Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Rozumieją tylko pewne rzeczy zawsze będą wkurzać i ma każdy do tego prawo.
Wiadomo że świata nie zmeinimy ale ponarzekać zawsze można)
Mam takie pytanie jesio "Czy fotopolis.pl jest zaręczony z Nikonem bo non stop jakies specjalne dodatki dotyczące nikona d300 potem d700 a teraz d90 a gdzie dla Canona 50D chocby?? czyzby jednostronność??" )
relax
Może po prostu Nikon potrafi współpracować z redakcjami?
Choćby takimi jak Fotopolis. Jeśli redakcja dostaje nowy aparat do obejrzenia to chyba dobrze że dzieli się wrażeniami z czytelnikami.
Myślę ze gdyby dostali nowego Canona zrobiliby to samo, tylko nie dostają bo z Canonem się gorzej współpracuje.
Pomysł z testami D700 przez wybranych czytelników był moim zdaniem marketingowym strzałem w 10. Wszystkie opinie przeczytałem z dużym zainteresowaniem Czemu Canon tak nie zrobi?
Bo jest za tępy?
Żeście się uparli na to MLU... Wpisać, jak kolega radził do C2 albo do ulubionych i po problemie. Nie wydaje mi się, żeby MLU było powszechnie używane. Akustyk ma zboczenie na tym punkcie, ale jemu podobnych wygodnickich dewiantów to na palcach jednej ręki można policzyć
Parę miesięcy temu były uszczelnienia (dodali gąbkę i się skończyło) i... już cholera nie pamiętam co, ale przy okazji każdej premiery zaczyna się narzekanie że jeśli nowa puszka będzie bez czegoś tam, to będzie żenua, porażka i pakowanie walizek easy boys, easy...
a ja od filmików, nawet pełnometrażowych, wolałbym stanowczo ISO100 i czas 1/8000. i tu widzę największy brak/ból w nowym nikonie.
Strzał w dziesiątkę. W gruncie rzeczy to pozycjonuje te aparaty względem fotografii amatorskie/półprofesjonalnej.
W nikonie nie widzę też 35mm f/1,4 i 85 f/1,4/f1,2 (na poziomie jakości wartym zakupu)
Pamiętasz ile _lat_ wszyscy (a szczególnie dpreview) marudzili na otwieranie klapki karty w czasie zapisu zdjęć na kartę...?
W końcu, łaskawie naprawili :-)
strzelam, szacujac z gory: 4 lata.
a teraz zestawmy to z faktem, ze narzekanie uzytkownikow Canona na * rozwiazany MLU zaczelo sie gleboko w latach 80-tych wraz z premiera systemu EOS. to wiecej niz 4 lata a Canon jak mial tak ma i bedzie to mial gleboko w swojej azjatyckiej *ie
az boje sie wspomniec o czyms takim jak kurtynka w celowniku do dlugich ekspozycji. to gumowe g* na pasku aparatu to sobie zolci moga do zucia wykorzystac, bo do niczego innego sie realnie nie nadaje
Żeście się uparli na to MLU... Wpisać, jak kolega radził do C2 albo do ulubionych i po problemie. Nie wydaje mi się, żeby MLU było powszechnie używane. Akustyk ma zboczenie na tym punkcie, ale jemu podobnych wygodnickich dewiantów to na palcach jednej ręki można policzyć
no powiedzmy... jakbys tak przecalkowal przez 25 lat to by sie troche tych ludzi nazbieralo 8) choc to, najwyrazniej, nadal zbyt malo, zeby dorownac gronu fanow drukowania prosto z aparatu
Czytam ten watek i wnioski narazie o 50D mam takie:
- jest do bani, szumi przy ISO 400, mydli, nie ma MLU, nie nadaje sie do robienia zdjec, na testy nie czekamy bo nie ma to sensu
Czytam trzy fora i opinie o 50D na nich sa takie:
- forum olympusa, jest do bani gdy z to nie olympus, akurat tam to normalne
- forum canona, jest do bani gdyz to nie 5DmkII a przy okazji to nie nikon, w dodatku bez filmow HD aparat nie funkcjonuje a tak przy okazji to nie FF, prosby blagalne z przed miesiaca o LCD, kalibracji AF itp nie zostaly zauwazone
- forum nikona, chyba najbardziej pozytywne opinie i najmniej narzekania
Jestem sobie na wakacjach odcięty od świata już trzeci tydzień i było tak przyjemnie. No i się wybrałem na nasze forum i muszę ze smutkiem przyznać, że to był błąd. Takiej erupcji głupoty jak w tym wątku niektórzy rozdają nie ma chyba nigdzie indziej w sieci.
Co do aparatu: 50D to wyjątkowo ciekawa propozycja. Jedyne co mi się nie podoba, to że nie ukazał się rok temu. To co w 40D było bardzo dobre zostało jeszcze poprawione: rozdzielczość, szumy, LV, ekran, regulacja AF i kilka innych. W tej sytuacji Canon ma zapewnione wyprzedzenie D300, który poza AFem nie oferuje nic więcej tylko mniej i za wyższą cenę. Jeśli Canon swoim zwyczajem zagwarantuje wysoką jakość obrazu (lepszą od Nikona - co przy porównywalnych szumach stanowi podstawę do udanych wysokich zakładów) 50D stanie się kolejnym hitem sprzedaży - sam miałbym ochotę go kupić już dzisiaj. Porównywanie tego aparatu do D90, który według mnie okazał się kiepskim odgrzewanym kotletem ze starej bajki, świadczy o braku rozumu. I nawet 5 minutowe filmiki 720p bez AF tego nie zmienią. D300 właśnie stał się marketingowym starcem (po raz drugi po D700).
Szkoda, że tak późno Canon został zmuszony do tego ruchu.
P.S> chłopaki od MLU - od roku macie to pod jednym przyciskiem, a konkretnie pod pokrętłem w trybach Custom. Dlaczego Wam to nie pasuje nie mam pojęcia. Bo zacznę myśleć,że jak się ten przycisk kiedyś nie daj boże pojawi tak jak chcecie, to zaczną sie narzekania na czcionkę użytą w jego opisie ..
...boooosz... ale placzecie... dajcie troche na wstrzymanie -> trafia puszki do testerow, przetestuja, bedziemy lamentowac/wiwatowac Trafia puszki w rece uzyszkodnikow -> beda kolejne opinie Poki co to bicie piany i burza w lyzeczce wody :/
Co do 6.3 klatki/s - hehe - byc moze w koncu przestali czarowac z cyferkami - 40D ma, ekhm... 6,5 klatki na sekunde, ale w testach wyszlo mniej - 6,3 klatki na sekunde Byc moze C choc raz podal wartosc rzeczywista -> POZYJEMY - ZOBACZYMY
MLU - jak ktos ma zdolnosci jezykowe - w czym problem, aby napisac do C do dzialu R&D i sprobowac chlopakow przekonac, do wypuszczenia nieoficjalnej wersji beta softu, w ktorym MLU podpieto pod jeden z przyciskow (Direct Print?)? Albo inna droga - do innych puszek pojawial sie sofcik napisany przez domoroslych programistow (o ile mnie pamiec nie myli) - byc moze sa na tyle zdolni, by przeprogramowac jeden z przyciskow aby MLU bylo domyslna funkcja tego przycisku (bez mozliwosci zmiany przez menu)?...
No i jak? jest ktos taki? Znacie?
/edit/
Ano wlasnie - koledzy Kubaman i Dzik mnie ubiegli
50D zostalo poprawione w stosunku do 40D i bardzo dobrze
Moje 40D przez to nie stracilo nic - fotki robi dokladnie tak samo jak robilo
Jesli macie jakies powazne zarzuty/propozycje/prosby -> piszcie emaile do Customer Service Canona -> najlepiej tego w Japonii
W tej sytuacji Canon ma zapewnione wyprzedzenie D300, który poza AFem nie oferuje nic więcej tylko mniej
Juz sam AF wystarczy, zeby dolozyc pare zlotych. Nie mowiac o solidnym body na kazde warunki, o funkcjach wyciagnietych na body (jak chociazby slawetne MLU), o 100% (wow!) pieknym wizjerze.
Sa to rzeczy nie do przecenienia, warte swoich pieniedzy.
MLU - jak ktos ma zdolnosci jezykowe - w czym problem, aby napisac do C do dzialu R&D i sprobowac chlopakow przekonac, do wypuszczenia nieoficjalnej wersji beta softu, w ktorym MLU podpieto pod jeden z przyciskow (Direct Print?)? Albo inna droga - do innych puszek pojawial sie sofcik napisany przez domoroslych programistow (o ile mnie pamiec nie myli) - byc moze sa na tyle zdolni, by przeprogramowac jeden z przyciskow aby MLU bylo domyslna funkcja tego przycisku (bez mozliwosci zmiany przez menu)?...
No i jak? jest ktos taki? Znacie?
powtarzam to po raz setny chyba: na ten problem uzytkownicy narzekaja od wielu lat. to nie jest rzecz, ktora urodzila sie wczoraj, tylko z okladem 20 lat temu a to, ze Canon tego sensownie nie rozwiazal to nie jest kwestia tego, ze nie zna tematu tylko, za przeproszeniem, wdupiemania tej grupy uzytkownikow
proponowane przez Bahrda rozwiazanie z LV czy tez znany pomysl z zaprogramowaniem C1/C2 czesciowo rozwiazuje sprawe, aczkolwiek jest rozwiazaniem w stylu krojenia chleba lyzka - dasz rade, ale za cholere nie jest to wygodne i sensowne chociaz to, ze sie da, jest i tak wielkim postepem patrzac na Canona.
a korzystałeś kiedyś z obu aparatów? Spróbuj i zastanów się czy widzisz różnice wartą dopłacania. Ja się swoich zdjęć nie wstydzę, na pewno wymagają świetnie działającego Afa i do tej pory 40D mnie nie zwiódł w zasadzie ani razu. Polecam moje zdjęcia
Nie mowiac o solidnym body na kazde warunki
moje 40D przetrwało wiele deszczów, w zasadzie ulew oraz zostało totalnie wytytłane błotem. Znamy za to sławną wodoszczelność testowaną przez kolegów posiadających D3. A 50D wedle specyfikacji ma być lepiej uszczelniony od 40D.
Uciekam na ponton. Za nic nie chcę przekonywać teoretyków sieciowych, że czarne jest czarne. Bardzo bym się ucieszył gdybym po powrocie dowiedział się, że masy trollujące kupiły sobie D90 i są tak zajęte kręceniem filmików, że nie mają czasu na pisanie na CB.
W sprawie uszczelnien 40D, czy ktos zanotowal by uszczelnienie zawiodlo?
Bo z tego co widzialem to narzekanie glownie polgalo na tym jak te uszczelki sa wykonane a nie jak dzialaja w praktyce. Moj 40D kilka razy na deszczu sie znalazl i zyje. Ale specjanie polewac woda go nie zamierzam.
Ja tam się zawsze bardziej boje o optykę w razie deszczu. 40D mi lekko zmókł, kilka razy był narażony na wilgoć (np. w plecaku podczas ulewy, po otwarciu plecaka wszystko było wilgotne, ale działało) i nic mu nie jest.
Chcecie sprawdzonej szczelności i wytrzymałości - kupcie Olympusa E3. Tam nie ma głosów o złym wykonaniu (w przeciwieństwie do D3).
Canon na razie wyraźnie zostaje w tyle po ostrej ofensywnie Nikona. D3, D700, D90... W sklepach przerabiają półki wystawowe na korzyść Nikona. Przykładowo sklep w W-wie w Galerii Mokotów (ceny co prawda z kosmosu) do tej pory Canonem stał, a teraz na 6 półkek sprzętu 3 to Nikon, a reszta po jednej Canon, Sony i Olympus. Na stronach foto reklamy Nikona przeważają, artykuły o Nikonach też. W czasopismach Nikon się wylewa ze stron. O Canonie cicho, cicho, ostatnio tak było o nim głośno od premiery 5D, ale to już było parę lat temu. Teraz D3 namieszał, potem D700 i teraz nowinką filmów HD w D90 (założę się że wszyscy inni też w to pójdą, mimo obecnych głosów krytyki - Nikon jednak był pierwszy i zgarnie kawałek tortu).
Zobaczymy co pokaże 50D, ale nie myślę by AF pobił Nikona, ficzerów też mniej, zostaje jakość obrazu ale to się dopiero zobaczy.
Na chwilę obecną - smarki przegrywają z D3, 5D z D700 a 50D nie pobiło chyba D300 a nawet D90 może 50D przyłożyć. Na froncie krótkich zoomów też Canon dostaje cięgi od Nikona. W tej ofensywie na razie Canon się cofa. Może następca (następcy?) 5D odwrócą szale wojny, choć na razie nic o tym nie słychać. Może nowe szkiełka?
W każdym razie Canon musi się teraz bardziej starać, tym bardziej że wkrótce Sony zacznie się rozpędzać (kupili ich Arabscy szejkowie a ci mają wolne petrodolary do wydania na R&D). Canon ma zasoby i możliwości, ale na razie zaspał bo było mu za łatwo.
Komentarz