Pokaż wyniki od 1 do 10 z 141

Wątek: Canon 35 F/1.4L USM czy Canon 24 f/ 1.4L USM

Mieszany widok

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

no to wywiązała się burza w szklance wody
    MMM - skoro w podpisie masz napisane "Martwię się już tylko o światło ;D" to wg mnie jasne stałki powinny być dla Ciebie wybawieniem.
    TO, że nie są idealne, to sam przekonałem się na własnej skórze, ale dopóki życie mnie nie zmusi, pewnie ich się nie pozbędę.
    Skoro nie bardzo jest alternatywa dla nich w przedziale do 2.8, to jesteśmy na nie skazani.
    Jeśli komuś wystarcza f2.8 lub więcej, zawsze może kupić zoom. One też nie są idealne.
    Miałem przez parę minut 16-35 2.8 II, i wg mnie na 2.8 pozostawia wiele do życzenia. Natomiast jego zaletą będzie uniwersalność (mamy zoom pod ręką, a nie w nogach). Jak tylko będzie mnie stać, to chętnie dokupię 24 1.4, a i zoomem się zainteresuję. Na pewno nie chcę alternatywnych "protez" na "S" lub "T". Wolę te ze stajni na "C".
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    MMM - skoro w podpisie masz napisane "Martwię się już tylko o światło ;D" to wg mnie jasne stałki powinny być dla Ciebie wybawieniem.
    Nie tyle o ilość co o jakość :-)

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    Miałem przez parę minut 16-35 2.8 II, i wg mnie na 2.8 pozostawia wiele do życzenia. Natomiast jego zaletą będzie uniwersalność (mamy zoom pod ręką, a nie w nogach).
    To zależy od podejścia :-). Mnie zoom służy nie do wypełniania kadru obiektem ale do szybkiej zmiany ogniskowej (bez wymiany szkła) aby uzyskać pożądany efekt np. wyczyszczenia kadru ze zbędnych rzeczy albo wykorzystanie perspektywy. Pracy nogami jest dokładnie tyle samo. Mam zamiar sobie trochę ułatwić życie dokupując drugie 5D.

Uzależniony

Domyślnie

A ja wciąż się zastanawiam który do 5D kupić bo bardzo mi leży i jedna i druga ogniskowa... głównym przeznaczeniem obiektywu będą zwierząta z ich właścicielami w domowym otoczeniu... przydałby się i jeden i drugi, ale stać mnie na jeden... Mam 50/1.4, blisko już trzydziestkipiątki lecz tę drugą ogniskową trochę lepiej czuję... lecz 24mm też mnie kusi...

A moja Święta Trójca to 24mm, 35mm, 85mm.

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    A ja wciąż się zastanawiam który do 5D kupić bo bardzo mi leży i jedna i druga ogniskowa... głównym przeznaczeniem obiektywu będą zwierząta z ich właścicielami w domowym otoczeniu... przydałby się i jeden i drugi, ale stać mnie na jeden... Mam 50/1.4, blisko już trzydziestkipiątki lecz tę drugą ogniskową trochę lepiej czuję... lecz 24mm też mnie kusi...

A moja Święta Trójca to 24mm, 35mm, 85mm.
    To ja bym brał najpierw 24mm, a gdy uzbierasz na 35mm - wtedy także 35mm.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    A ja wciąż się zastanawiam który do 5D kupić bo bardzo mi leży i jedna i druga ogniskowa... głównym przeznaczeniem obiektywu będą zwierząta z ich właścicielami w domowym otoczeniu...
    Do zwierząt do raczej ze 200-300mm, a jak koniecznie chcesz już stałkę to 200/2.8L II, jakość jak ze 135L a taniocha :-)

Cały kadr

crop 100%

EDIT: sampel jest na f/4, niezauważyłem w pierwszej chwili, ale na f/2.8 jest to samo, przymykanie ostrości już za bardzo nie poprawia, tylko zwiększa GO.

Niżej na f/2.8

crop100%

Obie foty oczywiście niczym nie dotykane, tylko konwersja z RAW w DPP, ostrość standardowa (+3)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 31-10-2008 o 19:43

Uprawnienia umieszczania postów