Strona 9 z 41 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

100 białych rurek i wszyscy celują przed bramką, żeby ostrość wypadła na Boruca bo mają FF
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Sprawdzałem puchę przed pierwszym zleceniem. Wszystko było ok. Tak dokładnie przestrzeliłem tylko 35L na pełnej dziurze, grało jak ta lala.
    http://www.grabek.pl/chwilowa/IM__2100.jpg
    Tyle, że ja bateryjek czy kartonów po sokach nie pstrykam, więc może coś by tam jeszcze wyszło. Reszta szkieł w warunkach zleceń działała bardzo dobrze.
    No to ja przyznam, że najpierw robiłem normalne portrety z półprofilu i było OK, ale w połowie wątku puściły mi nerwy i sprawdziłem na pudełkach - pozostaję w tej setce nienarzekających
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A to by znaczyło, że to co widzisz w matówce może się nijak mieć do tego co widzi AF
    No oczywiście, że ma się nijak.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

O problemach z ostrością wynikających z wady obiektywu z innej beczki. To mi się przytrafiło osobiście.

Kupiłem na Allegro obiektyw Zuiko OM f4/28-48. Niby wszystko było cacy, porobiłem trochę zdjęć, dobrze jest, aż tu nagle, w trakcie jakiegoś wypadu w plener stwierdzam, że nie mogę ustawić ostrości na nieskończoność. 10 m i szlus. Oglądam, kombinuję i nie rozumiem- dopiero było dobrze. Przechylam aparat do góry, próbuje ostrzyć na szczyt sosny (ze 20 m)- jest! Dziwne. Powoli sprowadzam aparat do poziomu, ostrzę na horyzont- i jest! Opuszczam aparat szkłem do dołu, podnoszę gwałtownie- i historia się powtarza: brak ostrzenia na nieskończoność. Rzesz jego mać, widocznie jakieś szkło lata w środku jak starozakonny po pustym sklepie. Wracam do miasta, jadę do serwisu. Usiłuję zademonstrować fachowcowi, w czym rzecz, a tu, jak na złość, obiektyw nie wykazuje żadnych odchyleń. Rezygnuję z pozostawienia go do naprawy, bo i facet nie za bardzo chętny do dłubania w środku.
    Za miesiąc mam ślub córki a ten obiektyw mi pasuje na tę okoliczność. Przed imprezą telepię nim na wszystkie strony i sprawdzam- wszystko OK. Robię ślub i wesele bez problemów, plener też, zdjęcia całkiem fajne, tylko czasem przy pochyleniu w górę pokazuje się jakaś dziwna winieta przy 28 mm, ale ostrzenie jest spoko, rozkład ostrości w kadrze jak trzeba. Mija parę miesięcy, testuję go wśród wielu innych na cyfrowym body i dopiero przy trzeciej turze zdjęć znowu pojawia się problem z nieostrzeniem na nieskończoność. Szlag mnie trafia. Sam się biorę za rozkręcanie. Zdejmuję przedni człon ostrzący i zaczynam rozbierać część zoomujacą sądząc, że pewnie jakaś rolka się wykręciła i któraś tuleja z optyką się 'źle prowadzi' Rozbieram obiektyw praktycznie immanentnie. Ale nie, rolki zafiksowane, oprawki szkieł też, nic tam się bez kontroli nie przemieszcza. Cholera, biorę przedni zespół, potrząsam- coś szczęka. 4 soczewki. Przednia siedzi i ani drgnie, tylna to samo, więc któraś z wewnętrznych. Rozkręcam i okazuje się, że pierścień mocujący 3-ą od przodu się wykręcił o jakieś półtora obrotu, może dwa. Poskręcałem to do kupy, ale jeszcze nie wiem, jak ten obiektyw rysuje po tej operacji. Oby mu się nie pogorszyło:wink:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Firma Canon (przynajmniej na stronie www.usa.canon.com) sugeruje by przy używaniu systemu AF w zakresie przysłon 2.8 i poniżej, używać tylko i wyłącznie p-tów krzyżowych, od kiedy trzymam się tej zasady, nietrafione zdjęcia mi się praktycznie nie zdążają - testowałem ostatnio mocno wyświechtaną 85L 1.2, miała tak duży luz na "bagnecie" źe musiałem ja "dokręcać" zgodnie ze wskazówkami zegara żeby w ogóle chciała łapać kontakt z puszką ... podczas sesji portretowej na plaży przy bardzo mocnym świetle oraz na urodzinach w bardzo słabych warunkach oświetleniowych AF radził sobie rewelacyjnie ... oczywiście tylko w tedy gdy używałem wspomnianych p-tów krzyżowych.

Prze-kadrowy-wanie to sytuacja gdy dokonujemy pomiaru ostrości w trybie ONE SHOT z blokadą AF i po usłyszeniu pik, i zblokowaniu AF zmieniamy kompozycje w kadrze przesuwając, p-t którym mierzyliśmy ostrość w inne miejsce (często tam gdzie tej ostrości nie ma), technika stosowana bardzo powszechnie w analogach, gdzie bardzo często do dyspozycji był tylko jeden p-t centralny, podczas stosowania tej techniki zmienia się kąt osi obiektywu do targetu, co za tym idzie faktyczny dystans jest inny, stąd zdjęcia trafione w nos albo w ucho zamiast w oko!

w czasach gdy fotografowałem Praktiką mlt5 i do dyspozycji miałem tylko matówkę, rastry, czy kliny, w nawyk wszedł mi zwyczaj wyszukiwania mocno kontrastujących krawędzi... technika ta najlepiej sprawdzała się przy portretach ... nawyk pozostał i gdy ustawiam ostość na oko to nie staram się pokryć p-em Af źrenicy tylko staram się by połowa p-tu AF była na źrenicy a druga połowa na białku oka, jeżeli fotografuje z większego dystansu to tą samą zasadę stosuje na krawędzi powieki oka ...

myślę że w ten sposób można wyeliminować dużo przestrzelonych zdjęć
    pozdrawiam

OK, pojmuję o co chodzi z przekadrowywaniem - sam tak robię.
    Łapię centralnym i zmieniam kadr.
    Tak mi to weszło w krew, że jakoś nie mogę się przekonać do SERVO, jakoś się czuję niekomfortowo kiedy mi tam wierci AF...

Ale dałeś mi do myślenia z faktem takim ,że przekadrowując zmienia się minimalnie odległość matówki od obiektu (oko w portrecie) - przy małej odległości od oka, i przysłonie 1.8 - 2.8 może to mieć znaczenie dla ostrości oka...
    mam 350D - tam punkt krzyżowy jest tylko na środku, więc muszę nim łapać ostrość i przekadrowywać..... więc co ? kolejne utrudnienie ? wiem, że sprawa jest raczej marginalna, ale...... chyba cały pic polega na tym, aby przekadrowując płaszczyzna ostrości była jak najbarzdiej równoległa do płaszczyzny matówki - czyli nie kręcimy głową na boki....
    co wy na to ?
    :-)

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ano sobie policzyłem.

Obiektyw 85 mm, efektywny na cropie 136 mm
    kadr pionowy, twarz, pole widzenia w pionie 30 cm, odleglość 113 cm
    odstęp od środka twarzy do oczu ca 5 cm, odległość po skosie wychodzi ca 113,11 cm, czyli o 1,1 mm więcej. Niby mało, bo GO dla przeslony 1,8 wynosi +/- ok 10 mm, ale plamka rozproszenia na granicy GO ma średnicę 0,03 mm czyli ok. 5,6 pixeli na matrycy 8 Mega. I wychodzi, że 0,11x5,6=0,62, czyli ponad pół pixela, z czego aparat zrobi 1 pixel rozmycia w warunkach idealnych. A przy innych błędach dołoży jeszcze ze 2 pixele

Domyślnie

jak czytam te posty to az kląć mi sie chce - żeby canon taka maniane robil za tak ciezkie pieniadze... porazka :/ tylko nie mowcie ze nikonowcy maja to samo halo...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    OK, pojmuję o co chodzi z przekadrowywaniem - sam tak robię.
    Łapię centralnym i zmieniam kadr.
    Tak mi to weszło w krew, że jakoś nie mogę się przekonać do SERVO, jakoś się czuję niekomfortowo kiedy mi tam wierci AF...

Ale dałeś mi do myślenia z faktem takim ,że przekadrowując zmienia się minimalnie odległość matówki od obiektu (oko w portrecie) - przy małej odległości od oka, i przysłonie 1.8 - 2.8 może to mieć znaczenie dla ostrości oka...
    mam 350D - tam punkt krzyżowy jest tylko na środku, więc muszę nim łapać ostrość i przekadrowywać..... więc co ? kolejne utrudnienie ? wiem, że sprawa jest raczej marginalna, ale...... chyba cały pic polega na tym, aby przekadrowując płaszczyzna ostrości była jak najbarzdiej równoległa do płaszczyzny matówki - czyli nie kręcimy głową na boki....
    co wy na to ?
    :-)
    musisz poćwiczyć i opanować swoja technikę - praktyka czyni mistrza!!!, osobiście dużo zdjęć przekadrowywuje, ale w 5D mam trochę więcej p-ów krzyżowych, nauczyłem się też kompensować ostrość ręcznie - ale to już kwestia jasnego wizjera i wielu godzin spędzonych ze sprzętem ...
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    musisz poćwiczyć i opanować swoja technikę - praktyka czyni mistrza!!!, osobiście dużo zdjęć przekadrowywuje, ale w 5D mam trochę więcej p-ów krzyżowych, nauczyłem się też kompensować ostrość ręcznie - ale to już kwestia jasnego wizjera i wielu godzin spędzonych ze sprzętem ...
    pozdrawiam
    no tak.... :-)

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    Jasny gwint !!! ja tu chce na dniach kupować piątkę, myśląc że to pewne i super body, a tu taki wątek... Co robić ??
    I ja mam taki zamiar. Czy moze to zalezec od partii? Czy klopoty maja uzytkownicy nowych puszek czy starszych numerow?

Ja tez myslalem ze to wydumany problem, na 20D i 350D moje szkla chodzily dobrze. Jak padl mi AF w tym klekocie i padace 50/1.4 to kumpel pozyczyl mi 50/1.8, i tak dla sprawdzenia wieczorem przed sesja okazalo sie ze na 20D ostrosc byla zawsze przed twarza i to sporo. Czy ostrzylem recznie czy AF.
    Wzialem 50/1.4 i krecilem recznie.

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    Szkoda, że nie da się tak zrobic z obiektywami, jakiś magiczny kluczyk, czy cuś, żeby nie trzeba było wszystkiego rozbierać.
    Z tego co czytalem to tylko radykalna regulacja w body wymaga mechanicznego przestawienia kata malego lusterka. Reszta zarowno w body jak i szklach to regulacja elektroniczna. Szkiel sie nie rozbiera tylko podlacza do gniazda diagnostycznego.

Strona 9 z 41 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów