Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Standard 50 mm

Mieszany widok

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    A krajobraz z duza glebia ostrosci?
    A co do standardu 50mm, zostalo juz duzo powiedziane, na tym forum tez, dlaczego taka ogniskowa (na FF), uwazana jest za standard.
    Co ciekawe, negowanie 50mm obiektywu, zwykle jest propagowane przez osoby nie majace doswiadczenia z "analogiem".
    Bo perspektywa tej ogniskowej dla małego obrazka odpowiada temu co widzi człowiek. Zostało to powiedziane wiele razy. I to jest jedyny powód dla nazwy standard. Ale nie jest to jedyna słuszna ogniskowa do wszystkiego.
    Kiedyś standardem było stereo dziś 7.1
    kiedyś tv z odświeżaniem 50Hz dziś 100Hz
    Kiedyś klisza dziś cyfra.
    Standardy sie zmieniają również w fotografii.
    A jedyne powiązanie jakie widzę z analogiem w tej kwestii to przyzwyczajenie na pewno nie doświadczenie.
    Ja nie neguję tej ogniskowej stawiam ją całkiem na równi z pozostałymi.
    Po prostu jedna z wielu.
    pozdr

Coś już napisał

Domyślnie

Fakt wszystko mozna sfotografowac obiektywem 50 mm czy 200 mm kwestia w tym czy masz mozliwosc odpowiednio ustawic sie z aparatem- stosunkowo sie oddalic lub podejsc blizej
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez stultus Zobacz posta
    no własnie planuje 35 f/2.0 do 350d potem do FF i mam nadzieje ze ta stałka dami lepszy obraz od kita

lepiej 28mm 2,8 brzytwa. Choc ciemniejsze fakt. Co do 30mm 1,4 sigmy- nic juz nie wiem- naczytalem sie i oszalec mozna. Chcialem to nabyc za wzgledu na swiatlo ale testy pokazuja ze jest mniej ostra niz moje 28mm 2,8 przy pelnej dziurze. Sigma taka ostrosc dopiero przy 5,6 osiaga- czyli kicha- mija sie z celem. swiatlo jest ostrosci nie. Ma ktos to szklo i wie z autopcji jak z nim jest?
    Ostatnio edytowane przez VOYAGEUR ; 20-04-2008 o 19:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VOYAGEUR Zobacz posta
    Fakt wszystko mozna sfotografowac obiektywem 50 mm czy 200 mm kwestia w tym czy masz mozliwosc odpowiednio ustawic sie z aparatem- stosunkowo sie oddalic lub podejsc blizej
    Chyba jednak nie do końca. Każdej ogniskowej odpowiada inny wycinek perspektywy a to może mieć znaczenie.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Chyba jednak nie do końca. Każdej ogniskowej odpowiada inny wycinek perspektywy a to może mieć znaczenie.

Wycięcie 40% kadru (format matryc APS-C) wcale nie oznacza zmiany ogniskowej i perspektywy, tylko prostą zmianę pola widzenia.
    Samo wycięcie rzeczywiście NIE OZNACZA zmiany ogniskowej, ale np. robienie fotek 50-ką z matrycą APS-C wymaga odejścia od fotografowanego obiektu - skutek: perspektywa tworzy się IDENTYCZNA jak przy obiektywie 75-80 w małym obrazku. Perspektywę zmienia zatem SAMO oddalenie się z obiektywem od modela. Podstawową różnicą według mnie jest sposób oddania nieostrości. W tym wypadku 50-ka z matrycą APS-C nigdy nie dorówna “klasycznej” portretówce 75-85mm, w której -z racji ogniskowej- tło można rozmyć bardziej. Sytuację ratuje trochę użycie w cyfrze 50-tki, z możliwością ustawienia przesłony 1.4, ale to i tak nie będzie to samo…
    Ot i moje prywatne poglądy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wycięcie 40% kadru (format matryc APS-C) wcale nie oznacza zmiany ogniskowej i perspektywy, tylko prostą zmianę pola widzenia.
    Samo wycięcie rzeczywiście NIE OZNACZA zmiany ogniskowej, ale np. robienie fotek 50-ką z matrycą APS-C wymaga odejścia od fotografowanego obiektu - skutek: perspektywa tworzy się IDENTYCZNA jak przy obiektywie 75-80 w małym obrazku. Perspektywę zmienia zatem SAMO oddalenie się z obiektywem od modela. Podstawową różnicą według mnie jest sposób oddania nieostrości. W tym wypadku 50-ka z matrycą APS-C nigdy nie dorówna “klasycznej” portretówce 75-85mm, w której -z racji ogniskowej- tło można rozmyć bardziej. Sytuację ratuje trochę użycie w cyfrze 50-tki, z możliwością ustawienia przesłony 1.4, ale to i tak nie będzie to samo…
    Ot i moje prywatne poglądy
    Pomijając format klatki, rozmycia, bokeh'y czy inne cuda... chodzi mi o czyste pojęcie perspektywy.

