Strona 39 z 113 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Czy na forum można tworzyć grupy? Przydałaby się taka możliwość.
    Proszę moderatorów o zdanie, uprzejme
    Jakie grupy? Takie TWA w sensie?
    EN57D DIGITAL.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    DO (Difractive Optics) - Obiektyw wyposażony jest w zestaw siatek dyfrakcyjnych niwelujących aberracje chromatyczne i inne wady optyczne.
    chyba nie tylko... w konstrukcji szkła powinna być wykorzystana też soczewka Fresnela (taka jak w latarni morskiej), która ma znacząco zmniejszać długość i ciężar szkła, przy okazji znacznie podnosząc jego cenę
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Jest to oznaczenie napędu AF, w tym przypadku Direct Current czyli silnik prądu stałego.
    thx, domyśliłem się, że DC = nie USM, ale nie wymyśliłbym, że chodzi tu prad stały...
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 29-06-2008 o 21:27 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    chyba nie tylko... w konstrukcji szkła powinna być wykorzystana też soczewka Fresnela
    Tego nie wiem. Wiem natomiast o siatkach "nakładanych" na soczewki i o tym napisałem powyżej. Niestety udogodnienia te mocno odbijają się na cenach obiektywów.

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    thx, domyśliłem się, że DC = nie USM, ale nie wymyśliłbym, że chodzi tu prad stały...
    Oznaczenie bardzo popularne w "przemyśle". Canon zapożyczył je do oznaczania najprostszych układów napędowych AF.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    Jakie grupy? Takie TWA w sensie?
    Tak ,coś takiego. Ale cofam pytanie bo to OT. Przepraszam.
    C-F-K - forever

krzysiekxp
    Guest

Domyślnie

Coz ja mam 20d i 16-35L i jestem troche zawiedziony ostroscia. Teraz czekam na nastepce 5d ale z tego co czytam to lepiej nie czekac bo pewnie bedzie mial ze 20Mpixeli i znowu bede zawiedziony. Rozumiem wiec ze dopuki nie zaczna robi lepszych szkilek to lepiej miec 5d z duzymi pixelami niz nastepce z 20Mpix ktore pod wzgledem ostrosci beda odpowiadac 8Mpix na 20d. Troche zakrecone ale tak to rozumiem ze przy obecnych szkielkach jakies 12-16Mpixeli "duzych" na FF to optimum i nie ma co sie pchac w wiecej pixeli bo bede plakal ze elka nieostra tak? Dalej idac tym tokiem myslenia lepeiej miec 22Mpixele na srednim formacie niz 22Mpix w Nowym Marku III. Czyli ten 5d to cos jak zloty srodek miedzy jakoscia obiektywow a liczba Mpix.

Czy dobrze mysle?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiekxp Zobacz posta
    Dalej idac tym tokiem myslenia lepeiej miec 22Mpixele na srednim formacie niz 22Mpix w Nowym Marku III. Czyli ten 5d to cos jak zloty srodek miedzy jakoscia obiektywow a liczba Mpix.

Czy dobrze mysle?
    Nie wiem czy akurat złoty środek leży w punkcie 5D (nie dane mi było oglądnąć wyników z moich szkieł z innych monsterów FF) ale z całą pewnością mogę napisać, że 5D wyciąga ze szkieł znacznie więcej niż matryce APS-C. Z pewnością jest to swego rodzaju złoty środek jesli chodzi o koszt, zwłaszcza teraz - jeśli rozważamy przypadek amatora.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

hrabia, zgodzę się - cena teraz jest super, ale wiadomo ze tez nie dla kazdego amatora. 4tys za aparat w polsce jest ceną mimo wszystko dla przecietnego zglębionego w fotografii czlowieka za wysoką, zwazywszy ze szkla za 500zł do tego podpinac nie ma co
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    hrabia, zgodzę się - cena teraz jest super, ale wiadomo ze tez nie dla kazdego amatora. 4tys za aparat w polsce jest ceną mimo wszystko dla przecietnego zglębionego w fotografii czlowieka za wysoką, zwazywszy ze szkla za 500zł do tego podpinac nie ma co
    Zgadza się. Zapomniałem dodać coś w stylu "zaawansowanego i w miarę zasobnego amatora". Co jednak nie zmienia tezy, że cena 5D jest ogromnie atrakcyjna (nie moja wina, że polskie zarobki, pomimo tendencji wzrostowej, nadal nijak się mają do zarobków w krajach "Pierwszego Świata".

A co do szkła, przypuszczam, że przez pewien czas możnaby się pokusić o używanie nawet tylko EF 50mm f/1.8. A to szkło znacznie poniżej 500 PLN wypada.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

myle ze 50/1,4 i 85/1,8 beda na ta puszke naprawde swietne. FF wchodzi pod strzeche
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu

Domyślnie

A gdzie sprzedaja nowe 5D po 4kzł? Jakoś nie zauwazyłem a cash back już sie skonczył.

Sam nie wiem czy sie skusic czy czekac dalej.

Pozdrowki
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Strona 39 z 113 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów