Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 125

Wątek: Smakowite zdjęcia czyli fotografowanie żywności

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez turo1001 Zobacz posta
    ...co powoduje ze doświadczeni ludzie którzy siedzą w tym od lata tracą w pewnym sensie przestrzeń działania i zysku ni nie ma co się dziwić ze są tak ostre wypowiedzi)....
    Totalna bzdura. Na to, żeby móc uprawiać hobby pt. fotografia zarabiam gdzie indziej. Dotychczas radziłem szczerze i "od serca" - niniejszym przestaję w ogóle doradzać.

Obecność pstrykaczy i owszem jest widoczna - w zalewie kiczu i bylejakiej fotografii a'la "pstrykane komórką"

EDIT: Innych proszę o zwracanie się z pytaniami do Kolegi turo1001 - on wszystko wie, ma aparat od wczoraj i zapewne przeczytał instrukcję obsługi (może tylko pierwszą stronę ale to przecież wystarczy)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-11-2008 o 23:09

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wszyscy mają już dostęp do sprzętu foto[w tym ja]co powoduje ze doświadczeni ludzie którzy siedzą w tym od lata tracą w pewnym sensie przestrzeń działania i zysku
    Hihi, no toś błysnął. Raz - większość osób, które biorą czynny udział w dyskusji nie zajmuje się zawodowo fotografią. Dwa - dostęp do sprzętu, jak widać na załączonych obrazkach, nie determinuje umiejętności posługiwania się nim.
    Potem pobaw się stylami barw. Naturalny, krajobraz, ciepły, zimny itp. Używaj w aparacie programów tematycznych
    No, powodzenia!
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 13-11-2008 o 23:15 Powód: Automerged Doublepost
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna Awatar turo1001

Domyślnie

Czy tam jest mowa o mnie ;] Przepraszam ale nie. Napisałem to z szacunku dla ludzi którzy funkcjonują jak profesjonaliści(w moich oczach) a ciągle mówią o sobie Amator...Ja jestem amatorem i to tym najniższej klasy I się nigdy z tym nie kryłem a tym bardziej nigdy nie próbowałbym polemizować z żadnym użytkownikiem tego czy innego forum dotyczącego fotografii.... Jeśli chodzi o mnie Tak aparat mam od "wczoraj" i efektów nie widać ale wiem że ludzie którzy mają silną wole mają możliwość na sukces <Tu patrz Jacek> dlatego mu nie odradzam xD Chociaż ja bym jednak skorzystał z usług człowieka który się zna.(zmniejszył liczę zdjęć)
    Ostatnio edytowane przez turo1001 ; 13-11-2008 o 23:22
    <<Być Amatorem- Człowiek uczy się przez całe życie>>
    450D+ 18-55, D80+50/1.8

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy tam jest mowa o mnie ;] Przepraszam ale nie napisałem to z szacunku dla ludzi którzy funkcjonują jak profesjonaliści a ciągle mówią o sobie Amator...Ja jestem amatorem i to tym najniższej klasy I się nigdy z tym nie kryłem a tym bardziej nigdy nie próbowałbym polemizować z żadnym użytkownikiem tego czy innego forum dotyczącego fotografii.... Jeśli chodzi o mnie Tak aparat mam od "wczoraj" i efektów nie widać ale wiem że ludzie którzy mają silną wole mają możliwość na sukces <Tu patrz Jacek> dlatego mu nie odradzam xD
    Podejrzewam, że wszyscy będą Ci ogromnie wdzięczni jeśli ZANIM zaczniesz radzić innym sam się czegoś nauczysz. Twoje porady to beczka śmiechu albo dosadniej stek bzdur.

Wynika z tego, że oprócz ludzi, którzy kupili sobie aparacik są jeszcze tacy co wiedzą jak uderzać w klawiaturę - nawet jeśli nie bardzo wiedzą jaki to odniesie skutek. To z koleji "łatwość dostępu do klawiatury" - pewnie potaniały ostatnio.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-11-2008 o 23:25

Janusz,

Domyślnie

Przecież ja nikomu nie doradzam. Proponuje metodę prób i błędów z której w dalszym ciągu korzystam i zaobserwowania zmian.
    450D+ 18-55, D80+50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja nie chcę zachęcać ani zniechęcać, ale autor wątku z uporem maniaka nie próbuje nawet zastosować się do porad podanych na tacy. Wciąż pokazuje wyblakłe fotki, pakuje te szynki do namiotu bezcieniowego i zawiesza je w próżni. To nie wróży optymistycznie, ale próbować... czemu nie. Tylko, że skoro to jest "na potrzeby firmy", to firma może pójść z torbami z upływu czasu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....Spróbuj zmienić WB będziesz miał tam jakieś słoneczko żarówkę jarzeniówkę itp. spróbuj najpierw na każdym zobacz które są najbardziej zbliżone do realnych. Potem pobaw się stylami barw. Naturalny, krajobraz, ciepły, zimny itp. Używaj w aparacie programów tematycznych(metoda prób i błędów może ci coś wyjdzie...)...... FOTOGRAFOWIE JEDZĄ TWOJE WĘDLINY TY ZJEDZ ICH FOTO -PAN WOLNY RYNEK

Czy to co powyżej to nie są porady?

Przecież ja nikomu nie doradzam. Proponuje metodę prób i błędów z której w dalszym ciągu korzystam i zaobserwowania zmian.
    No zupełnie nie.

EDIT: Aha "metoda prób i błędów" - hmmmmmm.... dobre. Nawet bardzo dobre. Ale są takie które szybciej prowadzą do celu. Nazywają się książka.

....FOTOGRAFOWIE JEDZĄ TWOJE WĘDLINY TY ZJEDZ ICH FOTO -PAN WOLNY RYNEK
    To, to będzie cytat roku.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-11-2008 o 23:35 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Domyślnie

Janusz Body zastanawiam się czy ty dotknąłeś aparatu i już wiedziałeś czym jest przysłona czas naświetlania i dużo takich pojęć w które fotografia jest obszerna. Ja się uczyłem używać klawiatury, komputera obecnie uczę się używać urządzenie jakim jest aparat fotograficzny czy samochód ....I rozumiem ludzi którzy chcieli by efekty "już" zwłaszcza jeśli chodzi o ich interes czy biznes.... Ne zamierzam już wymieniać swoich opinii bo i tak pewne przyznam wam racje ..
    450D+ 18-55, D80+50/1.8

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Janusz Body zastanawiam się czy ty dotknąłeś aparatu i już wiedziałeś czym jest przysłona czas naświetlania i dużo takich pojęć w które fotografia jest obszerna. .....
    A wiesz, że tak. Zanim dostałem pierwszy aparat to już te rzeczy wiedziałem. 50 lat temu bez tej wiedzy po prostu nie dało się w ogóle zrobić zdjęcia. To w Druhu czy Starcie trzeba było ustawić samemu - nie miały tego świetnego zielonego kwadracika.

Janusz,

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-g Zobacz posta
    Próbowałem oddać to komuś ale przy 125 produktach, nie zamierzam płacić za zdjęcia miesięcznego zysku całej firmy.
    Domyślam się o którą firmę chodzi, jeśli się nie mylę to znam z grubsza wielkość Waszej produkcji i muszę stwierdzić że ktoś próbował Cię zdrowo naciągnąć.
    Nie wiem gdzie szukałeś ewentualnego wykonawcy ale spróbuj się przejść po Radomsku i popytać w tamtejszych zakładach fotograficznych, takich które robią chrzciny i wesela, pewnie któryś z fotografów wykonywał już takie zlecenia. Do ciekawego obfotografowania wędlin na potrzeby katalogu i strony www nie potrzeba kosmicznego sprzętu i nie wiadomo jakiego doświadczenia, wystarczy kilka studyjnych lampek, kilka rekwizytów, jakaś draperia i odrobina inwencji żeby to ładnie poukładać.
    To że ktoś nie ma kipiącej flashem strony nie znaczy że nie umie robić zdjęć.
    Cytat Zamieszczone przez jacek-g Zobacz posta
    Nie wiem czemu miałbym sobie odpuścić, wystarczy poustawiać dobrze światło, mieć w miarę aparat, do tego poćwiczyć obrabianie i powinno być zdjęcie.
    Ale Twój aparat nie jest w miarę. To jest kompakt, przeznaczony do pstrykania pamiątkowych fotek z wycieczki. Niektóre kompakty robią całkiem ładne zdjęcia, ale tylko przy dziennym. równomiernym świetle (sam z resztą zauważyłeś że foto wykonane ot tak, bez lampek wyszło najlepiej). Przy oświetleniu sztucznym, a tym bardziej punktowym czy kierunkowym aparaciki te zaczynają głupieć, obraz traci kontrast, kolory itd. Poza tym to co rejestruje matryca jest odszumiane, wyostrzane, kompresowane i zapisywane do pliku jpg. Możliwości obróbki tak zmiędlonego obrazka są mocno ograniczone, wyciąganie szczegółów z cieni czy podkręcanie kolorów powoduje że powstaje takie pstrokate nie wiadomo co.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów