Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: ef28/1.8 vs 24-105/4

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz8402 Zobacz posta
    witam
    wiem że to dwa różne obiektywy....czy kupując 24-105/4 jest sens później dokupić 28/1.8 jeśli nie zależy nam na obiektywie o większej jasności??
    pozdrawiam
    Jeśli do cropa to nie ma. Jeśli do ff i lubisz tą ogniskową, to z nieduże pieniądze masz świetne szkiełko do reportażu. U mnie ustąpiło dopiero przed 24L, a i teraz czasami brakuje mi jego kompaktowośći. Do krajobrazu nie nadaje się - tzn. da się zrobić, ale nowe szeroki zoomy mają lepszą rozdzielczość.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Domyślnie

a czytałeś pierwszy post autora wątku? gdzie pisze że f4 w 24-105 mu pasuje i nie ma wyjątkowego parcia na jaśniejsze szkło?
    czytałem )))
    żuję gumę o smaku miętowym,
    czy kupić o smaku morelowym,
    dodam że na smaku mi nie zależy
    dajcie spokój!
    no gorzej jak nie możesz zrealizować tematu w 100% bo masz szkło jest np. nieostre...
    nie wiem o jakim temacie piszesz skoro ostrość (nie walniętego obiektywu może Ci w tym przeszkodzić)
    A przytaczanie zagadnienia jakim jest fotografia otworkowa w tym temacie nie ma zupełnie sensu.._
    to tylko dygresja
    i może ma znaczenie-autor zacznie się zastanawiać nad istotniejszymi czynnikami kreującymi fotografie aniżeli ostrość obiektywu,
    pozdrawiam ciepło
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    pierwsza odpowiedź pod pytaniem autora powinna być ostatnią w tym wątku.
    Ostatnio edytowane przez majku ; 28-10-2008 o 17:54 Powód: Automerged Doublepost
    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hmmmmmm.... a jakby pytanie sformułować inaczej. Czy mając 24-105/4 L warto kupować 50/1.4 - 50/1.2, 85/1.8 - 85/1.2 ?

Najlepszy zoom jest zwykle optycznie gorszy od przeciętnej stałki. Kropka. Koniec. 28/1.8 domknięte do 2.8 wygląda o niebo lepiej od 24-105 na 28mm i f/4.

Jedyne sensowne pytanie to - czy kogoś na to stać? Jak stać to kupować i d... nie zawracać, Jak nie stać to nie kupować i też d... nie zawracać

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majku Zobacz posta
    czytałem )))
    żuję gumę o smaku miętowym,
    czy kupić o smaku morelowym,
    dodam że na smaku mi nie zależy
    dajcie spokój!
    nie chce dalej ciągnąć tego wątku bo od kilku forumowiczów już się dowiedziałem co mi było potrzebne. Ale na koniec coś do - majku.

jest guma o smaku miętowym i guma o smaku brzoskwiniowym ale...
    jedna może mieć bardziej aromatyczny smak niż druga, jedną można żyć dłużej i zachowa smak a druga nie:-)... nie liczy się jedynie smak...

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Najlepszy zoom jest zwykle optycznie gorszy od przeciętnej stałki. Kropka.
    nom i mam odpowiedź i o to chodziło
    Ostatnio edytowane przez lukasz8402 ; 28-10-2008 o 18:48
    40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4L+580ex II+580ex

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Koledzy piszą, że 28mm ma mydło, ale to zależy z czym i jak się porównuje, bo ta stałka przymknięta do 4 (minimalne światło tego zooma) będzie ostrzejsza i bardziej kontrastowa niż ten zoom na jakiejkolwiek przysłonie.
    No tu się nie zgodzę. 24-105 jest rewelacyjny już przy f/4 i zysku nie będzie a za to ma ISa. Kupowanie 28/1.8 żeby używać od f/4 jest moim zdaniem bez sensu.

porównanie 24-105@28 f/4 do 28/1.8 na f/4
    Z tego co widać to zoom jest ostrzejszy i bardziej kontrastowy, ma też większą beczkę i trochę większe CA w narożnikach.

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Hmmmmmm.... a jakby pytanie sformułować inaczej. Czy mając 24-105/4 L warto kupować 50/1.4 - 50/1.2, 85/1.8 - 85/1.2 ?

Najlepszy zoom jest zwykle optycznie gorszy od przeciętnej stałki. Kropka. Koniec. 28/1.8 domknięte do 2.8 wygląda o niebo lepiej od 24-105 na 28mm i f/4.

Jedyne sensowne pytanie to - czy kogoś na to stać? Jak stać to kupować i d... nie zawracać, Jak nie stać to nie kupować i też d... nie zawracać
    Zgadzam się z Januszem ;posiadam te dwa szkielka ;28/1,8 stosuję tam gdzie jest potrzebne światlo do f/4 a 24-105 tam gdzie trzeba być uniwersalnym.
    28/1,8 jest rewelacyjne choć trzeba uważać żeby nie podchodzić blisko bo robi się beczka .Do widoczków jak najbardziej się nadaje do reporterki również .
    Prawie zawsze mam go zalożonego na zmiane z 35/2 na analogu 300V ,malutkie to i poręczne.
    A 24-105/4 na stale zalożony na analogu ale 33V .
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja sobie zadałem pytanie: czy lepiej mieć 24-70/2.8L czy 28/1.8, 35/2 i 50/1.4. W przypadku 28 i 35 nie miałem żadnych wątpliwości. Przy 50/1.4 już trochę większe ale po swoich doświadczeniach z kilkoma egzemplarzami tego obiektywu zobaczyłem że używalny jest dopiero gdzieś od f/2 poza tym ma gorszy bokeh od 24-70 (nie żartuję :-))

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

mialem tez obydwa szkielka - niestety 28 kupione jeszcze za czasow cropa a 24-105 na FF. Stalka to stalka, kupuje sie je glownie dla swiatla. 24-105 to bardzo fajny zoom jesli lubisz kompaktowosc - ja stwierdzilem ze zakres na FF odpowiada mniejwiecej jakiejs malpce wiec po co mi do 5D taki zoom - dlatego sprzedalem a 28 zamienilem na 35 po tej sprzedazy tez 28 fajne szkielko, na 1.8 mydelko niestety wiadomo, to nie Lka wiec inaczej byc nie moze w zasadzie.
    Ja powiem tak, jesli nie potrzebujesz tele (>50mm w 24-105) to odpusc sobie tego zooma. Za 28 + 24-105 mozesz miec 35L ale to by cie ograniczylo ogniskowo. Ja uniwersalnosc schowalem daleko za siebie bo tak jak mowie 5D+24-105 przypominalo mi focenie kompaktem, zakes do wszystkiego i w zasadzie do niczego, jak chcialem robic jakies "fajniejsze" fotki to zawsze bralem stalke.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    24-105 [ciach] - ja stwierdzilem ze zakres na FF odpowiada mniejwiecej jakiejs malpce wiec po co mi do 5D taki zoom [ciach] tak jak mowie 5D+24-105 przypominalo mi focenie kompaktem, zakes do wszystkiego i w zasadzie do niczego [ciach]
    No chyba juz dziwniejszego uzasadnienia nie slyszalem.
    Ze zakres ogniskowych za dobry?

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

uniwersalny bardzo, pozwala praktycznie na focenie wszystkiego - oczywiscie bez przesadnego tele bo tylko 105 ale tak czy owak tele jest. Po prostu z tego zooma pomimo super zakresu mialem zdjecia powiedzmy technicznie super ale nic wiecej - brakowalo mi takiej jakosci zwlaszcza rozmycia tla dla max przeslon itp jak stalki. Wole zmienic obiektyw 100 razy niz miec jeden i zdjecia dobre a nie super W koncu stwierdzilem ze do jasnej ciasnej lustrzanka po to jest zeby zmieniac optyke skoro mozna Wiec zmieniam a z mojego 24-105 cieszy sie nowy nabywca End of story
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów