Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Grip a jakość zdjęć ...?

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Złej baletnicy, to i.... ;-)
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Ten artykuł to prawda (niestety). Prawdą jest również, że korpus z gripem na statywie będzie dawać większy odsetek zdjęć poruszonych niż bez gripa jeśli spust migawki wciskamy palcem. Ale sam tytuł artykułu "Uchwyt zmiękczający", zapisane dwie strony i stwierdzenie autora na samym końcu: "...Ja w każdym razie rezygnuję w ogóle z korzystania z gripa." są mało profesjonalne.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Ale sam tytuł artykułu "Uchwyt zmiękczający", zapisane dwie strony i stwierdzenie autora na samym końcu: "...Ja w każdym razie rezygnuję w ogóle z korzystania z gripa." są mało profesjonalne.
    Hehe, fajne dziennikarstwo. Grip, jak sama nazwa wskazuje, służy do trzymania w ręce. Czy w tym teście jest cokolwiek na temat robienia zdjęć z ręki?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Tak. Cokolwiek jest . Choć zdrugiej strony dla całkowitego laika to może i wartościowy artykuł. A sensacja nie ladaodtytuły :"Giętki aparat" , "Z gripem czy bez gripa, OTO JEST PYTANIE" . Dobrze, że to pismo tylko wypożyczam . Tyle w temacie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Hehe, fajne dziennikarstwo. Grip, jak sama nazwa wskazuje, służy do trzymania w ręce. Czy w tym teście jest cokolwiek na temat robienia zdjęć z ręki?
    Zgadza się. Sam po przeczytaniu wspomnianego artykułu zastanawiałem się czy to test czy tylko niepotrzebne bicie piany.

Logicznym jest, że projektanci z firmy Canon dlatego założyli wykorzystanie tylko jednej śruby mocującej, żeby grip można było łatwo i szybko demontować (pozostaje kwestia zaślepki komory baterii, którą trzeba mieć przy sobie - nie mogli tego zrobić jak w EOS-ie 33, w którym zaślepki się nie odłączało gdyż chowała się we wnęce w gripie). Niestety jest to kompromis między szybkością odłączania gripa i sztywnością połączenia.

Jak chcę fotografować ze statywu to odłączam grip. Jak fotografuję z ręki to z gripem bo bez gripa od robienia kadrów pionowych boli nadgarstek.Tak samo można dyskutować o sensowności kupowania obiektywów z IS-em. Po co IS, który muszę wyłączać gdy fotografuję ze statywu.

A tak przy okazji, to czy projektanci z Canona nie mogliby jakoś lepiej dopasować wizualnie gripa do linii korpusu ? W EOS-ie 10D grip był dopasowany do korpusu. Wiem , że można bo spójrzcie na gripy w Nikonie. Widać tutaj rękę projektantów włoskich.
    Ostatnio edytowane przez krzysp ; 06-02-2008 o 12:40
    link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp Zobacz posta
    pozostaje kwestia zaślepki komory baterii, którą trzeba mieć przy sobie - nie mogli tego zrobić jak w EOS-ie 33, w którym zaślepki się nie odłączało gdyż chowała się we wnęce w gripie)
    W gripie jest taka kieszonka do której chowa się odłączoną klapkę.. tak więc masz ją przy sobie.. chyba że odłączyłeś i nie zauważyłeś ""kieszonki
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec

Domyślnie

Artykuł kiepski choć coś jest w sprawie.
    Mam 30D z gripem (fabryczny, sporadycznie zakładany) i 2 statywy MF055PRO i MF724B. Do pionowych kadrów zawsze zakładam L341 z płytkami 357PLV (w celu odpowiedniego ustawienia aparatu w osi obrotu) i .... Na statywie lekkim (nośność 3,5kg) wyraźnie wzrasta niestabilność po założeniu gripa. Nawet przy odpalaniu wężykiem. Myślę, że chodzi tu o osiągnięcie krytycznej masy ze względu na częstotliwość drgań własnych układu statyw-aparat. Natomiast przy 055 (nośność 7kg) nawet na wysuniętej na max kolumnie nic się nie dzieje.
    Wniosek mam taki: obciążenie statywu masą większą niż 1/2 nośności podanej w katalogu może zaowocować drganiami. Oczywiście chodzi mi o drgania wymuszone ruchem lustra.
    Piszę to na podstawie wrażenia z eksploatacji a nie precyzyjnych badań.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Artykuł kiepski choć coś jest w sprawie.
    Mam 30D z gripem (fabryczny, sporadycznie zakładany) i 2 statywy MF055PRO i MF724B. Do pionowych kadrów zawsze zakładam L341 z płytkami 357PLV (w celu odpowiedniego ustawienia aparatu w osi obrotu) i .... Na statywie lekkim (nośność 3,5kg) wyraźnie wzrasta niestabilność po założeniu gripa. Nawet przy odpalaniu wężykiem. Myślę, że chodzi tu o osiągnięcie krytycznej masy ze względu na częstotliwość drgań własnych układu statyw-aparat. Natomiast przy 055 (nośność 7kg) nawet na wysuniętej na max kolumnie nic się nie dzieje.
    Wniosek mam taki: obciążenie statywu masą większą niż 1/2 nośności podanej w katalogu może zaowocować drganiami. Oczywiście chodzi mi o drgania wymuszone ruchem lustra.
    Piszę to na podstawie wrażenia z eksploatacji a nie precyzyjnych badań.
    No ale to co opisałeś nie ma związku z gripem (poza tym że zestaw jest cięższy) - i jeśli wnioski są takie to bedzie tak, że jeśli założysz cięższe szkło to bedzie podobnie.. te drgania to cecha statywu - skoro na jednym jest ok a drugim źle to jak można wysnuwać wniosek że to przez gripa (pomijając masę)..? Ja zarówno na 350d jak i 40D mam gripa i nie zauważam negatywnych skutków focenia z gripem - zmienia się środek ciężkości ale imho nie ma to wpływu na jakość fotek.. Gripy orginalne - przykręcone mocno - cały zestaw ma dobrą sztywność i tu bym nie doszukiwał się anomalii
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czytałem ten artykuł w FV i według mnie to są bzdety.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    No ale to co opisałeś nie ma związku z gripem .... Gripy orginalne - przykręcone mocno - cały zestaw ma dobrą sztywność i tu bym nie doszukiwał się anomalii
    Tak, moje uwagi dotyczą bardziej skomplikowanego połaczenia.
    Pionowe ustawienie aparatu z przesunięciem osi w dwóch płaszczyznach (do panoramowania). Wtedy grip powoduje większ odsunięcie środka ciężkości (+dodatkową masę). Poza tym zgoda.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów