Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: ciężki wybór

rohis
    Guest

Domyślnie ciężki wybór

Witam,
    To mój pierwszy post na tym forum, i od razu startuję z pytaniem do speców. Generalnie wiele czytałem o lampach błyskowych ale nie wiele z tego rozumiem bo nigdy nie miałem z nimi styczności. Chodzi mi o najlepszy wybór lampy w granicach 1200pln, która będzie świetnie działać z 400d. Lampa nie koniecznie firmy Canon. Za wszelkie sugestie wielkie dzieki.

PS. przeszukiwałem forum, ale nie było konkretnych 'za' np. za metz'em 58 af-1, który szczerze mówiąc najbardziej mnie zaintrygował

PS. Tak więc, jeśli mielibyście do dyspozycji około 1200pln to jaka lampa stałaby się waszym łupem:>
    Ostatnio edytowane przez rohis ; 13-01-2008 o 00:14

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Widzialem chyba dwie oferty na gieldzie CB w ktorych 580 EX kosztowala w granicach 1200 zl. Nic lepszego nie znajdziesz.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rohis Zobacz posta
    Witam,
    Generalnie wiele czytałem o lampach błyskowych ale nie wiele z tego rozumiem bo nigdy nie miałem z nimi styczności.

Znaczy sie tak - masz neostradę - i świetnie piszesz - za to słabo czytasz.
    Ja nie mam neostrady - i czytam tak długo aż nie zrozumiem - taka filozofia, którą polecam.
    Wiec albo źle czytasz albo nie tam gdzie trzeba.
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    Ja nie mam neostrady - i czytam tak długo aż nie zrozumiem - taka filozofia, którą polecam.
    Wszystko fajnie, ale o co chodzi z tą neostradą?
    EN57D DIGITAL.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Chodzi mi o najlepszy wybór lampy w granicach 1200pln, która będzie świetnie działać z 400d. Lampa nie koniecznie firmy Canon.
    580EX II
    przeszukiwałem forum, ale nie było konkretnych 'za' np. za metz'em 58 af-1, który szczerze mówiąc najbardziej mnie zaintrygował
    chyba w odroznieniu od Ciebie znalazlem informacje, ktore mnie do Metza nie przekonaly. Nie wiem czy rzeczywiscie tak jest i czy czesto sie to zdarza ale slyszalem, ze palniki potrafia sie jarac a serwis z naprawa sie nie spieszy (ponad miesiac).
    Poza tym Metz blyska regularniej od Canona.
    Ja zamowilem 580EX II.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

jakieś wąty do neostrady?

czytaj tak długo aż zrozumiesz - ta filozofia będzie lepsza od wyznawanej przez Ciebie obecnie...

Do autora tematu... chyba faktycznie nic lepszego jak 580EX nie znajdziesz w tej cenie.

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wszyscy chwalą 580EX / 580EXII, bo zapewne nigdy nie mieli w ręku Metza 58-AF1. Przecież Metz ma 2 palniki i jak niektórzy twierdzą prostszą obsługę menu, a parametry takie jak 580EX. Dodatkowo można zrobić upgrade firmware'u przez port USB.
    Dlaczego tak wszyscy (większość osób) woli lampę Canona? Sam już nie wiem, może nie chcą mieć problemów z kompatybilnością (z 58AF-1 o problemach nie słyszałem), a może to po prostu lubią mieć napis Speedlight na sprzęcie .

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    jakieś wąty do neostrady?
    czytaj tak długo aż zrozumiesz -
    Pozdr.
    Oczywiście że tak - źle postawiony warunek wyjścia z pętli - a co do tematu - miałem okazję "robić" 580EX (I) - komfortowo i intuicyjnie - jednak możliwości i zakres funkcjonalności 58AF muszą być interesujące - szczególnie dla tych którzy lubią "pomieszać" przy sprzęcie.
    Myślę że z Speedami - chodzi jednak o spokój duszy - tyle zamieszania narobiły "alternatywne obiektywy - nikt pewnie nie chce sie bujać.
    Jacek - mam pytanie - masz tego Metza ???
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

rohis
    Guest

Domyślnie

nie mam neostrady, za to ty nie umiesz odpowiadać na pytania.

dzięki wszystkim którzy potrafili coś pomóc, ale jednak w czym lepsza jest lampa canon 580ex od metza 58 af-1. nie patrzac na naklejke z napisem canon. chcialbym poznac opinie uzytkownikow metza, moze sie tu tacy znajda. do 1200pln metza takiego spokojnie kupie, a do canona musialbym dolozyc jeszcze z 200pln. ciezki wybor...:/ poczekam, moze ktoś tu pomoże jeszcze.

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

rohis - porozglądaj się może za używaną 550EX. Powinna być do dostania za mniej niż 1000 pln. To topowy model sprzed 580EX. Swojej używam od paru lat i nie odczuwam potrzeby zmiany na 580 (choć faktem jest, że lampa to dla mnie raczej zło konieczne )
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów