Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Głowica kulowa pod 400L+40D

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie Głowica kulowa pod 400L+40D

Szukam porządnej głowicy kulowej która ma utrzymać i dać swobodę manewrowania zestawem: 400L+40D. Wszystko stanie na razie na nogach Sherpy 600r (nie wykluczone iż kiedyś się je wymieni na coś stabilniejszego), a jej obecna głowica fabryczna niestety już przy 400mm przy blokowaniu pozbawiona jest wymaganej dla ptactwa precyzji.
    W oko "wpadła mi" Manfrotto 488rc4. Ewentualnie zastanawiam się czy jest sens brać do takiego zestawu 490RC4? A oże wystarczy nawet 486RC4???
    Co byście poradzili w tej sprawie? A może coś całkiem innego niż manfrotki?
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 12-05-2008 o 13:48
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=25677& - dokładnie z takim zestawem używam...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Super sprawa ale ze względu na cenę nie do przyjęcia. Szukamy dalej...
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Domyślnie

mam pod identycznym zestawem 488RC2 i jestem w miare zadowolony,wcześniej pogoniłem 486RC - za słaba, a przede wszystkim brak płynności i precyzji, bierz 488

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jeśli pytasz o radę, to odradzam wszystkie małe kulówki, również te o których piszesz. Pomijając sprawę drgań, jest wielce prawdopodobne, że nie zrobisz wielu zdjęć walcząc z głowicą, przycinając sobie palce, a i spore, żę poobijasz lub uszkodzisz obiektyw. Jeśli już kulówka, to tylko bardzo solidna z bardzo dobrą regulacją siły docisku i osobną blokadą. Inaczej na 100% kiedyś ci to spadnie.

Osobiście polecił bym głowicę Arca Swiss B1 lub Z1 lub jej chińskie podróbki (Benro) - ale tylko te najlepsze.

Oszczędny kupuje dwa razy.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Witam,

Jeżeli sam obiektyw (+ew tc) i body z gripem to bardzo polecam manfrotto 322. Zupełnie przyzwoita stabilność a świetna ergonomia. Zwłaszcza jeżeli chodzi o zdjęcia w ruchu.
    Jak dołożysz lampe to już nie będzie takie super stabilne,
    Bardzo fajna, rzecz, którą mają chyba tylko najlepsze kulowe to gwarancja, że obiektyw nie zrobi flopa jak zapomnisz zablokować.
    Jak puszczasz uchwyt głowicy to głowica się blokuje.
    Bardzo bezpieczne rozwiązanie.

Najlepiej wziąć sprzęt w konfiguracji docelowej i przymierzyć się w sklepie.
    Ja używałem jej z 400L i bardzo sobie chwaliłem

Jeżeli chcesz klasyczną głowicę kulową to za kubamanem: kup bardzo dobrą. Oprócz podanych przez Kubę, tak jak Krzychu polecam Markinsa (uzywam Q20)

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Oszczędny kupuje dwa razy.
    Ale "mierz siły na zamiary"

Panowie opamiętajcie się!!! Sprzęt jest świetny (Markins) bez dwóch zdań, czołówka i ogólnie bomba. Podoba mi sie straszliwie. Ale ja ze swoimi lichymi umiejętnościami i lenistwem po prostu nie zasługuje na głowicę tego typu . Nie wspominając, iż przy moim portfelu wydanie około 1500zł za głowicę byłoby już świętokradztwem choćby sama za tym ptactwem biegała i kawę robiła (noooo może wtedy bym się zdecydował ).
    Muszę wybierać w tańszych rozwiązaniach.

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Ja używam 190ProB i 488RC2 i mi ten zestaw wystarcza aż nadto Stabilny wygodny i do fotografowania patków wystarczy na pewno Mam 20D + 400/5.6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Panowie opamiętajcie się!!!
    No przecież mówię

Spróbuj 322 MF.
    Często można nawet kupić używaną

A poza tym Markins M10 bez płytki szybkiego mocowania , nie kosztuje 1500 PLN tylko coś około 300 USD ...
    A i używane w US też pewnie sprzedają.

Pozdrawiam
    PM

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Przydałby sie ktoś kto sprzedaje Markinsa w naszym pięknym kraju za złotówki...
    A 322MF mocno mnie zaciekawiła - trzeba by gdzieś na żywo zobaczyć. W sumie lampy do tej pory nie używałem a i szkła na cięższe pewnie szybko nie wymienię... A jak z precyzją tego ustrojstwa?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów