Pokaż wyniki od 1 do 10 z 130

Wątek: AF w 5d - prawda i mity

Mieszany widok

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no wlasnie troche tego nie kumam : czy w takiej sytuacji (duzego kontrastu oswietlenia) nie prosciej ustawic ekspozycje manualnie na obiekt ktory ma byc poprawnie naswietlony... Za kazdym razem jak z kims rozmawiam na temat korekcji przy trybach A/S/P w polaczeniu ze strefowym systemem pomiaru światła, dochodzimy jednak do wniosku, że tryb manualny to podstawa w 80% sytuacji. Ja osobiście zmieniam na tryb A tylko w momencie, gdy spodziewam się szybkich niekontrolowanych przezemnie zmian natężenia światła... No ale jak ktoś lubi, to można kombinować
    Choć też nie do końca rozumiem po co zmieniać punkt AF - mieżysz ostrość i ekspozycje centralnym, blokujesz, przekadrowujesz i pstryk...
    no ale ja jestem amatorem, to sie pewnie nie znam :l
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Choć też nie do końca rozumiem po co zmieniać punkt AF - mieżysz ostrość i ekspozycje centralnym, blokujesz, przekadrowujesz i pstryk... no ale ja jestem amatorem, to sie pewnie nie znam :l
    Nie jest prościej bo to nie da tego samego efektu. Po przekadrowaniu jak sama nazwa wskazuje zmieni się kadr a razem z nim najprawdopodobniej także parametry ekspozycji. Dlatego właśnie ekspozycję należy ustalić już na ostatecznym kadrze.

Uprawnienia umieszczania postów