Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Stabilizacja czego

Coś już napisał Awatar sj_sj
    Miasto
    Mazowsze

Domyślnie Stabilizacja czego

Umieszczam ten wątek w kategorii początkujący, bo moja wiedza na temat poruszany jest taki. Czegoś po prostu nie rozumiem, mianowicie stabilizacji. Czy możecie mi powiedzieć, czy telewizja nas wprowadza w błąd? Mamy nasze Canoniki i nasz ISy. Ale IS służy do stabilizowania trzymania aparatu w ręce nie obrazu, a raczej obiektu poruszającego się. Z drugiej strony mamy i mieliśmy reklamy Lumixa, gdzie porusza się dziecko, bez lampy i jest nie poruszone, a światło OK i to w kompakcie!!! Mamy reklamę gdy jedzie koleś samochodem, widzi numer dziewczyny (telefonu) i stabilizacja mu pomaga go uwiecznic. Chyba stabilizacja nie pomogła mu utrzymać ręki stabilnie ale obraz. Mamy nową lusztranke Sony Alfa (z wbudowaną stabilizacją). Bańka sobie lata (wiec obiekt się porusza) a Pani sobie pstryka i obraz stabilny. czy oni nas oszukują (TV)? a jeśli stabilizacja obrazu tak działa, to czego nie mamy stabilizacji takowej w obiektywach Canona, tylko mamy stabilizacje trzymania.

Sebastian

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

O cholera, przepraszam, nie rozumiem...
    .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sj_sj Zobacz posta
    czy oni nas oszukują (TV)? a jeśli stabilizacja obrazu tak działa, to czego nie mamy stabilizacji takowej w obiektywach Canona, tylko mamy stabilizacje trzymania.

Sebastian
    To nie wiesz że TV kłamie ? Nie ma specjalnie różnicy jeżeli chodzi o efekt stabilizacji pomiędzy ISem a stabilizacją matrycy - jedno i drugie pomagą utrzymać dłuższy czas i nie ma nic wspólnego z poruszającymi się obiektami poza ułatwionym panoramowaniem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Stabilizacja trzymania?!
    Z tego co wiem, występuje stabilizacja w obiektywach (canon tak robi) lub stabilizacja matrycy (kompakty). Zapewne widziałeś reklamę tych drugich.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mi się wydaje, ze rozumiem.
    Pytasz, czy próbują nam wcisnąć, że są w stanie wyraźnie, bez poruszeń uchwycić drgający obraz, podczas, gdy w obiektywach jest stabilizacja na okoliczność "drżących rąk"?
    Jeśli bredzę, to proszę o wybaczenie, jestem dziś bardzo przedwczorajszy.
    Pozdrawiam

PS A do tego zdecydowanie za wolno piszę
    Ostatnio edytowane przez aleks ; 03-04-2008 o 15:49

Domyślnie

w kompaktach IS polega glownie na podbiciu ISO i wrzuceniu jak najmniejszego F przy szybszym zamknieciu migawki, Is mechaniczny redukuje drgania przez prace elementow w obiektywie, tak wiec cyfrowe Is wplywa na jkosc zdjec, mechaniczne nie

Coś już napisał Awatar sj_sj
    Miasto
    Mazowsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Stabilizacja trzymania?!
    Z tego co wiem, występuje stabilizacja w obiektywach (canon tak robi) lub stabilizacja matrycy (kompakty). Zapewne widziałeś reklamę tych drugich.
    Tak, stabilizację trzymania aparatu w ręku :-)

Sebastian

Pewnie widziałeś reklamę tych drugich...

To samo jest w reklamie Sony Alfa - lustrzanki

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Stabilizacja to taki "statyw" - pozawala zrobic nie poruszone zdjecie przy dluzszym czasie. A jak wiadomo, dluzszy czas ruchu nie zamrozi.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To Twoje nowe odkrycie, że reklamy wciskają kit?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Póki co na "stabilizację" poruszającego się obiektu, jedynym remedium jest krótki czas. Jeśli w przyszłości będzie możliwe wykonanie w pełni wartościowego zdjęcia w bardzo krótkim czasie i nie będzie bezpośredniej zależności naświetlenia od czasu, to wówczas czas będzie służył tylko do mrożenie ruchu, bądź nadawanie mu celowego rozmycia. Może kiedyś/
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 03-04-2008 o 16:20

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów