Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Brak ostrości przy szerokich kadrach

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    Wąski/szeroki kadr przy stałce ?
    dlaczego nie? :-) mówi się też ciasny/luźny kadr, ale powyzszego bym się nie czepiał.
    Po prostu - gdy chcesz stałką ująć temat szerzej, to dajesz wsteczny :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    [..] Luzy na pierścieniu ostrości raczej nie obrazują tutaj za wiele. Aparat ustawia ostrość według tego co widzi, nawet jeśli jest luz, to jest on brany pod uwagę, tak więc autofocus powinien trafiać, a że potem można sobie to "rozjechać" to inna sprawa. Samo się raczej nie rozjedzie. [...]
    Nie jest calkiem tak. Tak byloby w przypadku "contrast detection" AF, ktora jest metoda prob i bledow, czyli poprawia sie do skutku (w rozsadnym czasie) czyli maximum kontrastu.

Natomiast w przypadku "phase detection" AF konieczne przesuniecie obiektywu jest obliczane zaraz po nacisnieciu guzika, po czym wysylany jest rozkaz przesuniecia obiektywu o tyle ile zostalo obliczone i koniec - nie musi byc sprawdzania czy jest dobrze. To w zasadzie, w idealnych warunkach, (prawie) dziala (Jak wiadomo doskonale nie dziala nawet w Mark III Ds Super DeLuxe z obiektywami LLL Titanium Turbo bo gdyby dzialalo to nie trzeba by bylo opcji indywidualnych poprawek FF/BF dla kazdego obiektywu)

Tak jest w zasadzie, i tak jest robione dla szybkosci . Nie ma oczywiscie problemu z zaprogramowaniem sprawdzenia i nastepnego poprawkowego przesuniecia obiektywu, i to czasem mozna zaobserwowac, ale na pewno nie jest to robione do skutku i nie u Canona, ktory ma ambicje miec najszybszy AF. Unika sie w ten sposob spowolnienia AF i zjawiska "hunting" ktorego uzytkownicy zdecydowanie nie lubia.

W kazdym razie, wymagana precyzja jes wysoka. Niedokladny montaz, luzy w obiektywie, kalibracja, jakies poslizgi czy zacinanie sie moga kompletnie zrujnowac AF.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 08-05-2008 o 08:14 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tobiasz01: to jest znana przypadłość 50/1.8, moja też się tak zachowuje. Było już coś w tym temacie na CB. W lepszych obiektywach jakość AF-a znacząco zmniejsza tego typu błędy.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ustawiłem aparat na ostrzenie Manualne, przekręciłem pierścień do oporu w lweo na nieskończoność i wycelowałem w bardzo odległe budynki (100m?), nie złapało tam ostrości. dopiero po przesunięciu pierścienia wyostrzyło. Dlaczego nie chce ostrzyć na nieskończoność? Tylko wskazując ok 15m na wskaźniku? :/
    A to jest chyba akurat normalne. Kazdy obiektyw jaki mam taki robi.
    Mozesz ostrzyc w nieskonczonosc, oraz ja "przeostrzyc".
    Ślubna
    No i niestety N.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

IMO to ta 85ka jest jakaś walnięta....miałem takową i nie miałem takich strasznych aberracji i mydła.50/1,8 tez kiedyś miałem i nie było problemów...choć to ''marudne'' szkło.Spróbuj pożyczyć od kogoś inne szkła i sprawdź jak się zachowują....wtedy będziesz miał pewność czy to body czy wina skopanej 85/1,8.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

tobiasz01
    Guest

Domyślnie

I tak zorbie.
    Jutro podepnę 85tke po inne body - 350D, a potem postaram się znaleźć inną 85tke i zobaczymy czy problem będzie sie powtarzał.

tobiasz01
    Guest

Domyślnie

Czy może to być wina zasyfionego lustra, że 85tka nie trafia przymałych wartościach przesłony/dużych otworach?

Właśnie zauważyłem, że lustro mam strasznie brudne. Jutro je wyczyszczę, albo oddam do czyszczenia razem z matrycą (też już pora) na mokro do faceta który w miarę porządnie to robi, przynajmniej tak słyszałem (w Płocku, nazwisko Drzewiecki czy jakoś tak)

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tobiasz01 Zobacz posta
    Czy może to być wina zasyfionego lustra, że 85tka nie trafia przymałych wartościach przesłony/dużych otworach?

Właśnie zauważyłem, że lustro mam strasznie brudne. Jutro je wyczyszczę, albo oddam do czyszczenia razem z matrycą (też już pora) na mokro do faceta który w miarę porządnie to robi, przynajmniej tak słyszałem (w Płocku, nazwisko Drzewiecki czy jakoś tak)
    Strasznie brudne, tzn? Widzisz cokolwiek w wizjerze? ;-) Teoretycznie możliwe, żeby zabrudzenia wpływały na AF, w praktyce hmm... Lustro to nawet ekstremalnie chuchem i koszulką da radę wyczyścić, tak jak niektórzy filtry w wątku o czyszczeniu polara , więc dobrze by było to sprawdzić przed wysłaniem szkła do serwisu.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Lustro to nawet ekstremalnie chuchem i koszulką da radę wyczyścić, tak jak niektórzy filtry w wątku o czyszczeniu polara ,
    Broń Boże koszulką. To nie jest klasyczne lusto, tutaj warstwa odbijająca jest naniesiona na powierzchnię, a co za tym idzie - bardzo delikatna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Broń Boże koszulką. To nie jest klasyczne lusto, tutaj warstwa odbijająca jest naniesiona na powierzchnię, a co za tym idzie - bardzo delikatna.
    Hmm... szczerze mówiąc wcale tak nie musi być. Nigdy się nie zagłębiałem w budowę lustra, ale czasem robiąc zdjęcia, gdy w kadrze znalazło się Słońce miało podwójny obraz. Jeden właściwy i drugi bliżej (albo dalej, nie pamiętam) osi wizjera, bardzo słabo widoczny. To by sugerowało, że może być odwrotnie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów