Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: 40D - AF - co za dużo to nie zdrowo?

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie 40D - AF - co za dużo to nie zdrowo?

Witam!

Nakręcony wątkiem: 5D i walka z FF zacząłem testy mojego 40D. Co się okazało - o ile punk AF środkowy jest OK jeśli chodzi o FF/BF, to już z pozostałymi nie jest za dobrze. Właściwie górny i dolny punkt są jeszcze w miarę akceptowalne, natomiast reszta ma permanentny FF i to taki, że właściwie nie da się ich używać z canon 50 f1.4. Lepiej - znacznie lepiej jest korzystać ze środkowego i przekadrowywać... Dzieje się tak na wszystkich moich obiektwach...
    Czy to normalne? Czy każdy punkt AF można oddzielnie korygować?

Pozdrawiam,
    kmleon
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 07-02-2008 o 22:39 Powód: poprawka błędów

Zablokowany

Domyślnie

Widzisz, nie czytałbyś CB, robiłbyś dobre zdjęcia, a teraz? Siedzisz i masz kłopot. I po co?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wytłumaczenie obserwacji:
    1. Punkt centralny ma większą precyzję - to wiemy od Canona.
    2. Z naszych "problemów" z konwerterami wynika, że również punkt górny i dolny przestają "szybciej" działać, więc prawdopodobnie również mają większą precyzję od pozostałych punktów bocznych.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Od środy mam Wielki Post, więc może dobra rada dla wszystkich - postanowienie - powstrzymać się od testów na BF i FF. Chyba, że potraktujemy to jako umartwienie się. Ja baterie paluszki inne gadżety schowałem głęboko ...
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Od środy mam Wielki Post, więc może dobra rada dla wszystkich - postanowienie - powstrzymać się od testów na BF i FF. Chyba, że potraktujemy to jako umartwienie się. Ja baterie paluszki inne gadżety schowałem głęboko ...
    A potem wyciągamy.... pisanki !?
    Jak dla mnie to boczne AF-y mogły by nieistnieć, jade centralnym
    DAS APARAT

Zablokowany

Domyślnie

Dla mnie istnieją, ale nie latam z linijką tylko zdjęcia robię

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Okres kiespki do robienia zdjęć, więc czytam bez sensu CB i latam z linijkami, pudełkami i bateryjkami... Trochę mnie zmartwiło moje odkrycie, bo chętnie korzystałem z bocznych punktów, niestety ilość zdjęć z poprawnie ust. ostrością była niezbyt duża, co zrzucałem na karb mojego małego doświadczenia, złego trzymania aparatu itd. Czasem jeszcze starym przyzwyczajeniem przekadrowywałem z centralnego i wychodziło wtedy lepiej... No cóż przynajmniej poznałem wady swojego sprzętu i przy korzystaniu z bocznych pkt, muszę ostrość ustawiać na trochę inne punkty fotografowanego obiektu...

Z serwisem nie będę ryzykować, bo jeszcze mi coś popsują...

Pozdrawiam,
    kmleon

Początki nałogu

Domyślnie

Jestem ciekawy czy to nagminne zachowanie 40D ?, w 5D nie można polegać na bocznych AF a przekadrowywanie z Centralnego na przysłonach rzędu 1,4 czy 1,8 może zaowocować ostrością w innym punkcie niż planowaliśmy, Czyżby posługiwanie się bocznymi punktami AF w 40D można między bajki włożyć, a może to tylko odosobniony przypadek ?

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    zacząłem testy mojego 40D. Co się okazało - o ile punk AF środkowy jest OK jeśli chodzi o FF/BF, to już z pozostałymi nie jest za dobrze. Właściwie górny i dolny punkt są jeszcze w miarę akceptowalne, natomiast reszta ma permanentny FF i to taki, że właściwie nie da się ich używać z canon 50 f1.4. Lepiej - znacznie lepiej jest korzystać ze środkowego i przekadrowywać... Dzieje się tak na wszystkich moich obiektwach...
    Prawie każdy obiektyw ma niższą rozdzielczość i różne osiowe wady optyczne wraz z oddalaniem się od środka obrazu, więc wiadomo że punkty poza centralnym będą działać już tylko z tego powodu gorzej. Otwarty 50 1.4 to mydło i aberracje, szczególnie pod światło. Drugi powód to taki że środkowy czujnik ma lepszą precyzję, szczególnie z jasnymi obiektywami <= f/2.8 i dlatego precyzyjniej ustawia ostrość. Z tego powodu boczne punkty AF w 5D są dla mnie nieużywalne a ich jedynym zastosowaniem jest wskazanie matrycowemu pomiarowi światłą która część obrazu jest najważniejsza przy naświetleniu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Jestem ciekawy czy to nagminne zachowanie 40D ?, w 5D nie można polegać na bocznych AF a przekadrowywanie z Centralnego na przysłonach rzędu 1,4 czy 1,8 może zaowocować ostrością w innym punkcie niż planowaliśmy, Czyżby posługiwanie się bocznymi punktami AF w 40D można między bajki włożyć, a może to tylko odosobniony przypadek ?
    Na punkty boczne w 40d nie narzekam. W zestawie z 300/4 + 2x TC uzyskuję nimi lepsze rezultaty (szybkość, precyzja) niż punktem centralnym w 30d.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów