Ostatnio edytowane przez Michu (Pentax) ; 05-08-2008 o 23:01
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
DziękiJestem pełen podziwu... Prawie nie utraciłeś detali skóry... W kwestii PSa jestem na poziomie korekcji kolorów, jasności i kontrastu
![]()
Edit: Trochę przesadnie moim zdaniem... Można lekko podkreślić oczy i może usta ale to mi całkiem nie pasuje... Aż tak drapieżna to ona nie jestNo i nie mazała się węglem
Zostawmy narazie to zdjęcie na później... Nauczę się jakoś po ludzku retuszować to wrzucę za jakiś czas znów...
Ostatnio edytowane przez Bystry ; 05-08-2008 o 23:02
Nie, nie ma - poniekąd. Zerknełem i nic. Poczytaj w helpie od PS co robi filtr High Pass i co z tego wynika. Taką technika co opisałeś (bardzo ogólnie) moża uzyskać texture do faktury skóry lecz nie jest to metoda na wygładzanie skóry.
PS
na szczęście - piszemy osobno;-)
--
Robert.
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez CyberR ; 05-08-2008 o 23:13 Powód: Automerged Doublepost
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
Dla mnie strasznie ciemne i "brudna" twarz...
Jak już to:
Oto obiecany opis procesu, którego użyłem. Używam w nim angielskich nazw
narzędzi. Przypuszczam, że to nie jest dla Ciebie problem, ale jeśli się mylę,
to polecam stronę http://pstools.pl.
1) Każdą pracę z portretem powinno się zacząć od usuwania syfków i innych drobnych
niedoskonałości. Tutaj użyłem do tego pędzla Spot Healing (skrót J) w trybie Lighten.
Usunąłem nim syfki oraz te czarne kreski na czole i brodzie. Cały ten krok wykonałem
na osobnej pustej warstwie (Ctrl - Shift - N).
2) Zmerge'owałem warstwy (Ctrl - Alt - Shift - E) i wszedłem w tryb Quick Mask (Q).
W tym trybie wybrałem czarny pędzel o miękkiej krawędzi i 100% kryciu i zamalowałem
twarz (z pominięciem brwi, oczu i ust) oraz szyję. Innymi słowy, pomalowałem to, co
chciałem wygładzić.
3) Wyszedłem z trybu Quick Mask (ponownie Q). Teraz, w zależności od Twoich ustawień,
masz zaznaczone to, co zamalowałeś lub odwrotność tego, co zamalowałeś. Domyślnie
narzędzie Quick Mask jest tak ustawione, że zaznaczoną będziesz miał odwrotność, więc skrótem
Ctrl - Shift - I (literka i, nie 1 ani L) możesz to zaznaczenie odwrócić.
4) Skrótem Ctrl - J tworzysz nową warstwę, na której będzie tylko skóra, którą będziesz wygładzał.
5) Teraz rozmazujemy. Filter -> Blur -> Surface Blur. Możesz nawet bardzo ostro pojechać z tym filtrem,
bo jego efekty ujarzmimy w dalszych krokach. Ja tu użyłem wartości 16 i 32, ale na dużych plikach te
wartości będą większe.
6) Na tym etapie zdjęcie wygląda ohydnie, wiem. :) Teraz robimy kopię wygładzonej skóry. Czyli,
mając aktywną warstwę z wygładzoną skórą robimy Ctrl - J.
7) Mamy teraz dwie identyczne warstwy z wygładzoną skórą i wykonujemy kluczową czynność -
tryb mieszania górnej warstwy ze skórą zmieniamy na "Screen", a dolnej na "Multiply".
Wiem, wiem, nadal wygląda ohydnie. Cierpliwości. :)
8) Klikamy górną warstwę ze skórą, wciskamy Shift i klikamy dolną warstwę ze skórą. Potem Ctrl - G.
Powstała w palecie warstw grupa zawierająca obie warstwy z wygładzoną skórą. Rozwijamy tę grupę
i zmieniamy krycie warstw Screen i Multiply "do smaku". Dobrym punktem wyjściowym jest 40% dla
obu warstw. Często się skończy na tym, że warstwa Screen będzie miała trochę wyższe opacity niż
warstwa Multiply. Jeżeli chcesz stworzyć takiego brudnego koszmarka jak kolego Michu powyżej, to
zwiększ opacity warstwy Multiply. ;-)
9) Na koniec zmniejsz opacity grupy, którą stworzyłeś powyżej. 70% to dobry punkt wyjściowy. Często
schodzę jeszcze niżej, nawet do 30 - 40%. Nie pomijaj tego kroku, nawet jeśli Cię to będzie kusiło! Ten
krok jest bardzo ważny dla uwiarygodnienia wygładzania.
To chyba wszystko. W razie wątpliwości - śmiało.
Bernard
http://bertold.zenfolio.com/
kucza21 masz racje, ale zworc uwage co napisal allgsm tworzy maske a pozniej Invert ale jak utworzysz maske to domyslnie jest ona zaznaczona a nie obraz wiec robiac invert na masce zaczernia ja (maskuje). Podejrzewam ze allgsm mial na mysli invert obrazu po high pass wtedy oczywiscie ze powstaje efekt odwrotny dla tego filtru.
allgsm jak piszesz to zwracaj uwage na kolejnosc bo czytajcy moga nie umiec tego powtorzyc. Jak widac taki drobny niuans a efekt zupelnie inny
--
Robert