Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 148

Wątek: 20D i 400D uszkodzone w godzinę

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    EDIT: P.S. u mnie dioda w 40D mruga po włożeniu karty przy przełączniku na off...
    W taki razie to sie dziwnie jakos zachowuje ta dioda w 40D.
    W 400D za kazdym razem jak wkladam dioda zaswieca mimo ze wylacznik jest na off.
    Zas w 40D dida nie swieci po wlozeniu - moze to zalezy od firmware lub rodzaju karty?
    Tak czy inaczej nie jest to powtarzalne jak widac.
    Czy moglbys to operacje wloz/wyjmij karte powtorzyc kilka razy i podac czy za kazdym razem swieci oraz jaki firmware masz w body i jaka karta?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Turek

Domyślnie

w 400D i w 20D które uszkodziłem jest tak że po włożeniu karty kiedy wyłącznik jest na off w momencie zamknięcia klapki daje sygnał diodą.... nie wiedziałem że w innych modelach jest inaczej, szkoda bo może to byłby niezły sygnał dla stwierdzenia że z kartą jest coś nie tak...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

firmware 1.0.5
    Przy kartach pqi 2Gb 120x i kingston 1Gb(pomarańczowy) dioda mruga. Może źle się wyraziłem nie po bezpośrednim włożeniu karty ale po zamknięciu klapki - zamknięciu obwodu. Chociaż przyznam, że kingston zamrugał tylko za pierwszym razem(znaczy mruga ale tak słabo - ledwo widocznie) ale może miec znaczenie to, że karta full zapełniona i od razu na powitanie dostaję komunikat: pełna karta. Wydaje mi się, że mrugnięcie diody oznacza, że aparat zapisuje na kartę swoje dane które potem są widoczne w katalogu MISC. Postaram się jeszcze powtórzyc jak zwolnię kingstona ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony

Domyślnie

Testowalem to wczoraj po kilka razy jeszcze raz na 400D i 40D. Rezultaty"
    W 40D za kazdym razem dioda swieci po zamknieciu klapki (bez wlacznia na on body).
    Zas za ktoryms razem 1 raz w 40D dioda mi lekko "mrugnela" ale to bylo 1 raz - pozniej mi sie nie udalo tego "wyzwolic" - nie jest to powtarzalne.
    Wiec to nie jest chyba tak przy 40D ze dioda blyska zawsze - nasuwa sie pytanie kiedy ona blyskac powinna a kiedy nie - dlaczego raz mruga innym razem nie chce?
    Reasumujac przy 40D nie da sie sprawdzic chyba w ten sposob poprawnosci karty po jej wlozeniu ale przed wlaczeniem aparatu na ON.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

A co mowi o tym instrukcja:

Ano nic szczegolnego, tyle ze jesli nie miga dioda po wlozeniu karty i zamknieciu klapki to ze nie nastapila komunkacja z karta (odczyt formatu, struktury plikow etc.). Czyli nalezy uznac ze jest to niepokojace zjawisko i ja bym nie ryzykowal wlaczeniem aparatu na ON.
    W sieci pogrzebalem i nic nie znalazlem wiecej.

Drugi wniosek: Jak nie ma potrzeby to lepiej sciagac zdjecia poprzez kabel USB z aparatu.

W lepszych ksiazkach o fotografii czesto jest napisane ze lepiej nie kasowac zdjec przez czytnik, a co gorzej ich czesci. Kiedys mialem problem innego typu z karta xD - zmiany w karcie dokonane przez czytnik (wykasowalem kilka zdjec) spowodowaly jakias zmiane z formacie karty i aparat juz nie widzial nic na karcie wyswietlajac jej blad. Musialem sformatowac karte w aparacie.

Trzeci wniosek: Jak juz uzywac czytnika to tylko do skopiowania zdjec z karty. Kasowanie robic w aparacie. A najlepszym sposobem oproznienia karty to format w aparacie (wyczytalem w jednej z ksiag).
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 28-03-2008 o 11:51

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ano nic szczegolnego, tyle ze jesli nie miga dioda po wlozeniu karty i zamknieciu klapki to ze nie nastapila komunkacja z karta (odczyt formatu, struktury plikow etc.). Czyli nalezy uznac ze jest to niepokojace zjawisko i ja bym nie ryzykowal wlaczeniem aparatu na ON.
    Ale tak w "praktyce" nie jest - gdyz wkladam karte przy wylaczonym body - dioda nie mruga, nastepnie wlaczam aparat na ON i dziala wszystko - jest komunikacja z karta mimo iz nie bylo wczesniej swiecenia diody (dotyczy tylko 40D)?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To można zamykac na kilka sposobów? ;->
    A jak! Kiedy tylko zechcesz Natomiast pokrywa zamyka się tylko na jeden...

EDIT: P.S. u mnie dioda w 40D mruga po włożeniu karty przy przełączniku na off...
    W wyłączonym Mk III dioda mruga po zamknięciu klapki po włożeniu karty CF i/lub SD.
    Ale pozostaje pytanie, czy jak się nie zamruga, to czy nie znaczy, że aparat już po nerach dostał...
    EOS - conditio sine Kwanon...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarQ74 Zobacz posta
    jest wycena, "uszkodzony moduł zasilania spowodowany zwarciem w karcie pamięci" naprawa - 20D - 320 zł , 400D - 250 zł. :-( , choć pewnie mogło być gorzej..

Heeej to mi podsunęło pewien pomysł gdybym kogoś nie lubił kto ma aparat. Masz jeszcze tą kartę? Może będziesz ją wypożyczał?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Z tego co zacytowałes z instrukcji nie wynika że dioda powinna mrugać po zamknięciu klapki - jest to napisanie ogólnie że jak mruga to nie wyciągać itp. U mnie w 350D po włożeniu karty i zamknięciu klapki dioda za każdym razem mruga momo przełącznika na OFF a w 40D wogóle nie ma żadnej reakcji - na tych samych kartach (mam 3 sandiski 4 gb i 2 gb kingstona i 512 kingstona) są różne objawy.. a oba aparaty jak najbardziej sprawne i nic im nie dolega.. Dioda nie zaświecając się po włożaniu klapki była jednym z pierwszych różnic jakie zaobserwowałem w zachowaniu obu puszek - ale po paru próbach stwierdziłem że tak jest i tyle - przez pół roku robiłem zdjęcia nie wnikając czemu tak jest - teraz nie będę mógł spać bo będę się zastanawiał czy czasem mój 40D nie jest chory
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 28-03-2008 o 23:04
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ciekawe, czy konsekwentne zgrywanie zdjęć bez wyjmowania karty z puszki może zapobiec takim tragediom, a może zwarcie w karcie następuje w efekcie wstrząsu czy zawilgocenia karty i te czynniki należy brać pod uwagę

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów