Strona 45 z 113 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jak zwykle kompletne herezje piszesz.
    W jaki magiczny sposób chcesz uzyskać taki sam kadr z tego samego miejsca i tą samą ogniskową ale przy użyciu matryc o różnej wielkości?
    Przecież wiadomo że robiąc zdjęcie 40D a następnie tą samą ogniskową z tego samego miejsca 5D to w drugim przypadku będzie szerszy kadr bo nie ma cropa. Aby uzyskać taki sam musisz podejść bliżej obiektu i tu się właśnie mądralo (zanotuj sobie i podkreśl wężykiem) zmienia odległość do obiektu.
    MMM - masz zupełną rację ale tylko w środkowej części Twojej wypowiedzi
    Nie widzę żadnej herezji w zacytowanej wypowiedzi Pana Kolegi . Akurat tu każde zdanie jest prawdą , ponieważ dotyczy wyłącznie perspektywy a nie wielkości kadru o którym piszesz . To dwa zupełnie rózne pojęcia
    Pan kolega nie pisze ( chyba że przoczyłem) że chce uzyskać ten sam kadr z tego samego miejsca i tą samą ogniskową przy użyciu różnych matryc

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a-w Zobacz posta
    Pan kolega nie pisze ( chyba że przoczyłem) że chce uzyskać ten sam kadr z tego samego miejsca i tą samą ogniskową przy użyciu różnych matryc
    Pan kolega się odnosi do mojej wypowiedzi w której pisałem o takich samych kadrach. To że perspektywa z tego miejsca się nie zmienia to wiadomo, kiedyś nawet pokazywałem tu na forum tego sampla.

Lewe to jest cały kadr z 50mm a prawe to crop 100% z 10mm (30D). Oba zrobione z tego samego miejsca.

Coś już napisał Awatar LepP
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

No to jak obiecałem. Sample bez zbędnego komentarza. Obiektyw Canon 50 1.4 iso 200 światło 2.0
    Fotki robione w jpg i zmniejszone w Paint shopie. Bez innych zabiegów.

30D migawka 1/200

5D z tego samego miejsca 1/500

5D zoom nożny migawka 1/200

LepP
    5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I tak miało być

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    . szczerze mowiac to nie da sie (wg mnie) osiagnac tkaich samy rezultatow na cropie i FF bez wzgledu na uzyty obiektyw czy technike kadrowania/wycinania.
    jeżeli będziemy używać tego samego obiektywu , nie jest to możliwe ( jeśli chcemy uzyskać ten sam kadr oraz identyczną perspektywę )
    Moim zdaniem ,w wielu sytuacjach , można jednak uzyskać ten sam lub bardzo zbliżony efekt na cropie i pełnej klatce używając innych , ale ekwiwalentnych obiektywów , manipulując przysłoną
    Np
    obraz z cropa i obiektuwu 85mm przy przysłonie 1,8 ( 2)
    oraz obraz z FF i obiektywu 135 mm wykonywany z tego samego miejsca ale przy przysłonie 2,8 ( może nieco większej)
    będzie taki sam w zakresie wielkości kadru , relacji geometrycznych poszczególnych fragmentów oraz będzie miał zbliżoną głębię ostrości
    Może ktoś zrobi takie porównanie ( ja nie mogę -bo nie mam piątki) i udowodni że tak nie jest
    Jeżeli komuś nie zależy na ekstremalnie małej głębi ostrości ( takiej którą można uzyskać na pełnej klatce , stosując przysłonę mniejszą niż 2,8) crop da podobną plastykę obrazu co FF . Plastykę rozumianą jako rozmycie tła z pominięciem różnic w kolorach oraz rozdzielczości obrazu . Większa ilość pikseli , większy rozmiar pikseli oraz korzystniejsze ekwiwalentne przysłony dla pełnej klatki , dadzą bowiem lepszej jakości obraz dla FF . Tylko o ile lepszy Tutaj nasuwa się następny test
    Np
    Obraz z cropa i obiektuwu 85mm przy przysłonie 1,8 ( 2) z odległosci np 2m
    oraz obraz z FF i tego samego obiektywu wykonywany z odległości 1,25 m ale przy przysłonie 2,8
    Kadr będzie taki sam , głębia ostrosci zbliżona przy pewnych przerysowaniach i zniekształceniach perspektywy ( zbyt bliska odległość )
    Natomiast zastosowanie tego samego obiektywu będzie bardziej miarodajne dla oceny różnic w jakości obrazu

Moim zdaniem dwa pożyteczne testy
    Pierwszy test - czy można uzyskać , w wielu przypadkach ,na cropie magię obrazu FF ?
    Drugi test - o ile będzie wtedy gorsza jakość obrazu na cropie w stosunku do tej jaką możemy uzyskać na FF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a-w Zobacz posta
    ...Pierwszy test - czy można uzyskać , w wielu przypadkach ,na cropie magię obrazu FF ?...
    Ja od razu zaznacze przypadek awykonalny na cropie. FF + 24L
    .

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LepP Zobacz posta
    No to jak obiecałem. Sample bez zbędnego komentarza. Obiektyw Canon 50 1.4 iso 200 światło 2.0
    Fotki robione w jpg i zmniejszone w Paint shopie. Bez innych zabiegów.

5D zoom nożny migawka 1/200
    Zawsze trzeba docenic trud wlozony w zamieszczanie eksperymentalnych fotek i darowanemu koniowi ne zaglada sie w zeby. No wiec doceniam, tylko niewielki komentarzyk:

Mowimy o roznicy wspolczynnika 1.6x w ogniskowych. To daje wiecej niz zauwazalna roznice GO i rozmycia w pewnych warunkach. Ale w innych warunkach roznice sa bardziej subtelne i trudne do przewidzenia bez skomplikowanych dywagacji (dlatego robi sie eksperymenty).

Roznica wielkosci jablka na pierwszym planie to wspolczynnik ok. 1.3 (zmierzylem linijka na ekranie, wieksze na 5D, czyli bylo blizej niz trzeba i dlatego GO bedzie wezsze niz powinno byc do porownania). Otoz 1.3 ma wplyw skoro mowimy o wszystkiego 1.6. Niestety, trzeba ten pierwszy plan zrobic takiej samej wielkosci w granicach moze 5%, bo inaczej mozna pokazac dokladnie co sie chce. Wiec ten zoom nozny trzeba jednak kontrolowac bardziej precyzyjnie zeby dalo sie wyciagnac wnioski.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Dualizm crop'a na calego
    ...

Uzależniony

Domyślnie

Lepp. Ja nie wiem jak Ty to zrobiles ale zdjecie z 30d ma nasycone kolory a z 5D jakas bladosc powstala. Raczej powinni byc na odwrot.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Ja od razu zaznacze przypadek awykonalny na cropie.
    FF + 24L
    masz rację , ale zapomniałeś do tego dodać FF+ 14L

Strona 45 z 113 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów