Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: foto w 300 dpi

Domyślnie foto w 300 dpi

pisze bo nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. chodzi mi o zdjęcie w 300 dpi z którego chciałbym wydrukować sobie coś dość dużego. dokładnie chodzi mi o to mam zrobić foto aparatem w 300 dpi (i czy wogóle mozna canonem 400D) czy poprosu zrobić w 72 dpi i przerobić na 300 DPI w photoshopie.

P.S. czy tym canonem mozna robić zdjecia w 300 dpi jeżeli tak to jak go ustawić

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zrób zdjęcie. Nie przerabiaj żadnych DPI (po prostu nie zwracaj na nie uwagi). Wydrukuj.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Nie da się 400d zrobić zdjęcia w 300 dpi.
    Polecam przeczytanie wskazówek Janusza Body TUTAJ - przetestowałem na swoich zdjęciach i jestem zadowolony
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Domyślnie

Zrób rawa i wołając go w camera raw jak masz ustaw na 300ppi i po kłopocie ja bez trudu drukuję w labie 30x45 30x90

p.s. a jaki rozmiar chcesz drukować
    Ostatnio edytowane przez redmansas ; 03-04-2008 o 21:37 Powód: skleroza...
    a co to jest aparat???

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciosna Zobacz posta
    Nie da się 400d zrobić zdjęcia w 300 dpi.
    Polecam przeczytanie wskazówek Janusza Body TUTAJ - przetestowałem na swoich zdjęciach i jestem zadowolony
    chciales napisac, ze nie da sie aby z 400d wyszlo zdjecie majace zapisane w pliku 300dpi.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Domyślnie

Pierdu pierdu ... jak sie nie da skoro sie da? Spsob jest prosty, wywolujesz RAWa do TIFa i tam ustawiasz sobie dpi
    Jak nie masz rawa to poprosty klikasz image size, zmieniasz to co jest na 300dpi ale przy tym zachowujesz orginalne rozmiary (jak bylo 3000x4000px to tyle ma zostac), w przeciwnym razie poprostu powiekszy ci zdjecie ...

Domyślnie

Kolaj ale wydawało mi sie ze zdjęcia w 300 dpi lepiej sie nadają do druków wiekszoformatowych czy np reklamowych lub podobnych bo chciałbym foto mojej drużyny wydrukować i jako "obraz" w szatni powiesić. ale w sumie mozesz tez miec racje bo kiedys robiłem folder dla gminy i korzytstałem ze zdjęc 72 DPI troche bałem sie jak wyjdzie ale świetnie im wydrukowali. ale co z wiekszymi formatami np 1x1,5 m

a i jeszcze jedno dobrze mi sie zdaje zeby takie zdjęcie robić w RAW? bedzie mozna z takim blikiem wiecej zrobić jest on bardziej podatniejszy na obrabianie? wiecej mozna z niego wyciągnąć..??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    no dzieki wszystkim za pomoc mam nadzieje ze mi coś wyjdzie bo mam zamiar fotke zrobić w niedziele wiec niedługo pochwale sie efektem o ile będzie czym szkoda tylko ze nie mam (jeszcze) lepszego obiektywu :/ a to duży minus
    Ostatnio edytowane przez marcinko ; 03-04-2008 o 21:50 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów