Zanim przeczytacie to pamiętajcie - nie ma głupich pytań!! ;-)
Mam 400d i 550ex. Co mam ustawić, żeby mieć z lampą czasy krótsze niż 1/200?? Nie mogę znaleźć takiej opcji.
Zanim przeczytacie to pamiętajcie - nie ma głupich pytań!! ;-)
Mam 400d i 550ex. Co mam ustawić, żeby mieć z lampą czasy krótsze niż 1/200?? Nie mogę znaleźć takiej opcji.
Skasowali mi ;(
W lampie wlacz HSS
Mam małe pytanie może troszkę nie na temat ... ale napiszę krótko...
Czy lampa 430EX/420EX którą pewnie kiedyś kupię ma to HSS zeby robic zdjecia w np 1/500 z lampa??? wlasnie sprawdzalem starego sunpaka to do 1/320 dzialaa pozniej pol obrazu zdazy naswietlic a reszta zdjecia czarna
![]()
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Obie lampy mają HSS więc nie masz się o co martwić
A jak to jest z lampami z EZ a dokładnie 540 EZ też ma HSS czy coś podobnego do robienia zdjęć z krótkimi czasami?? Wie ktoś może??
Muszę się przyznać, że nie oparłem się sprawdzaniu ww. metod i porównaniom. :-) Metoda Viteziowa rzeczywiście wydaje się najbardziej skuteczna. Niebo zostało niebieściutkie, a modelka (głośnik na parapecie okna) ;-) idealnie doświetlona.
Chciałbym poprosić Was o opinie nt. Stefana - w tym kontekście. W pomieszczeniu rzeczywiście idealnie wychodzą mi foty ze stofenem w sufit. A jak w terenie? Używacie? I do ilu metrów ma to sens, czy zwiększacie moc palnika?
zdecydowanie pomiar manualny zmierzyc to co w tle, potem na obiekt FEL i walic ile popadnie, az dziewcze dech straci![]()
Czy w trybie A system nie włącza sam krótszych czasów niż 200 ? Trzeba samemu przełączyć na hss ? Nie mogę dojść do ładu z lampą doświetlając portrety na zewnątrz - niektóre mam spalone niektóre niedopalone. Zależy mi na małej GO.Chciałbym nad tym zapanować - liczyłem na ettl II. A tu chyba trzeba inaczej, ręcznie - mam rację?Pozdrawiam
Tryb Av (bo to chyba masz na myśli pisząc A) nie bardzo nadaje się do pracy z lampą w ten sposób - bo:
1. albo lampa będzie używana jedynie jako dopalenie do światła zastanego (ale to w zasadzie będzie tak jakby jej nie było) - czas i przysłona będą ustawione dla światła zastanego
2. albo jak w CFach ustawisz fix na stałe na 1/200 (1/250) i ustawisz przysłonę jaką chcesz to czym to się będzie różnić od trybu M?? niczym - z tym że w M możesz sobie dowolnie ustawiać czasy jakie Ci pasują a tu już nie - więc jeśli chodzi o focenie z lampą to zapomnij o Av - tylko M
A ETTL II działa też w trybie M - tu nie chodzi o to że lampę masz mieć na M tylko aparat - TY decydujesz że masz mieć określoną GO - poprzez przysłonę, TY decydujesz o czasie naświetlania (zamrożenie lub wrażenie ruchu) a ETTL w lampie zadecuduje jak mocno błysnąć żeby scena była prowidłowo oświetlona..
A co do HSS - ty w trybie M jak ustawisz czas krótszy niż czas synchro to musisz zadecydować że chcesz HSS bo inaczej zdjęcie będzie tylko w części naświetlone - HSS to kilka błysków na raz - za częste używanie spowoduje szybkie wyczerpanie baterii..
Tu masz link jak działa HSS: http://www.sds.com/mug/af_flash.html
Co do Stofena - to najlepiej działa jak ma sufit niewysoko i to jasny.. w plenerze nie bardzo ma się od czego odbić.. co do zwiększania mocy ze stofenem to raczej nie zwiększam albo tylko delikatnie - ettl nieźle sobie z tym radzi, w plener to raczej odbłyśniki zakładane na lampę bym polecał
Co do doświetlania błyskiem to jak tobię tak jak przedmówcy - pomiar taki żeby tło było w miarę ok, FEL np. na twarz i potem wykadrowanie i jakoś tam wychodzi..
Przykład pierwszy z bzegu jaki znalazłem..
Pozdrawiam
Artur
Ostatnio edytowane przez arturs ; 04-05-2008 o 13:01
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|