Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: [Szamot] Lipiec, działka, Paulina

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie [Szamot] Lipiec, działka, Paulina

Witam Wszystkich w tym dziale.
    Na forum jestem już od dłuższego czasu, uczyłem się, podglądałem, ale nic jeszcze nie prezentowałem. W końcu nadszedł czas na wejście na głębszą wodę. ;-)
    Chciałbym żebyście się wypowiedzieli na temat kilku zdjęć jakie miałem przyjemność zrobić. Wszystkie zdjęcia wykonane są c 400d c 50 1,8 iso 100
    Poproszę o opinie i wytknięcie błędów

1. 2,0 1/500

2. 2,0 1/320

3. 2,0 1/400

4. 2,5 1/320

5. 2,0 1/500

6. 2,5 1/1000

7. 2,5 1/250
    Ostatnio edytowane przez Szamot ; 07-07-2008 o 10:14

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

wiesz co...coś masz z ostrością tego obiektywu bo mam ten sam i jeszcz skanuje znegatyw i mimo skanowania zdjęcia są dużo ostrzejsze. A może przy zmniejszaniu zapomniałeś o podostrzeniu?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz rację, nie ostrzyłem. Postaram się to zrobić. Na pewno przy wstawianiu kolejnych zdjęć zwrócę na ten fakt większą uwagę.

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

oprócz tego niewyostrzenia mi jeszcze przeszkadza to kolano na 3.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mi przeszkadzają kadry oddolne a podobają się piegi .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A mi przeszkadzają kadry oddolne a podobają się piegi .
    Nie do końca zrozumiałem. Uważasz, że lepsze by były ciaśniejsze kadry?

Pozwolę sobie wstawić dwa z wyżej już przedstawionych zdjęć ale nieco podostrzone. Starałem się nie przesadzić i nie wiem czy dobrze mi wyszło. Używałem Gimp'a

Co o tych sądzicie? Jak teraz je odbieracie?

Cytat Zamieszczone przez gunia1990 Zobacz posta
    oprócz tego niewyostrzenia mi jeszcze przeszkadza to kolano na 3.
    To może lepiej będzie to zdjęcie wyglądało po małym kadrowaniu?

Ostatnio edytowane przez Szamot ; 08-07-2008 o 11:28

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

to z czeresnia jest moim faworytem ale po podostrzeniu wyglada jakby ostrosc lapal na ustach a nie na oczach
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Generalnie w życiu jest tak że kobiety na publikowanych zdjęciach (moda itp.) wyglądają dużo lepiej niż w naturze, w tym przypadku bardzo żałuję że nie widzę jej na żywo. Czuje się że dziewczyna jest pełna wdzięku i tak naprawdę tylko to sprawia że nie ogląda się tych kadrów ze znudzeniem.
    W całej serii jest tylko jedno zdjęcie łączące ciekawe ujęcie z jej urodą - idealny duet ...i właśnie do tego powinieneś dążyć.
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tanto Zobacz posta
    W całej serii jest tylko jedno zdjęcie łączące ciekawe ujęcie z jej urodą - idealny duet ...i właśnie do tego powinieneś dążyć.
    Które?
    I czy mógłbyś nieco bardziej wyjaśnić co jest takiego dobrego i istotnego w nim? Do czego powinienem dążyć?

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    to z czeresnia jest moim faworytem ale po podostrzeniu wyglada jakby ostrosc lapal na ustach a nie na oczach
    Z ostrością to często mam problem, polegający głównie na przekadrowywaniu.
    Zwłaszcza na dużych otworach przysłony. Nie zawsze zwrócę na to uwagę. Dzięki za przypomnienie o tym.

Publikując te zdjęcia spodziewałem się nieco cieplejszego przyjęcia. Wydawało mi się, że te zdjęcia są znacznie ciekawsze. Z Waszych postów wynika jednak, że tak nie jest i że jedynie moje osobiste zaangażowanie wpływało na bardzo dobrą ocenę tych zdjęć.
    Cieszy mnie Wasza krytyka. Daje mi więcej do myślenia.
    Pokazuje, że powinienem nauczyć się patrzyć na swoje prace z większym dystansem.
    Prosiłbym tylko jeszcze o podpowiedzi co należałoby poprawić.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szamot Zobacz posta
    Które?
    I czy mógłbyś nieco bardziej wyjaśnić co jest takiego dobrego i istotnego w nim? Do czego powinienem dążyć?
    Wydawało mi się oczywiste że chodzi o to z czereśnią :-) Tylko ono wybija się ponad coś co określam jako 'u cioci na imieninach'.
    Nie będę się wymądrzał co i jak powinieneś zrobić bo portrety to nie moja specjalność, ja tylko patrzę i albo mi się podoba, albo nie. Jedyne co z czystym sumieniem mogę poradzić to analizowanie dobrych galerii portretowych i robienie wielu zdjęć, byle z głową.

Tak po cichu, żeby moja żona nie słyszała, przyznam się że gdyby nie Paulina to nawet nie wtrącał bym się do tematu. 8)
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów