Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: TTL w lampie 430EX

jockerek
    Guest

Domyślnie TTL w lampie 430EX

Witam
    Maj już ta lampę, troszkę sie pobawiłem, ale sprawdzian czeka mnie w weekend
    Przeczytałem instrukcje lecz tak czy tak zacząłem głowić się czy jest mozliwość zmiany systemu ETTL na zwykły TTL gdyż chciałbym miec tylko błysk przy zamknięciu migawki, a nie jak to jest w ETTL przy otwarciu i zamknięciu. Przyciskiem MODE zmienia tylko pomiędzy ETTL i Manual.
    POMÓŻCIE w mojej mam nadzieje prościutkiej i rozwiązywalnej banalnie sprawie

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

ten przy otwarciu migawki nie jest rejestrowany, sluzy on tylko jako blysk przed wstepny potrzebny do okrelenia sily blysku wlasciwego.

tak dziala TTL ETTL to system w wydaniu canon'a
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jockerek Zobacz posta
    Przeczytałem instrukcje lecz tak czy tak zacząłem głowić się czy jest mozliwość zmiany systemu ETTL na zwykły TTL gdyż chciałbym miec tylko błysk przy zamknięciu migawki, a nie jak to jest w ETTL przy otwarciu i zamknięciu. Przyciskiem MODE zmienia tylko pomiędzy ETTL i Manual.
    Z cyfrowym aparatem nie możesz mieć pomiaru TTL. Po prostu nie obsługują go.

Lampa nie błyska przy otwarciu i zamknięciu migawki. Pierwszy błysk jest przedbłyskiem pomiarowym wykonywanym przed ekspozycją celem ustalenia ilości światła potrzebnego do naświetlenia. Drugi błysk jest w czasie ekspozycji, w zależności od Twoich ustawień, albo wyzwalany jest po otwarciu migawki ("na pierwszą lamelkę") albo przez zamknięciem migawki ("na ostatnia lamelkę"). Przełącza się to przyciskiem z trzema strzałkami (>>>, tym samym, którym ustawia się błysk przy krótkich czasach).
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    ??: to ciekaw jestem na podstawie czego lampa wie ile ma doswietlic takich informacji dostarcza swiatlomierz w body ktory dziala caly czas przy wcisnietym spuscie migawki (wcisniecie do polowy uruchamia go), czyli rowniez tuz przed otwarciem migawki.

lampa nie mierzy swiatla!!! mierzy to swiatlomierz w aparacie, TTL w lampach polega na mozliwosci wykorzystania wynikow pomiaru swiatlomierza z aparatu, a ten ma tylko pomiar TTL

troche techniki i sie czlowiek gubi.... jak to moj kumpel powiedzial: "Ważne że działa"
    Ostatnio edytowane przez werek ; 09-05-2008 o 12:21 Powód: lekki blad
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

jockerek
    Guest

Domyślnie

Ale Panowie przy ustawieniu błysku "na pierwszą lamelkę" jest pojedynczy błysk (no chyba że jest to jakaś hiper szybka częstotliwość dwóch błysków) a dopiero przy ustawieniu błysku przy zamykanej migawce jest podwójny.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    ??: to ciekaw jestem na podstawie czego lampa wie ile ma doswietlic
    na podstawie tego pierwszego błysku (przedbłysku pomiarowego).

Ale Panowie przy ustawieniu błysku "na pierwszą lamelkę" jest pojedynczy błysk
    przyłóż oko do wizjera aparatu i błyśnij sobie do lustra. Widziałeś błysk?
    widziałeś. a nie powinieneś, bo przecież podczas robienia zdjęcia jest podniesione lustro.
    Więc co widziałeś? ano właśnie przedbłysk :-)

(no chyba że jest to jakaś hiper szybka częstotliwość dwóch błysków)
    tak właśnie jest.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Rumia

Domyślnie

??: to ciekaw jestem na podstawie czego lampa wie ile ma doswietlic [...] lampa nie mierzy swiatla!!! mierzy to swiatlomierz w aparacie, TTL w lampach polega na mozliwosci wykorzystania wynikow pomiaru swiatlomierza z aparatu, a ten ma tylko pomiar TTL
    "Tradycyjny" pomiar błysku TTL polega na mierzeniu ilości światła odbitego od kliszy w czasie trwania ekspozycji i przerwaniu błysku w odpowiednim momencie. Tego w cyfrówkach nie ma.

Oczywiście, że światłomierz mierzy przez obiektyw, ale ilość światła lampy ustalana jest przed ekspozycja na podstawie przedbłysku pomiarowego.

Ale Panowie przy ustawieniu błysku "na pierwszą lamelkę" jest pojedynczy błysk (no chyba że jest to jakaś hiper szybka częstotliwość dwóch błysków) a dopiero przy ustawieniu błysku przy zamykanej migawce jest podwójny.
    Wydaje Ci się, że jest jeden. W E-TTL są zawsze dwa. Pierwszy jest tuż przez ekspozycją po wciśnięciu spustu do końca. Można go nawet zauważyć w wizjerze, jeśli jest dostatecznie ciemno. Przełącz lampę na manual, a zobaczysz, że przy ustawieniu synchronizacji na drugą lamelkę będzie tylko jeden błysk.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

jockerek
    Guest

Domyślnie

Dzięki wielkie za informacje, i nie zaszkodzi jeszcze jesli rozwiejecie moją kolejna wątpliwość co do dłuższego czasu naświetlania z błyskiem przy zamknięciu migawki. A mianowicie pierwszy błysk w dość ciemnym powmieszczeniu nie ma zupełnie wpływu na ekspozycję i poczatkowe zamrożenie ruchu? Wiem, że o tym się przekonam stosując to któregoś razu ale nie zaszkodzi zapytać

Miasto
    Rumia

Domyślnie

A mianowicie pierwszy błysk w dość ciemnym powmieszczeniu nie ma zupełnie wpływu na ekspozycję i poczatkowe zamrożenie ruchu? Wiem, że o tym się przekonam stosując to któregoś razu ale nie zaszkodzi zapytać
    Pierwszy błysk nie wykonuje naświetlenia. Służy tylko do pomiaru światła.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła

Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ??: to ciekaw jestem na podstawie czego lampa wie ile ma doswietlic
    na podstawie tego pierwszego błysku (przedbłysku pomiarowego).
    tutaj wlasnie chodzilo mi o stwierdzenie bakulik'a

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    TTL lampy dziala na podstawie wyniku pomiaru przedblysku lampy, po otrzymaniu informacji od body dobiera odpowiednio sile blysku (do tego w zaleznosci od aktywnego trybu ekspozycji (rozny w Tv,Av,M,P i automatach)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki wielkie za informacje, i nie zaszkodzi jeszcze jesli rozwiejecie moją kolejna wątpliwość co do dłuższego czasu naświetlania z błyskiem przy zamknięciu migawki. A mianowicie pierwszy błysk w dość ciemnym powmieszczeniu nie ma zupełnie wpływu na ekspozycję i poczatkowe zamrożenie ruchu? Wiem, że o tym się przekonam stosując to któregoś razu ale nie zaszkodzi zapytać
    przy dluzszych czasach ekspozycji mozesz przy pomocy blysku zamrozic ruch i nastepnie zmieniajac kadr wykonac "malowanie swiatlem", daje to fajne efekty kiedy masz chlodne oswietlenie lampy ktora zamrozila ruch w kadrze i swiatlo zastane ktore rysuje surrealistyczne smugi (czesto takie rozwiazanie stosuje sie podczas fotografii klubowej, poniewaz daje ciekawe i mile dla oka efekty)
    Ostatnio edytowane przez werek ; 09-05-2008 o 14:19 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów