Fotografia ślubna - workflow i obróbka zdjęć
Zwiń
X
-
-
Czego Waszym zdaniem brakuje Picasa jako programowi do segregacji i małej korekty jpgów (za wyjątkiem ceny:-)Komentarz
-
gjozwiak, jak czytam twoje posty to coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że te foty z twojej galerii nie są przez ciebie wykonane, bo galeria naprawde mi sie podoba a pytania zadajesz jak amator który kupił pierwsza cyfrówke,sorry ale piszę co myślę.Komentarz
-
Poproszę o konkretne wady Picasa jako programu do segregacji i małej korekty jpgów (czyt. rozjaśnienie, wyprostowanie, kadrowanie) !!!
Absolutnie się nie gniewam ale lubię rzeczowe argumenty
A fotki wykonałem sam na spółkę z małżonką :-)Komentarz
-
Znam jedną, ale dla mnie dyskwalifikującą ten program.
Zapisywanie poprawionych zdjęć.
Może jest jakaś nowsza wersja, ale ta którą się bawiłem zapisywała wyłącznie JPEG-i ze znanym sobie (nieregulowalnym, ale słowo wymyśliłem
), stopniem kompresji. Dość sporym sądząc po zmianie wielkości pliku
Pozdrawiam,
PirxKomentarz
-
To jest okienko eksportu pliku z Picasa - która daje kilka możliwości zapisu pliku - także bez dodatkowej kompresji ze strony Picasa
argument więc odpada
Program rzeczywiście zapisuje w jpgach ale przecież o obróbce jpgów cały czas mówię - zaznaczałem to na początku wątkuKomentarz
-
Ok, rzeczywiście.
Albo nie zauważyłem tego, albo wersja którą miałem kiedyś zainstalowaną nie miała tego.
Chyba sobie zainstaluję i pobawię się. Pamiętam fajne narzędzie do prostowania horyzontu i bardzo praktyczne przycinanie.
Pozostałe korekty sprawiały na mnie wrażenie bardzo brutalnych.Pozdrawiam,
PirxKomentarz
-
Witam
Przepraszam że nie na temat ale przeglądając internet spotkałem się z takim zjawiskiem:
program DxO Optics Pro
Moje pytanie: czy ktoś ma ten program, ewentulanie ktoś go testował. Szczerze mówiąc mam ten program i przypadł mi do gustu - ma wiele możliwości..... ale nie porównywałem go do innych więc ciężko mi ocenić jego wady i zalety.
Pozdrawiam40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.plKomentarz
-
Wreszcie bratnia dusza :-)
oprócz prostowania i przycinania fajnie działa cała masa innych funkcji (wiem wszystkie można z powodzeniem zrobić w PS czy innym stworze ale trzykrotnie większym nakładem czasu i trochę lepszym efektem)
korekcja jest nieinwazyjna - zapisywana na kopii zdjęcia
jest prosta edycja grupowa
proste tagowanie zdjęć
A wszystko za darmo i w ekspresowym tempie w porównaniu do innych programów - np lightrooma
Czyta także Rawy (co prawda pokazuje je kijowato - w niedoświetleniu o 2 -3 działki ale do rawów jest przecież co innego )
Na dodatek fajny sposób współpracy z galeriami google w necie
Ogólnie dobry sposób na sortowanie i prostą obróbkę jpegów oraz ich katalogowaniem na dysku - moim zdaniem oczywiście
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witam
Przepraszam że nie na temat ale przeglądając internet spotkałem się z takim zjawiskiem:
program DxO Optics Pro
Moje pytanie: czy ktoś ma ten program, ewentulanie ktoś go testował. Szczerze mówiąc mam ten program i przypadł mi do gustu - ma wiele możliwości..... ale nie porównywałem go do innych więc ciężko mi ocenić jego wady i zalety.
Pozdrawiam
Wygląda bardzo ciekawie - wracając jeszcze do poprzedniego postu takie narzędzia jak powyższe oraz prostsze jak Picasa są potrzebne
- wiem że PS w rękach wprawnego PS_Mana to potrafi - może nawet w podobnym czasie
Ale analogicznie patrząc przecież kiedyś wywołanie filmu i zrobienie odbitek zlecaliśmy także maszynie a można było przecież walczyć w ciemniach z temperaturami czasami i chemikaliami by uzyskać podobny a po latach doświadczeń zbliżony do maszyny efekt
Uważam, że czasami warto zlecić coś programowi, który poprzez dobrze zrobiony automat wykona za nas dużo pracyKomentarz
-
To już rozumiem dlaczego nie zaglądasz na pewne amatorskie forum branżowe
Niektórzy userzy bardzo zaniżają poziom ilością zdjęć które robią w ciągu dwóch dni :P
PS I
Sorki - nie mogłem się powstrzymać
PS II
Ja w tym roku już trzy razy usłyszałem od młodych "chcemy wszystkie" - już samo to jest wystarczającym powodem by nie limitować sobie pracy. Ale to uwaga amatora :P(korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
=> www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny
Komentarz
-
-
stary, jesli po 30 fotach rodzina Ci zasypia... hahahaha to moze lepiej zajac sie czyms innym? hahahaha - bez urazy... ot - sam sie podlozylesTyle to ja nie miałem z 4 dniowego festiwalu... Jak dla mnie im mniej zrobić w trakcie, tym mniej czasu poświęcisz na obróbkę w domu....
"Ceremonia - podpisy, przysięga, masz, goście, z rodzicami, światkami - 80 skromnie licząc" No, bo tyle się w tym kościele dzieje, że warto robić seriami jeszcze ..
Przepraszam za zgryźliwość, ale jak ja oddaję (co prawda znajomym, bo nie mam jakoś potrzeby zarabiania na tym) to oddaję maks 100 zdjęć.. I tak wiadomo, że po 30 rodzina zasypia :]
Komentarz
-
"Ale analogicznie patrząc przecież kiedyś wywołanie filmu i zrobienie odbitek zlecaliśmy także maszynie a można było przecież walczyć w ciemniach z temperaturami czasami i chemikaliami by uzyskać podobny a po latach doświadczeń zbliżony do maszyny efekt
Uważam, że czasami warto zlecić coś programowi, który poprzez dobrze zrobiony automat wykona za nas dużo pracy"
Czy miałeś okazje wywoływać zdjęcia w ciemni ?? Tam nie ma żadnej walki tam jest przyjemność i szybka zabawa z tym .... Do tego napiszę, że po kilku latach maszyna musi dorównać Tobie ...Komentarz
-
Odświeżę wątek...
Mój flow wygląda mniej więcej tak:
- zgrywam wszystko copy/paste z karty na laptopa dzieląć na logiczne części: przygotowania, ślub, wesele itd. (nie używam databanku, więc mam jeden grat więcej do ciągania...)
- od razu po tym wypalam na dvd
- w domu (na desktopie) do przeglądania i tagowania używam iView Media Pro Z resztą polecam stronę producenta - znaleźć tam można wiele ciekawych i inspirujących dokumentów na temam tzw. workflow i zarządzania fotografią cyfrową. To właśnie na bazie tego dokumentu (zamieszczonego na stronie producenta C1
) próbuję rozwijać swój własny warsztat... 
- wybrane rawy kopiuję do nowego katalogu i zapuszczam C1 wołając do tiff
- w Bridge robię konwersję wszystkich tiff'ów do psd, puszczając jednocześnie akcję z podbiciem nasycenia kolorów
- dalej następuje żmudne dłubanie w PS w każdym zdjęciu, wspierając się akcjami (np. konwersja bw).......
- przygotowane psd konwertuję do jpg
- ostrzenie za pomocą akcji
Mój przepis ma jedną poważną wadę: w moim przypadku zajmuje stanowczo za dużo czasu, szczególnie krok z dłubaniem w PS...
Dlatego chętnie poznam jak to robią bardziej doświadczeni ode mnie jak np. oskarkowy, kalina czy sven
Niestety, zaliczam się do tych, którzy do domu wracają z 1,5-2 tys. materiału do obróbki - to też zapewne obszar do optymalizacji... :-?Komentarz
-
Komentarz
Komentarz