Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 30D ostrzy, ale nie robi zdjęcia

Domyślnie 30D ostrzy, ale nie robi zdjęcia

Witam,
    Zauwazyłem ostatnio pewien problem w mojej 30-stce. Otóż po wciśnięciu spustu do połowy obiektyw ostrzy, ale po wciśnięciu do końca nie robi zdjęcia wcale lub dopiero po chwili. Taka sytuacja zdarza się raz na kilkanaście klapnięć.

Rozważam dwie możliwości:
    1. Problem w puszce, skoro ostrość jest złapana i potwierdzona, więc myślę, że nie chodzi tu o obiektyw
    2. Czegoś nie wiem na temat sprzętu, którym się posługuję

Dodam, że aparat ma 3 miesiące, wyjmowałem baterie, resetowałem wszystkie ustawienia, nie upadł i nie zamókł, czyli nie stało się nic co mogłoby go uszkodzić. Obiektyw to Tamron 28-75 2.8. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia body na innym obiektywie.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc ;-)

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eluniq Zobacz posta
    Witam,
    Zauwazyłem ostatnio pewien problem w mojej 30-stce. Otóż po wciśnięciu spustu do połowy obiektyw ostrzy, ale po wciśnięciu do końca nie robi zdjęcia wcale lub dopiero po chwili...
    Po chwili, ale trzymasz spust cały czas ?
    Może kilkanaście prób z samowyzwalaczem, czy wyzwala bez zwłoki.
    DAS APARAT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukA Zobacz posta
    Po chwili, ale trzymasz spust cały czas ?
    Tak, spust jest trzymany cały czas.
    Może kilkanaście prób z samowyzwalaczem, czy wyzwala bez zwłoki.
    Jak próbuję zrobić zdjęcie z samowyzwalaczem, to objawy są takie same jak dla zdjęć bez jego użycia, czyli spust do połowy, blokuje ostość, później wciskam do końca i nie uruchamia się.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Ale jak juz odliczanie zostanie uruchomione to klapnięcie nastepuje zawsze ?
    Jeżeli tak to stawiam na mikroprzełącznik w spuście.
    DAS APARAT

Domyślnie

Ale jak juz odliczanie zostanie uruchomione to klapnięcie nastepuje zawsze ?
    Jeżeli tak to stawiam na mikroprzełącznik w spuście.
    Jak już samowyzwalacz odpali to zdjęcie zrobi zawsze. Tak samo jest z serią - jak już załapie, to mogę trzymać do zapełnienia karty. No może tyle nie próbowałem, ale 20-30 zdjęć robi bez zająknięcia.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

mikroprzełacznik ma dwa stopnie, przy pierwszym ostrzenie drugi to strzał, może tylko sie zabrudził (ciesz sie że migawka klapie na rozkaz jak już go dostanie ) tak czy inaczej serwis

tu są tematy wokołospustowe
    http://canon-board.info/showthread.php?t=35630
    Ostatnio edytowane przez ukA ; 29-08-2008 o 16:59
    DAS APARAT

Domyślnie

Dzięki wielkie za pomoc i linka. Przynajmniej wiem na czym stoję. W poniedziałek spróbuję dobić się na ich infolinię.

Bywalec Awatar smartb
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

wężykiem, wężykiem trzeba spróbować na infolinię szkoda czasu i tak poproszą o dostarczenie aparatu
    20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smartb Zobacz posta
    wężykiem, wężykiem trzeba spróbować na infolinię szkoda czasu i tak poproszą o dostarczenie aparatu
    Czemu szkoda czasu? Jak miałem coś takiego z 300D to mi powiedzieli, że naprawa (wymiana) będzie kosztować 120 złotych.Czyli informacji o cenach udzielają :wink: Teraz mam to samo z 30D ale jeszcze nie dzwoniłem.

Bywalec Awatar smartb
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

no w zasadzie tak - cenę wymiany mikrowyłącznika spustu podadzą, będzie się można wcześniej oswoić
    20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów