Strona 68 z 163 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Domyślnie

To nie jest tak, że ja nie lubię Sony. Może Cię to zdziwi, ale mam bravię i trochę innego sprzętu Słonego, a w pewnych kręgach uważają mnie za fanboja playstation. Po prostu nie lubię, jak licząca się firma wypuszcza buble, a rusza mnie to jeszcze bardziej, kiedy ta firma nie jest mi obojętna. Tak samo Apple - firma przeze mnie bardzo lubiana, a komentując ich poczynania, często jadę z nimi jak z g*****, bo od pewnego czasu regularnie zaniżają jakość i klepią masówkę. Wg mnie świadomy i wymagający konsument jest dla prawidłowego rozwoju rynku równie ważny jak konkurencja.

Jak coś spieprzą, trzeba marudzić i to jak najwięcej. Zapewniam Cię, że - może akurat nie z polskich forów, ale to dotrze do Sony i nauczą się, że aparat do studia na najniższych czułościach szumieć nie może.

PS: Sony ma kasę na prawników i domorosłych adwokatów nie potrzebuje, a jeśli puszka jest dobra, obroni się sama ;-)

lesiu999
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    .....

PS: Sony ma kasę na prawników i domorosłych adwokatów nie potrzebuje, a jeśli puszka jest dobra, obroni się sama ;-)
    Święta prawda, ale na to musimy poczekać aż pojawi się ona na sklepowych półkach.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    przypomina ci ta filozofia coś może
    Brutal!

A propos targetu Sony:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29320054

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

^^^^
    Nie wiadomo jak to będzie. Pogłoski o śmierci Nikona są jednak mocno przesadzone . Miał już umrzeć kilka razy, a póki co żyje i nieźle ostatnio skopał d... Canonowi. Myślę, że to takie domorosłe analizy nie mające wiele wspólnego z rzeczywistoscią.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Tego się boję. Kupując za kilka lat puszkę, będę płacił krocie za pierdyliard pikseli, choć ani ja, ani 95% użytkowników tego nie potrzebuje. 10 Mpix pozwala w rozdzielczości 300 dpi wydrukować zdjęcie w formacie A4. Większości to absolutnie wystarcza, tym bardziej, że jeśli ktoś pragnie zdjęcia w jeszcze większym formacie, spokojnie może drukować z niższą jakością - takich prac przez lupę się nie ogląda.

Nie wydaje mi się, żeby Nikon miał powód przejmować się a900. Pod postacią D700 wypuścili świetny, dopracowany produkt, który oferuje znakomitą jakość zdjęć, a po premierze nowej Sonolty powinni mieć świadomość, że realną konkurencję stanowi dla nich jedynie Canon. No chyba, że główną rolę odgrywa tutaj nieświadomy, a nawet powiem więcej - głupi konsument, który w pierwszej kolejności liczy megapiksele, żeby później drukować zdjęcia 15x10 do albumu.

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Moi drodzy... przewagą Sony jest CENA, pełna klatka i ROZDZIELCZOŚĆ. To jest typowy aparat dla rzemieślników nic ponad to. A rzemieślnik to nie artysta... On nie będzie zwracał uwagi na mega-dokładne-testy. Jemu potrzebne jest coś taniego i co jest porównywalne jakościowo z aparatami z wyższej półki.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venio Zobacz posta
    A rzemieślnik to nie artysta... On nie będzie zwracał uwagi na mega-dokładne-testy.
    myślę, że jest zupełnie odwrotnie ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie wiadomo jaka była początkowa strategia Sony jeśli chodzi o A900. Być może wyszli z założenia, że trzeba dać pierdylion (dzięki akustyk 8)) pikseli ze względu na marketing i zaistnienie (rekord) na rynku oraz niezbyt dużo funkcji ze względu na oszczędności i pewną prostotę tej puszki, która ubrana w odpowiednią marketingową obudowę może być sprzedana jako zaleta. A biorąc pod uwagę fakt, że pewnie 1$ więcej na puszkę daje 2$ efektu, a 1$ więcej na reklamę przynosi ich 20 to przy co by nie powiedzieć niesmowicie sprawnej machinie marketingowej Sony może mieć wielki sens. Być może jak mocniej zaistnieją na rynku bedą musieli bardziej przysiąść nad szczegółami ale teraz to prawdopodobnie wystarczy w zupełności.

Co do Nikona i D700 pewnie będą walczyć ceną - już zresztą tak to wygląda. Nadal uważam, że wypuszczenie tej puszki nie było chyba najlepszym pomysłem. Być może lepiej było pójść na całość i puścić coś w prostrzym body czego cenę możnaby rzeczywiście "zdołować" do nieprzyzwoitości. A tak też z ceną nie mogą zaszaleć, bo zarżną D300. Podejrzewam że liczą raczej na lojalnych użytkowników systemu, a nie na nowicjuszy. Dla nich z pewnością to najlepszy zakup jaki sobie można obecnie wymarzyć. No i na to, że D700 jako puszka (pomiając mpx ale nie zapominając o wysokich iso) wraz z systemem jest dużo lepszą ofertą niż A900.

Canon jest między młotkiem, a kowadłem. Sony atakuje megapikselami, Nikon wysokimi iso. Jednak jestem dziwnie spokojny, że sobie poradzą i znajdą złoty środek 8).

W tym aspekcie wydaje mi się, że tak na prawdę najbardziej w d.. mogą dostać pozostali gracze na rynku. Myślę że i Olkowi i Pentaxowi Sony może uczynić życie bardzo trudnym. Co by nie powiedzieć ale samo wypuszczenie FF-a ma moc magiczną i niejako nobilituje system oraz daje jego użytkownikom perspektywę. To ostatnie może mocno wpłynąć na decyzje zakupowe tych co kupują pierwsze lustro i tych, którzy mają najprostrzą lustrzankę z kitem. Mimo że spora część tych ludzi nigdy nie kupi sobie FF-a ani Cajsa . W kontekście jeszcze tego, że Panasonic zdajsie chce wystawić Olympusa do wiatru mając własny pomysł na biznes w tej branży bez zbytniego angażowania się w 4/3 może oznaczać w dalszej przyszłości nic tylko kłopoty tego ostatniego. Pentax jeśli Samsung zrobi to samo co Panas (a na to się też zanosi) może mieć kłopoty jeszcze poważniejsze. Szczególnie że ostatni okres nie jest dla nich najciekawszy.

Mam wrażenie że patrząc w przyszłość Sony gra bardzo mądrze i uderza A900 tam gdzie powinno. Rozdając jednym kuksańce, a innym kopniaki.

BTW: To takie moje domorosłe analizy . A czy mają one coś wspólnego z rzeczywistością - czas pokaże.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-09-2008 o 05:13
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    myślę, że jest zupełnie odwrotnie ;-)
    Zależy jaki target masz na myśli.
    Przedstawiciel Sony Alfa Team w Polsce określa takiego człowieka jako gościa który np. wykonuje zdjęcia jakieś katalogowe, reklamowe np. mebli... Potrzebuje dużej klatki dla lepszej jakości zdjęć w stosunku do aps-c, a dużej rozdzielczości do wydruków plakatowych (niektóre drukarnie nie przyjmują małych rozdzielczości). Taki człowiek to nie artysta. Jemu będzie zależeć na mniejszym wkładzie własnym, a większych tym sposobem zyskach. Inny przykład to tzw. Zdzisław albo Mietek z zakładu foto video.

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Dobra misiaczki, w piątek będę nim robił zdjęcia to sie zobaczy czy to warte swojej kasy.

Strona 68 z 163 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078118 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów