Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: 1d mk II i cyrk z AF

Coś już napisał

Domyślnie

a przypomnialo mi sie jeszcze, przegladnij przepisy ktore dotycza umow kupna-sprzedazy i rekojmii. AFAIK kazdy kto sprzedaje sprzet uzywany udziela prawa do zwrotu kupionego sprzetu (tzw rekojmia) jesli kupujacy w ciagu xx dni wykryje wady ukryte sprzetu (powolujac sie na niezgodnosc sprzedawanego towaru z oferowanym jako 100% sprawny)
    350d+grip, tamron 28-75/2.8

Początki nałogu

Domyślnie

No ale koles co ci sprzedal ten sprzet mial racje - w 2 tyg mozna spokojnie przetestowac i wykryc wady a ze byles na urlopie i sprzetu prawie nie uzywales to juz jego to nie obchodzi....trudno, pozostaje miec nadzieje ze naprawa bedzie niedroga.

Zablokowany

Domyślnie

To zakup bez umowy, na gebe. Zaufałem koledze z CB. Żadne tam kodeksy, zwykła przyzwoitosc. no, ale kolega się nie poczuwa, przecież sprzedał mi ,,dobra puszkę''.

Olewam to, przecież nie będę go ścigał z interpolem. Naciąłem się i tyle, nic tego nie zmieni. Chcę naprawić sprzęt jesli wartość naprawy nie będzie równa wartości puchy. Zawsze mogę robić nią zdjęcia dalej i w trudniejszych warunkach używać dolnego spustu. Kombinacja, ale długo nie pozwoli mi zapomnieć o własnym frajerstwie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Daj znać jak będziesz znał wyrok.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Współczuję tego zakupu, ja jak odebrałem swojego, to mnie rodzina 3 dni nie oglądała,
    latałem i fociłem bez umiaru, potem komp, zabawa w przetwarzanie, sprawdzanie,
    porównywanie, znowu latanie i pstrykanie i tak wkoło, we wszelkich możliwych
    układach, na dwie puszki i wszystkie szkła jakie mam
    Zdołałem też zabrać się do w-wy, żeby go podłączyć i odczytać potrzebne mi info
    w serwisie, żebym miał spokojne sumienie co do opowieści kumpla poniekąd,
    o idealności tego sprzętu, zwykła zasada ograniczonego zaufania.
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Zablokowany

Domyślnie

Toś się niepotrzebnie najechał do Wawy. Są świetne softy liczące przebieg. Moja puszka ma tylko 18.000 klat, stan niemal idealny poza leciutkim otarciem sanek. Ja nie biegam, to moje trzecia jedynka więc nie miałem aż takiego entuzjazmu. Być może, że gdybym go miał to po 2 dniach wiedziałbym, że mam zdupcone coś z AF, a tak leżała na półce prawie miesiąc i wada wylazła u nowego usera. On musiał ostro testować Szczerze powiem, że miałem wrażenie, że najlepszy AF miałem w starej 1d mkI, choć przecież mkI i mkII mają ten sam układ.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    To zakup bez umowy, na gebe. Zaufałem koledze z CB. Żadne tam kodeksy, zwykła przyzwoitosc. no, ale kolega się nie poczuwa, przecież sprzedał mi ,,dobra puszkę''.
    Między Bogiem a prawdą, to nie wiemy, kiedy ten AF zaczął fikać. Masz tylko przypuszczenia. Przyzwoitość, o której piszesz nakazuje więc wyluzować z takimi stanowczymi stwierdzeniami.

Po długim okresie czasu normalne chyba jest, że zwrot używki nie wchodzi w grę. Chyba, że byś od razu odkrył wadę. O ile wtedy na 100% była. Bo tego nie wiesz nawet Ty :-)

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Między Bogiem a prawdą, to nie wiemy, kiedy ten AF zaczął fikać. Masz tylko przypuszczenia. Przyzwoitość, o której piszesz nakazuje więc wyluzować z takimi stanowczymi stwierdzeniami.

Po długim okresie czasu normalne chyba jest, że zwrot używki nie wchodzi w grę. Chyba, że byś od razu odkrył wadę. O ile wtedy na 100% była. Bo tego nie wiesz nawet Ty :-)
    Napisałem, że odczułem kłopoty z AF w słabym świetle nim wyjechałem na wakacje, zaraz po zakupie. Zbagatelizowałem, moja wina. Nie latam po sądach z ta sprawą, ale nie znaczy to, że nie mogę się wkurzać na forumowego usera, który mnie wystawił. Mark to nie 20d, który popsuje się z dnia na dzień. Jak tłumaczył mi Bykowski z serwisu pozłacane styki i solidność wykonania tych puszek powodują, że taka awaria to rzadkość. Pierwsze pytanie Bykowskiego brzmiało ,,a nie upadł on panu''? Oczywiście mnie nie upadł, wiem jak dbać o sprzęt.

Po prostu nie wierzę, że poprzedni właściciel nie miał żadnych kłopotów z AF-em tej puszki. Sprzedał ją mimo jej doskonałego stanu niedrogo - 4,5 koła za puchę z 18 tysiącami klat.miała być z papierami - nie była, miała w oryginalnym kartonie - nie była. Szajs das, ale kurde spieprzony Af to już nie jest popierdółka. A user milczy, to też daje do myślenia. Ja natychmiast oddałem kasę nabywcy. Tak już mam, nie wywalę kogoś na 4,5 koła mając choć cień podejrzeń, że wina leży po mojej stronie.

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Toś się niepotrzebnie najechał do Wawy. Są świetne softy liczące przebieg
    Niezupełnie, zabrałem się przy okazji, z fajnym kumplem, za darmochę, z przyjemnością i bez stresu służbowym wypasionym autem, nic mnie to nie kosztowało, czysta przyjemność

Mówisz o sofcie, czy dysponujesz nim? może jakiś link? PW? chętnie wejdę
    w posiadanie i czasem sobie sprawdzę, bo jakoś przyzwyczaiłem się do licznika
    od nowa, nie kontynuowania w nieskończoność do 9999. Zrzucam foty i mam od
    nowa, kwestia gustu, warto by było czasem sprawdzić przebieg właśnie softem,
    zamiast spisywać ilości i na oko wiedzieć
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Zablokowany

Domyślnie

Poszło na PM w sprawie softu

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów