Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Najlepszy telezoom spoza rodziny Canona

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Ja mam dylemat. 55-250 is czy 70-210 f/4 bez is.
    Wiecie moze ktory lepszy? Niestety nie znalazlem testow 70-210 :/
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu

Domyślnie

Do 1200 zł można rozpatrywać następujące szkiełka:
    -Tamron 70-300 / sigma 70-300
    -Sigma 70-300 apo
    - Canon 55-250 IS
    - Canon 100-300

Pierwsza pozycja to pozycja najbardziej uboga. Sigma od tamrona się właściwie niczym nie różni. Optycznie podobnie, abberacje wg mnie ciut większe w tamronie, AF porównywalny. Za sigmą przemawia lepszy serwis.

Druga pozycja to podrasowana pierwsza pozycja. Optycznie i mechanicznie nadal to samo jednak znacznie lepsze panowanie nad aberracjami. Szczerze powiedziawszy obiektyw ten dla zakresu 70-200 jest całkiem niezły powyżej, to trzeba domykać do f8 a i tak nie będzie to super (nie mniej jednak akceptowalnie dobrze). AF nie jest taką tragedią jak wszyscy piszą, ja spokojnie robiłem zdjęcia ptaków w locie, nie mniej jednak potrafi zdenerwować spacerowaniem po całym zakresie.

trzecia pozycja to ostatnio najbardziej popularna opcja. Dostajemy ciekawy zakres i do tego z 2EV stabilizacja obrazu, która przy tym świetle na pewno będzie doceniona. Wadą jest budowa obiektywu. Materiał to przede wszystkim plastik, a optyka nie wybacza mm odchyłek co przy plastiku może mieć miejsce. Nie mniej jednak obiektyw daje dobre obrazy i jest moim zdaniem najlepsza obecnie opcją pod względem cena/jakość w tym segmencie.

czwarta pozycja jest ciekawa o tyle ile chce się fotografować przyrode. Z pośród obiektywów kończących się na 300mm ten daje najlepszy obraz (poza 70-300 IS USM). Dodatkowo mamy USM który na pewno będzie zbawieniem w porównaniu do tego co prezentuje sigma.

Podsumowując - ja bym brał 55-250 IS

PS. 70-210 to ryzyko. To są stare szkiełka i często silnik AF jest już na dobiciu. Może zaistnieć sytacja, że szkiełko nam pochodzi miesiąc a potem serwis?

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

aha czyli jesli wukluczyamy 70-210 f/4 to ja rowniez zdecysowanie polecam 55-250 is.
    zobacz zreszta testy na optyczne.pl

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Ja mam dylemat. 55-250 is czy 70-210 f/4 bez is.
    Wiecie moze ktory lepszy? Niestety nie znalazlem testow 70-210 :/
    70-210 4,0 to padaka. On nie ma zupełnie nic wspólnego z 70-210 3,5-4,5
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

no wlasnie sie dowiedzialem, chociaz wczesniej myslalem ze to szklo jest super.. coz dobrze ze go nie kupilem zastanawiam sie nad tymi szklami i tym co powiedzial "Grisha", ze af moze zaiwesc bo to stare obiektywy (obydwa z przelomu 80/90 lat). W sumie 50 f/1,8 tez jes tz 90tego hehe..

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

A zastanawiałeś się nad sprowadzeniem czegoś z USA prywatnym importem za pośrednictwem rodziny (znajomych). Kurs dolara daje możliwości kupienia za 1200pln 70-200 f/4 USM L. Według mnie za te pieniądze rewelacja. Tylko 2 tygodnie to trochę mało czasu.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu

Domyślnie

roshuu: chodziło i raczej o to, że te obiektywy mają już ładnych kilka lat z racji daty produkcji i dlatego też AF może powiedzieć: dziękuje.

Domyślnie

Uff, wreszcie chwila wolnego i mogę napisać słowo podzięki za wszelkie sugestie, wskazówki wyjaśnienia oraz...brak nagany za być może powielenie tematu, ale ja naprawdę nie jestem leniwy w przeglądaniu forum (lubię czytać, nawet bardzo), ale ostatnio trochę zarobiony jestem i żeby nie kręcić się w kółko z podjęciem decyzji, to potrzebuję opinii osób trzecich:smile:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Dwa tygodnie powinny ci starczyć na przeszukanie i ogarnięcie forum
    W tej chwili najbardziej polecany z tanich tele jest ef-s 55-250is. Jest kilka wątków o nim, więc zanim ktoś cię oskarży o lenistwo i zaśmiecanie forum zadaj lepiej pytanie w już istniejącym wątku
    Forum muszę przeszukać i ogarnąć znacznie szybciej , ponieważ za dwa tygodnie szkło muszę już mieć na chacie, bo urlop się zaczyna...:razz:
    Cytat Zamieszczone przez Vizzle Zobacz posta
    Panowie ale kolega zatytułował wątek, "Najlepszy telezoom spoza rodziny Canona", nie wiedzieć czemu. Wy na przekór z Canonem. A co do tematu, tak jak koledzy mówią, podobno "najlepszy w tej cenie".
    Vizzle, w swoim rozpędzie, gapiostwie i zapatrzeniu się na 70-200 f4 L (mimo że nie dysponuję odpowiednią siłą nabywczą), przegapiłem C 55-250is (wiem, zielony jestem) i żeby na zadane pytanie "jaki dobry zoom warto nabyć" odpowiedzi nie kręciły się wokół właśnie 70-200 f4(2,8) z is, bez is, to zapytałem o szkło, ale nie canonowskie. dziś być może inaczej bym sformułował pytanie, ale niech tam i tak jestem zadowolony, że dziś wiem trochę więcej niż wczoraj :smile:
    Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    A zastanawiałeś się nad sprowadzeniem czegoś z USA prywatnym importem za pośrednictwem rodziny (znajomych). Kurs dolara daje możliwości kupienia za 1200pln 70-200 f/4 USM L. Według mnie za te pieniądze rewelacja. Tylko 2 tygodnie to trochę mało czasu.
    tak, myślałem, myślałem, ale jakoś tak się składa, że ci co kiedyś wyjechali, to w tym roku wakacji nie spędzają w Polsce??:, a ci co być może niedługo wyjadą, to wrócą dopiero na święta, więc takie rozwiązanie na razie odpada, ale przyznam że było by ono najlepsze chyba...
    Ostatnio edytowane przez Elsi ; 09-07-2008 o 22:12 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    roshuu: chodziło i raczej o to, że te obiektywy mają już ładnych kilka lat z racji daty produkcji i dlatego też AF może powiedzieć: dziękuje.
    no wlasnie - wiekszosc obiektywow w tym np. "kultowy" 50 f/1,8 II tez sa z poczatku lat 90tych i tu rowniez af moze podziekowac..
    Hmm.. Lka 70-200 f/4 z data 1999 r. ma juz przeciez 9 lat
    Moze zle zrozumialem Twoja odpowiedz?

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Źle zrozumiałeś. 50mm/1.8 jest z konstrukcją z lat z 50-tych, ale jest produkowany stale.

A mu chodziło jak zaznaczył, o datę produkcji, a więc wiek konkretnego egzemplarza.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów