Strona 16 z 31 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 306

Wątek: ŚLUBY - a 24-105 IS SM L ??

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

bzdura... mam 24-70 i walę ślubiki aż miło (mało którego gościa obchodzi a już najmniej kobiety na ślubie czy focisz 24-70 bez IS czy 24-105 z IS ;-) )
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Zablokowany

Domyślnie

Uwielbiam merytorycznych rozmówców zaczynających swój błyskotliwy wywód od ,,bzdura''. Właściwie nie mam ochoty odpisywać niczego, bo szkoda słów.

Jednak odpowiem dla zasady. Wyjaśniłem własne, subiektywne odczucie potwierdzone praktyką, że 24-105 jest ostrzejsze na pełnej dziurze od 24-70 (na swojej - 2,8 ). Nie pisz mi więc o bzdurach proszę. ,,Wal ślubiki aż miło'' i czuj się z tym świetnie.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Wale ślubiki aż miło! A co? Mie mogę? ;-) Zapraszam do mojej galerii www. Tam może okazać się że "walę" także fotografię potraw do wydawnictw... Nie łączę tych dwóch zajęć - śluby to inny (czyt: łatwiejszy i pewniejszy chleb).

EDIT: No tak powinienem napisać- tworzę wydumaną, przemyślaną, zaawansowaną mentalnie fotografie ślubną.... przecież wszyscy to wiemy że napieprzanie co sobotę i robienie dokłądnie tego samego (niech ktoś nie potwierdzi że łapie się czasem na tym że włącza mu się "automat" - ja we wszystkich dziedzinach fotograficznych uprawianych z dużą częstotliwością).. nie ukrywajmy - śluby, potrawy, itp to nie dzieła sztuki - to bardzo dochodowa, ale jednak chałtura....
    Z całym szacunkiem dla wszystkich fotografujących.
    Pozdrawiam
    M.

Edit 2: Stałki stają się świetnym rozwiązaniem w przypadku gdy dysponuje się dwoma aparatami. W tej chwili mojim targetem jest zaopatrzenie się właśnie w komplet odpowiednich najpotrzebniejszych stałek... (tu niech każdy wpisze swój wybór bo zauważyłem że ile fotografów tyle opinii i składu tzw. świętej trójcy)
    Ostatnio edytowane przez zanussi ; 29-06-2008 o 20:15

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Byleby to "walenie ślubików" nie było dosłowne - dzisiaj widziałem idiotów (sorry ale inaczej tego nie mogę nazwać), którzy wspięli się na most kolejowy w Górze Kalwarii (akurat byłem po drugiej stronie Wisły, to jest wieś o ile dobrze pamiętam Glina) - młodzi oraz fotograf złapani w "lekką pułapkę", bo napatoczył się pociąg. Dobrze, że ich nie "walnął" albo panna młoda nie zaplątała się z suknią w koła wagonów. Na tym moście nie przewidziano ruchu pieszego, żeby się na niego dostać trzeba wskoczyć na podporę a potem na przęsło...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    Do autora wątku: robię śluby i w związku z tym: 24-70 się kompletnie nie nadaje, na 2,8 mydli, a poza tym nawet gdyby nie mydlił to 2,8 to zbyt mało i nie wyrobisz sie na czasach.
    Sprzedałem więc 24-70 i mam 24 - 105. Z czasami jest o niebo lepiej.
    Nie próbuj bawić sie w stałki, chyba że jakieś 1,2 lub 1,4 bo trafisz na ciemny kościół i nie zrobisz ani jednego zdjęcia, chyba, że będziesz walił lampą.
    a stałkowej jakości fotek nie dojrzą gdybys nawet tłumaczył to cały dzień
    Fantastyczne teorie. Jakże nowatorskie... Ja w przeciwieństwie do himiego niewiele z tego zrozumiałem...

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

"walenie ślubików" proszę traktować mało dosłownie ....

Zablokowany

Domyślnie

Ja nie do walenia ślubików się odnosiłem, ale raczej do formy dyskusji i walenia ,,bzdurami'' na czyjeś spostrzeżenia.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Bo te spostrzeżenia to niestety jest bzdura. Jasne szkło zawsze będzie lepsze od ciemniejszego z IS. IS nie podniesie Ci szybkości czasu otwarcia migawki a różnoca 1 EV już tak. Oczywiście szanuję każdego człowieka-fotografa i nie tylko- i jego poglądy też szanuje, ale pewne fakty w pewnych ścisle określonych sytuacjach stają się niepodważalne.

Zablokowany

Domyślnie

A czy ja napisałem, że któreś jest lepsze, a któreś gorsze? Napisałem - kurde powtarzam ci 3 raz - że ciemniejsza wersja jest ostrzejsza od pełnej dziury od krótszego i jaśniejszego odpowiednika. Tyle. Nic więcej. O oczywistych zaletach jaśniejszego szkła nie wspominałem.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

To że ciemniejszy jest lepszy od pełnej dziury jest "oczywistą oczywistością" - vide wszelkie stałki chociażby FD. Problem w tem, że ciemniejszej nie otworzysz do wartości tego jaśniejszego ale jasniejszy przymykasz do wartości tego ciemniejszego (i w tym przypadku ten jaśniejszy okazuje się co najmniej tak dobry optycznie na tych samych przysłonach co ten ciemniejszy...) ale ja o tym już kiedyś tu pisałem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dobra. Nie ważne... strasznie nie lubie takich watków ciągnąć.. z mojej srony OFF TOPIC.
    Ostatnio edytowane przez zanussi ; 29-06-2008 o 23:23 Powód: Automerged Doublepost

Strona 16 z 31 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów