Fotografia ślubna - workflow i obróbka zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez gjozwiak
    a do jpg i tak pozostanę przy Picasa dla mnie jest bomba
    Chyba domowej roboty

Komentarz

• gjozwiak
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 27

Czego Waszym zdaniem brakuje Picasa jako programowi do segregacji i małej korekty jpgów (za wyjątkiem ceny:-)

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

gjozwiak, jak czytam twoje posty to coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że te foty z twojej galerii nie są przez ciebie wykonane, bo galeria naprawde mi sie podoba a pytania zadajesz jak amator który kupił pierwsza cyfrówke,sorry ale piszę co myślę.

Komentarz

• gjozwiak
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 27

Poproszę o konkretne wady Picasa jako programu do segregacji i małej korekty jpgów (czyt. rozjaśnienie, wyprostowanie, kadrowanie) !!!
          Absolutnie się nie gniewam ale lubię rzeczowe argumenty
          A fotki wykonałem sam na spółkę z małżonką :-)

Komentarz

• Pirx
            Początki nałogu
            • 2006
            • 485

Zamieszczone przez gjozwiak
            Poproszę o konkretne wady Picasa jako programu do segregacji i małej korekty jpgów (czyt. rozjaśnienie, wyprostowanie, kadrowanie) !!!
            Znam jedną, ale dla mnie dyskwalifikującą ten program.
            Zapisywanie poprawionych zdjęć.
            Może jest jakaś nowsza wersja, ale ta którą się bawiłem zapisywała wyłącznie JPEG-i ze znanym sobie (nieregulowalnym, ale słowo wymyśliłem ), stopniem kompresji. Dość sporym sądząc po zmianie wielkości pliku
            Pozdrawiam,
            Pirx

Komentarz

• gjozwiak
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 27

To jest okienko eksportu pliku z Picasa - która daje kilka możliwości zapisu pliku - także bez dodatkowej kompresji ze strony Picasa
              argument więc odpada
              Program rzeczywiście zapisuje w jpgach ale przecież o obróbce jpgów cały czas mówię - zaznaczałem to na początku wątku

Komentarz

• Pirx
                Początki nałogu
                • 2006
                • 485

Ok, rzeczywiście.
                Albo nie zauważyłem tego, albo wersja którą miałem kiedyś zainstalowaną nie miała tego.

Chyba sobie zainstaluję i pobawię się. Pamiętam fajne narzędzie do prostowania horyzontu i bardzo praktyczne przycinanie.
                Pozostałe korekty sprawiały na mnie wrażenie bardzo brutalnych.
                Pozdrawiam,
                Pirx

Komentarz

• sleep
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 91

Witam

Przepraszam że nie na temat ale przeglądając internet spotkałem się z takim zjawiskiem:

program DxO Optics Pro

Moje pytanie: czy ktoś ma ten program, ewentulanie ktoś go testował. Szczerze mówiąc mam ten program i przypadł mi do gustu - ma wiele możliwości..... ale nie porównywałem go do innych więc ciężko mi ocenić jego wady i zalety.

Pozdrawiam
                  40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Komentarz

• gjozwiak
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 27

Wreszcie bratnia dusza :-)
                    oprócz prostowania i przycinania fajnie działa cała masa innych funkcji (wiem wszystkie można z powodzeniem zrobić w PS czy innym stworze ale trzykrotnie większym nakładem czasu i trochę lepszym efektem)
                    korekcja jest nieinwazyjna - zapisywana na kopii zdjęcia
                    jest prosta edycja grupowa
                    proste tagowanie zdjęć
                    A wszystko za darmo i w ekspresowym tempie w porównaniu do innych programów - np lightrooma
                    Czyta także Rawy (co prawda pokazuje je kijowato - w niedoświetleniu o 2 -3 działki ale do rawów jest przecież co innego )
                    Na dodatek fajny sposób współpracy z galeriami google w necie
                    Ogólnie dobry sposób na sortowanie i prostą obróbkę jpegów oraz ich katalogowaniem na dysku - moim zdaniem oczywiście
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Zamieszczone przez sleep
                    Witam

Przepraszam że nie na temat ale przeglądając internet spotkałem się z takim zjawiskiem:

program DxO Optics Pro

Moje pytanie: czy ktoś ma ten program, ewentulanie ktoś go testował. Szczerze mówiąc mam ten program i przypadł mi do gustu - ma wiele możliwości..... ale nie porównywałem go do innych więc ciężko mi ocenić jego wady i zalety.

Pozdrawiam

Wygląda bardzo ciekawie - wracając jeszcze do poprzedniego postu takie narzędzia jak powyższe oraz prostsze jak Picasa są potrzebne
                    - wiem że PS w rękach wprawnego PS_Mana to potrafi - może nawet w podobnym czasie
                    Ale analogicznie patrząc przecież kiedyś wywołanie filmu i zrobienie odbitek zlecaliśmy także maszynie a można było przecież walczyć w ciemniach z temperaturami czasami i chemikaliami by uzyskać podobny a po latach doświadczeń zbliżony do maszyny efekt
                    Uważam, że czasami warto zlecić coś programowi, który poprzez dobrze zrobiony automat wykona za nas dużo pracy
                    Ostatnio edytowany przez gjozwiak; 6455. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Myszoor
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 149

Zamieszczone przez Rogeros
                      Robienie 1200 ujec z wesela to amatorszczyzna.
                      To już rozumiem dlaczego nie zaglądasz na pewne amatorskie forum branżowe
                      Niektórzy userzy bardzo zaniżają poziom ilością zdjęć które robią w ciągu dwóch dni :P

PS I
                      Sorki - nie mogłem się powstrzymać

PS II
                      Ja w tym roku już trzy razy usłyszałem od młodych "chcemy wszystkie" - już samo to jest wystarczającym powodem by nie limitować sobie pracy. Ale to uwaga amatora :P
                      (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
                      => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• Hiv
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 321

gjozwiak, ja mam pytanie z innej beczki.

Czym focisz swoje ślubne fotki?

Komentarz

• gokyu
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 65

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                          Tyle to ja nie miałem z 4 dniowego festiwalu... Jak dla mnie im mniej zrobić w trakcie, tym mniej czasu poświęcisz na obróbkę w domu....

"Ceremonia - podpisy, przysięga, masz, goście, z rodzicami, światkami - 80 skromnie licząc" No, bo tyle się w tym kościele dzieje, że warto robić seriami jeszcze ..
                          Przepraszam za zgryźliwość, ale jak ja oddaję (co prawda znajomym, bo nie mam jakoś potrzeby zarabiania na tym) to oddaję maks 100 zdjęć.. I tak wiadomo, że po 30 rodzina zasypia :]
                          stary, jesli po 30 fotach rodzina Ci zasypia... hahahaha to moze lepiej zajac sie czyms innym? hahahaha - bez urazy... ot - sam sie podlozyles

Komentarz

• kucza21
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 518

"Ale analogicznie patrząc przecież kiedyś wywołanie filmu i zrobienie odbitek zlecaliśmy także maszynie a można było przecież walczyć w ciemniach z temperaturami czasami i chemikaliami by uzyskać podobny a po latach doświadczeń zbliżony do maszyny efekt
                            Uważam, że czasami warto zlecić coś programowi, który poprzez dobrze zrobiony automat wykona za nas dużo pracy"
                            Czy miałeś okazje wywoływać zdjęcia w ciemni ?? Tam nie ma żadnej walki tam jest przyjemność i szybka zabawa z tym .... Do tego napiszę, że po kilku latach maszyna musi dorównać Tobie ...

Komentarz

• mtata
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 115

Odświeżę wątek...

Mój flow wygląda mniej więcej tak:
                              - zgrywam wszystko copy/paste z karty na laptopa dzieląć na logiczne części: przygotowania, ślub, wesele itd. (nie używam databanku, więc mam jeden grat więcej do ciągania...)
                              - od razu po tym wypalam na dvd
                              - w domu (na desktopie) do przeglądania i tagowania używam iView Media Pro Z resztą polecam stronę producenta - znaleźć tam można wiele ciekawych i inspirujących dokumentów na temam tzw. workflow i zarządzania fotografią cyfrową. To właśnie na bazie tego dokumentu (zamieszczonego na stronie producenta C1 ) próbuję rozwijać swój własny warsztat...
                              - wybrane rawy kopiuję do nowego katalogu i zapuszczam C1 wołając do tiff
                              - w Bridge robię konwersję wszystkich tiff'ów do psd, puszczając jednocześnie akcję z podbiciem nasycenia kolorów
                              - dalej następuje żmudne dłubanie w PS w każdym zdjęciu, wspierając się akcjami (np. konwersja bw).......
                              - przygotowane psd konwertuję do jpg
                              - ostrzenie za pomocą akcji

Mój przepis ma jedną poważną wadę: w moim przypadku zajmuje stanowczo za dużo czasu, szczególnie krok z dłubaniem w PS... Dlatego chętnie poznam jak to robią bardziej doświadczeni ode mnie jak np. oskarkowy, kalina czy sven

Niestety, zaliczam się do tych, którzy do domu wracają z 1,5-2 tys. materiału do obróbki - to też zapewne obszar do optymalizacji... :-?
                              Igor

www.siemien.com

Komentarz

• Toffic
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 235

Zamieszczone przez mtata
                                ... Niestety, zaliczam się do tych, którzy do domu wracają z 1,5-2 tys. materiału do obróbki - to też zapewne obszar do optymalizacji... :-?
                                O Boże!
                                Sorry za OT ;-)
                                Fotografia

-

Komentarz

Pracuję...