Inaczej będzie wyglądało zdjęcie zrobione obiektywem o kącie widzenia 18° a inaczej obiektywem o kącie 84°, więc nie można jednoznacznie stwierdzić, że (np.) 50'tką można zrobić każde zdjęcie a zmienną jest jedynie odległość od obiektu.
    >>
    "Fakt wszystko mozna sfotografowac obiektywem 50 mm czy 200 mm kwestia w tym czy masz mozliwosc odpowiednio ustawic sie z aparatem- stosunkowo sie oddalic lub podejsc blizej"

//Ilustracja zaczerpnięta z Wikipedii.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 21-04-2008 o 21:56

Coś już napisał

Domyślnie

Inaczej będzie wyglądało zdjęcie zrobione obiektywem o kącie widzenia 18° a inaczej obiektywem o kącie 84°, więc nie można jednoznacznie stwierdzić, że (np.) 50'tką można zrobić każde zdjęcie a zmienną jest jedynie odległość od obiektu.
    >>

Nie pisalem ze 50-tka mozna zrobic kazde zdjecie tylko ze wszystko mozna nim sfotografowac. Nie pisalem tez ze zdjecie 50-tka wygladac bedzie jak zrobione kazdym innym obiektywem. Makro oka muchy nie zrobisz ale nie znaczy ze nie mozesz sfotografowac muchy :-) Kraterow na ksiezycu nie sfotografujesz (chyba ze podlecisz blizej) ale ksiezyc mozesz sfotografowac. Portretu do paszportu nie zrobisz ale nie znaczy ze nie mozna sfotografowac czlowieka. 50-tka mozna sfotografowac wszystko 200-setka tez. Co nie znaczy ze oba zdjecia beda jednakowe. Przeciez juz wyjasnilem to w poprzednim poscie ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie pisalem ze 50-tka mozna zrobic kazde zdjecie tylko ze wszystko mozna nim sfotografowac. Nie pisalem tez ze zdjecie 50-tka wygladac bedzie jak zrobione kazdym innym obiektywem. Makro oka muchy nie zrobisz ale nie znaczy ze nie mozesz sfotografowac muchy :-) (wciśniesz 10cm pierścieni pośrednich i po kłopocie :-) ) Kraterow na ksiezycu nie sfotografujesz (chyba ze podlecisz blizej) ale ksiezyc mozesz sfotografowac. Portretu do paszportu nie zrobisz ale nie znaczy ze nie mozna sfotografowac czlowieka. 50-tka mozna sfotografowac wszystko 200-setka tez. Co nie znaczy ze oba zdjecia beda jednakowe. Przeciez juz wyjasnilem to w poprzednim poscie ;-)
    Jeśli chodzi o samą możliwość sfotografowania to zgoda

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Co do 30mm 1,4 sigmy- nic juz nie wiem- naczytalem sie i oszalec mozna.
    To przez to czytanie i niezly rozrzut jakosciowy Sigmy. Najlepiej isc do sklepu, pomacac, przestrzelic, obejrzec, wybrac i kupic
    Tutaj fotka z tej Sigmy, exif zawarty. Nie wiem czy to ostro ale mnie pasuje

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

:-D Parę moich wcześniejszych postów :

Post #1
    Post #2
    Post #3
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu

Domyślnie

Co do 30mm 1,4 sigmy- nic juz nie wiem- naczytalem sie i oszalec mozna. Chcialem to nabyc za wzgledu na swiatlo ale testy pokazuja ze jest mniej ostra niz moje 28mm 2,8 przy pelnej dziurze. Sigma taka ostrosc dopiero przy 5,6 osiaga- czyli kicha- mija sie z celem. swiatlo jest ostrosci nie. Ma ktos to szklo i wie z autopcji jak z nim jest?
    widać, że cztałeś test na optyczne.pl Zapomnij o nim

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów