Na wstępie dziękuję wszystkim za podzielenie się swoją wiedzą oraz za sugestie.
Canon 17-55 f/2.8 wydawał mi się idealny od samego początku, jednakże jego cena trochę mnie przytłaczała. Jest to jednak najwyraźniej też najlepszy z możliwych wyborów więc się na niego zdecyduję.
Przekonaliście mnie też do Canona 100 f/2.8, różnica 300 zł nie jest aż tak wielką, a ta odległość od fotografowanego owada rzeczywiście nieraz może się bardzo przydać.
Co do stałek zgodnie z sugestiami pozostanę przy Canonie 85 f/1.8 a 50 f/1.4 zawsze w przyszłości będę sobie mógł ewentualnie jeszcze dokupić.
Eos 40D powinien zaspokoić moje potrzeby pod każdym względem na co najmniej kilka lat, puki co nie planuję zmiany na ff. Ewentualnie zamienię go kiedyś na któregoś z jego następców, się jeszcze okaże
Także obecnie planowany zestaw wygląda następująco:
Canon 40D Body
Canon 100mm f/2.8 Macro HSM
Canon 17-55mm f/2.8 IS USM
Canon 85mm f/1.8
Canon 50mm f/1.4 (jeśli będę czuł taką potrzebę :wink
Do tego
Plecak Naneu Pro Military Bravo
Sandisc Compact Flash 8GB Extreme III
2 akumulatorki oraz ładowarka
Lampa CANON Speedlite 430EX + DYFUZOR
I zastanawiam się nad systemem oświetleniowym do studio domowego. Obecnie mam system zawieszania teł wraz z tłami oraz namiot bezcieniowy i do obu brakuje mi oświetlenia. Nie wiem czym się kierować i gdzie najlepiej oraz w miarę tanio można coś dobrego zakupić ewentualnie samemu zmontować. Co proponujecie ?
Możliwe że przy odrobinie szczęścia uda mi się zakupić całość razemale to się okaże w najbliższym czasie.
Pozdrawiam.