Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    NECa dostatecznie mi oszpeciliście Panie Tomaszu i drogi Marcinie.
    To dobry monitor, ale ma grube wady. Kupno go z nadzieją, że "może mi się nie trafi", może być pułapką. Takie monitory wybiera się do bardzo konkretnych wąskich specjalizacji i przygotowanego pod niego środowiska miejsca pracy. Jako ogólny, hmmmm, są znacznie lepsze.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Pozostaje ryzykowny ruch w kwotę powyżej 3500 netto i ce240, bo na cg241 się nie poważę, to dla mnie zbyt zaawansowany sprzęt.
    CE240W różni się od CG241W:
    - CG pokazuje z małymi błędami prawie AdobeRGB, CE sRGB.
    - Brakiem równanego podświetlenia. Plusem jest, że Eizo jest ogólnie bardzo równe, ale czy będzie ideał to kwestia loterii. Szczególnie ten defekt może być odczuwalny wieczorami i w nocy.
    - Mniejszą precyzją w cieniach. Z 256 kroków jasności, na CE240W nie będzie widać 5-7 ciemnych odcieni, na CG241W max 2-3. W światłach na obu będzie widać wszystkie.
    - Color Navigatorem. CE umożliwia kalibrację do zadanych nastaw jasności, temperatury, gammy i tyle. CG umożliwia wybór trybu kalibracji (na szeroki gamut, albo na neutralne szarości), ręczną korekcję, 20 zapisanych różnych nastaw i przełączanie wedle humoru.
    - Brakiem osłony przeciwsłonecznej. Jej cena w detalu to 500 zł.

Ciekawostka:
    Monitory "zaawansowane" jak Pan to określił, są wbrew pozorom zadziwiająco zwyczajne. Nie są efektowne, nie ma bajerów, wodotrysków, pięknego kolorowego obrazu. Ot, patrzy się na obraz i nic nadzwyczajnego nie widzi. Tylko tyle, że ramka uświadamia, że jest to monitor, a nie wizjer aparatu lub kartka z odbitką. Niebezpieczeństwo w takich monitorach jest takie, że jak go ktoś zobaczy, umarł w butach. Zaczyna zbierać kasę.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-05-2008 o 09:58
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów