Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: kalibracja ff/bf, na czym polega?

Hugh
    Guest

Domyślnie kalibracja ff/bf, na czym polega?

Witam,
    Jako ze jestem nowy na forum chcialbym sie ze wszystkimi najpierw przywitac :)
    A nastepnie coby nie owijac za dlugo w bawelne chcialbym zapytac czy wiecie na czym polega kalibracja front i back focusa?
    Po rozpuszczeniu wici w kregu znajomych okazalo sie iz zdania sa podzielone miedzy obwiniajacych puszke i obwiniajacych szklo. Czy jedno z drugim sie wyklucza? czy moze da sie ff/bf zniwelowac zarowno przez tuning puszki jaki i szkielka? tylko jak by to mialo wygladac...?
    Niestety dotknal mnie problem delikatnego ff w moim Tamroniku i chcialbym sie czegos wiecej dowiedziec zanim rusze nad morze do tamrona, albo do stolycy na zytnia ;)
    p.s. dowiedzialem sie ze ponoc w serwisie tamrona maja juz sprowadzic sprzet do kalibracji :)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hugh Zobacz posta
    Witam,
    Po rozpuszczeniu wici w kregu znajomych okazalo sie iz zdania sa podzielone miedzy obwiniajacych puszke i obwiniajacych szklo. Czy jedno z drugim sie wyklucza?
    Moze byc dwoch niewykluczajacych sie "winowajcow" - puszka i/lub szklo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Niestety dotknal mnie problem delikatnego ff w moim Tamroniku i chcialbym sie czegos wiecej dowiedziec zanim rusze nad morze do tamrona, albo do stolycy na zytnia
    p.s. dowiedzialem sie ze ponoc w serwisie tamrona maja juz sprowadzic sprzet do kalibracji
    Jesli delikatny FF i go nie widac na normalnych fotach to daj sobie spokoj. Inna kwestia to trafnosc AF Tamrona.
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 12-08-2008 o 20:02 Powód: Automerged Doublepost
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Hugh
    Guest

Domyślnie

puszka w moim przypadku chyba jest ok, bo z L-ka wspolgra idealnie choc nie testowalem Tamrona na innej puszcze... tak czy inaczej ciekawi mnie jak z technicznego punktu widzenia przebiega taka kalibracja?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie wiem jak w 40D, ale we wcześniejszych puszkach, tak najprościej pisząc, była śrubka na klucz imbusowy 1,4mm... W szkłach pewnie było to bardziej skomplikowane, ale kalibracja body, to było tylko ok. 20 min. strachu

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Jesli puszka z eLkami chodzi dobrze (warto sprawdzic jeszcze inne), to jak bedziesz oddawac do kalibracji, to bron Boze nie zostawiaj puszki ;-)

Hugh
    Guest

Domyślnie

no wlasnie bo tak na chlopski rozum, to jesli skalibruja puszke do konkretnego obiektywu to czy z innym bedzie tez chodzila? musialaby chyba rozpoznawac obiektywy? to tez mnie wlasnie intrygowalo... wiec chyba lepiej zawsze kalibrowac szklo?

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Wiesz - bywa roznie. Czasem ewidntnie puszka a szkla sa OK. Jesli jednak podpinasz 3 rozne szkla i jest dobrze, to tylko Tamron do regulacji.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no wlasnie bo tak na chlopski rozum, to jesli skalibruja puszke do konkretnego obiektywu to czy z innym bedzie tez chodzila? musialaby chyba rozpoznawac obiektywy? to tez mnie wlasnie intrygowalo... wiec chyba lepiej zawsze kalibrowac szklo?
    Da się programowo skalibrować body do jednego konkretnego obiektywu rozpoznawanego po numerach seryjnych. W serwisie musisz wyraźnie zaznaczyć że tak chcesz.

Hugh
    Guest

Domyślnie

no racja, rownie dobrze inne szkla tez moglyby nie chodzic z moja puszka a przy innych smigac, wtedy jak najbardziej puszka do kalibracji ...nie popisalem sie logika

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Da się programowo skalibrować body do jednego konkretnego obiektywu rozpoznawanego po numerach seryjnych. W serwisie musisz wyraźnie zaznaczyć że tak chcesz.
    Teoretycznie sie da ale praktycznie... - mojemu kumplowi spiep....li puszke tak na Zytniej, ze z reszta szkiel d..pa

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów