Pokaż wyniki od 1 do 10 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Jeszcze Was pomorduję

Tak dzisiaj sobie przebadałem różne profile pod kątem widzialności w głębokich cieniach (input R=G=B od 0 do 10 i odpowiedzi w profilu). W profilach z Match 3, Spyder, EZcolor, PM, ColorEyes Display, BasICColor wersja 4.0.2, no praktycznie wszystkich za wyjątkiem Lafota i BasICColor w wersji najnowszej, odpowiedź profili na zadaną wartość RGB=1 była wartość RGB=6 (przy wartości 0 było 0), przy zadanej wartości RGB=10 było średnio RGB=18.
    W profilu Lafota i basICColor 4.1.8 przy RGB=1 jest RGB=2, przy RGB=10 jest:
    - w Lafocie: 13
    - w basICColor: 16.

Do czego zmierzam, otóż w teście "czerni":
    http://www.drycreekphoto.com/Learn/C...itor_black.htm

w profilu z basICColor 4.1.8 trzeba się naprawdę wgapiać żeby móc odróżnić 0 od 1 - praktycznie nie do odróżnienia (Firefox 3 beta 3 z włączonym CM).
    W profilach pozostałych odróżnić można dość wyraźnie.
    Pytanie: jak jest poprawnie?
    Profil referencyjny monitora EIZO S1931 ze strony EIZO również przy wartościach RGB=1 daje wartosć RGB=6, czyli między zadaną wartością RGB=0 i 1 mamy sporą przerwę, bo RGB=0 i 6.
    Krzywa korekcyjna do LUT (VCGT) z profili z basICColor 4.0.2 i 4.1.8 jest praktycznie taka sama.
    Co o tym sądzicie?
    Poprawność kalibracji punktu czerni sprawdza się przy wyłączonym CM (RWCM, strona 241)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Poprawność kalibracji punktu czerni sprawdza się przy wyłączonym CM (RWCM, strona 241)
    To ja wiem, ja chciałem pokazać, jaki sens jest podbijanie tak drastycznie cieni szarości w profilu, skoro za to odpowiada krzywa VCGT?
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 21-02-2008 o 21:51

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    To ja wiem, ja chciałem pokazać, jaki sens jest podbijanie tak drastycznie cieni szarości w profilu, skoro za to odpowiada krzywa VCGT?
    A czy jest Pan pewien, że w nowym 4.1.8 ustawił Pan kalibrację do gammy 2.2?

Uprawnienia umieszczania postów