Czy ktoś z kolegów/koleżanek, którzy wybierają się na kurs do Warszawy może mi powiedzieć czy trzeba mieć zaświadczenie. Mi się niestety nie udaje dziś dodzwonić a jak czytałem to różnie to bywa z tymi zaświadczeniami
Pozdrawiam
Kamil
Czy ktoś z kolegów/koleżanek, którzy wybierają się na kurs do Warszawy może mi powiedzieć czy trzeba mieć zaświadczenie. Mi się niestety nie udaje dziś dodzwonić a jak czytałem to różnie to bywa z tymi zaświadczeniami
Pozdrawiam
Kamil
Widocznie co diecezja to inny obyczaj. Niedawno byłem na takim kursie w Katowicach (2 dni po 2 godz) i tam wyraźnie powiedziano że jest to zaświadczenie dożywotnie!!! Przecież tam starają się nauczyć jak zachowywać się podczas mszy, o liturgii i takie tam... Kościół Katolicki jest bardzo konserwatywny i nie zmieni zasad prowadzenia liturgii z dnia na dzień, więc po co
wydawać zaświadczenia terminowe? No chyba że dla kasy. Ten kurs na którym byłem w Katowicach był za darmo!!! ponadto nie było potrzebne zaświadczenie z parafii. Słusznie wg. mnie zresztą bo jeśli fotografem będzie ateista lub ktoś innego wyznania to co? nie będzie mógł robić zdjęć w kościele?
40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX
Ostatnio edytowane przez firley ; 04-04-2008 o 13:18
Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex
a to dla wszystkich (chcących odbyć kurs) z diecezji sosnowieckiej: "Najbliższy kurs dla fotografów i operatorów kamer odbędzie się w sobotę, 19 kwietnia o godz. 10.00 w budynku Kurii Diecezjalnej w Sosnowcu (ul. Wawel 19). Chętni mogą się zapisywać telefonicznie (032 293 51 51) w Kurii Diecezjalnej od wtorku do soboty w godz. 9.00 - 13.00"
ps.:
koszt kursu 50pln
Ostatnio edytowane przez slick ; 04-04-2008 o 18:57
Pozdrawiam
Slick
Witam wszystich.
Czy ktoś wie coś na temat tego kursu w Szczecinie (lub okolicy)??
Nigdzie nie mogę znaleść informacji na ten temat![]()
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
"Slick" dzięki za informację. Ja prawie napewno będę. Ktoś ze śląska też się wybiera?
Canon EOS 40D + 28-135 f3,5-5,6 IS USM + 50 f1.8 + kit
Kraków: Najbliższy kurs odbędzie się w dniach 9-10 kwietnia (środa-czwartek).
http://diecezja.pl/index.php?page=kurs
Co do ważności zaświadczenia to z wczorajszego wprowadzenia do kursu wywnioskowałem, że jest ono bezterminowe - kurs jest organizowany głównie po to, aby uświadomić fotografującym pewne rzeczy do których powinni się dostosować. Nie jest to licencja na fotografowanie a raczej zaświadczenie dla księdza, że nie będziesz mu przeszkadzał, oraz nie zrobisz niczego nieodpowiedniego podczas nabożeństwa.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
byc moze wywolam burze lecz......uwazam ze powinniscie sie zbuntowac, tzn. doprowadzic do takiej sytiacji w ktorej sami Ksieza beda zabiegac o slub w ich kosciele bo-tak aby para mloda wybrala 'moj kosciol' bo: mozna fotografowac, poniewaz wszelkie fomalnosci mlodzi zalatwia bez niepotrezbnych nerwow i stresu etc.....Dlaczego w PL wszystko opiera sie na zaswiadczeniach, poswiadczeniach itd. Kazdy z nas ma pojecie jak sie zachowac w Kosciele, podczas ceremonii - dlatego wiec uwazam ze organizowanie takich 'kursow' jest niczym innym jak wyludzaniem pieniedzy i kolejnym nonsensem ktory usilnie sie dowodzi ze jest niezbedny, a juz wogole nie rozumiem sytuacji kiedy fotograf nie posiada owego zaswiadczenia i napotyka problemy z reazlizowaniem swojej pracy lub innego rodzaju zlosliwosciami wrecz haniebnym zachowaniem duchownych (o ktorym czytalem miedzy innymi na tym forum)
pozdrawiam
Jarek
Ja pewnie będę ale mam pytanie / prośbę![]()
ma ktoś jakiś wzór zaświadczenia / polecenia od księdza ze swojej parafii bo takie jest potrzebne z tego co mi wiadomo.. A "mój" proboszcze jest tak zakręcony i chaotyczny ze lepiej by było żebym mu podłożył jakiś prawie gotowy tekst.. bo jak sam go będzie tworzył to mnie szlak trafi przy tym no i godzina minimum w plecy
@persival masz trochę (albo dużo) racji... Ja planuję jeszcze jeden ślub na którym nie będę miał możliwości focić(a szkoda ) haha swój własny... to dopiero jest załatwiania :/ u kleru i gotówki - tu papierek tu papierek tu kursik tu spotkanie a wszędzie min. 50zł ;] (najgorsze ze nie mam jeszcze na pewno pełnego obrazu kosztów tego pokroju..)
Ostatnio edytowane przez Peie ; 08-04-2008 o 10:55