MMM - "forumowy mądrala" to niesamowicie trafne określenie! Najbardziej trafne na tym forum, precyzyjniejsze, niż ktokolwiek cokolwiek napisał (łącznie z tobą)!
MMM - "forumowy mądrala" to niesamowicie trafne określenie! Najbardziej trafne na tym forum, precyzyjniejsze, niż ktokolwiek cokolwiek napisał (łącznie z tobą)!
Obojętnie gdzie dokonałeś zakupu to możesz dostać zwrot kasy. Musisz tylko dokonać zakupu w określonym terminie, we właściwym państwie (jest w regulaminie) i musisz mieć stosowny dowód zakupu. Potem wypełniasz sobie papiery ze stronki Canona, wysyłasz i ... czekasz na kasiorkę :grin:
FOTOINKWIZYTOR
CZy ktos WIE jakie maksymalne wielkosci kart CF mozna uzywac w 30D i w 40D.?? Dzieki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam 30D i 40D. Oba sa rewelacyjne, Ale WARTO doplacic do 40D. Ja robie duzo krajobrazow i LiveView jest jak marzenie. Mozliwosc kadrowania gdy aparat nisko na stywie zamontowany. Do tego widac roznice nowszej matrycy. Moze nie dramatycznie, ale niebo w pochmurny dzien mam mniej przeswietlone! Inne *******y w styli 6.5fps tylko dla maniakow sportu. Czujnik ostrosci w srodku, sam, nie jestem pewien. Porownalem na obu 70-200f4 z TC1.4 (canona) i bylo podobnie szybko. Nie sprawdzalem jeszcze TC2x bo nie mieli w sklepie.
NO I NAJWAZNIEJSZE - mam od dwoch miesiecy 40D i oprocz lekkich dmuchniec gruszka nie czyszcze matrycy bo d f16, a nawet f22 nie widac zadnych pylkow. W 30D to byla TRAGEDIA, co tydzien dmuchanie i inne ryzykowne zabiegi. 40D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!! jest lepszy pod kazdym wzgledem.
I jeszcze jedno dla wszyskich lubiacych fotki nocne. Liveview podnosi lustro, wiec nie trzeba wybierac funkcji mirror lock-up w menu. Bardzo sie to przydaje, no i 2s samowyzwalacz. (do wyboru tez jest 10s).
AAA - wkurzajace jest to ze w 40D i 30D przyciski na godze sa w innych miejscach i co innego ustawia sie kolkami dolnym i gornym w obu body.
Ostatnio edytowane przez welerowicz ; 02-01-2008 o 10:32 Powód: Automerged Doublepost
Tomasz Welerowicz, DUBLIN, Inowrocław, Toruń,
Canon PowerShot PRO1, EX430, Canon EOS 40D, 17-40, 70-200, 50 F1.8.
W instrukcjach tego nie ma?
Jak dla Ciebie 6,5 kl/s to mało istotny szczegół dla maniaków sportu, to chyba max. wielkość karty to też nie ma wiekszego znaczenia. Wymiana trwa chwilę, a warto chyba mieć parę mniejszych - mniejszy ból jak padnie jedna z trzech niz jedyna.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
To ja powiem, ze na 30D spokojnie lazi 8GB, wiec tym bardziej nie powinno byc problemu z 40D
Prosilem o wzory na poziom napiecia szumu fotodiody, na zaleznosc tego poziomu od temperatury, na blad przetwarzania A/D - i nic??? Moglbym tu wrzucic i troche potlumaczyc, ale boje sie ze nic to nie zmieni. Zamiast dyskutowac na poziomie argumentow, wzorow, obliczen, to lepiej 'gdybac', dlaczego? A dlatego ze 85% ludzi po skonczeniu okresu edukacji, nie pamieta podstaw matematyki z zakresu szkoly podstawowej (bylo ostatnio w RMF FM - ale ja to zawsze wiedzialemNa poziomie profesjonalnym tu nie pogadam, a na amatorskim nie da sie wszystkiego wytlumaczyc, wiec pozostaje gdybanie MMM
P.S. MMM - jak ci sie nie podoba, to idz sobie gdzie indziej sam, masz tyle samo do wyrzucania mnie, co ja ciebie.
EOS - conditio sine Kwanon...
Dzięki panowie na razie wszystkie opinie są zgodne: 30D dobra pucha(to i tak wiem) ale warto brac 40D jeżeli mnie na to stac
(chyba, że źle zrozumiałem :P)
Co do 18-55IS ja nie wiem wkurza mnie niemiłosiernie obecna polityka tycząca się szkieł Canona - władowac wszędzie IS to więcej zarobimy bo system IS to rozpatrując w sensie części z jakich się składa kilka dolarów a szkło kosztuje jeszcze raz tyle... Po co komu IS w takim szkle?Rozumiem, że teraz jest to pewnie najtańsze szkło Canona z ISem ok może niektórym się przyda ale dajcie ludziom wybór i dajcie wersje III z tymi fajnymi powłokami, polepszoną optycznie ale bez ISa...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Podepnę się pod temat. Oczywiście mam dylemat co kupić, tzn obecnie mam 300D i chcę zmienić na 30/40D, tylko nie wiem który. Kupować będę na raty. Jestem amatorem ("nie robię" ślubów itp). Tak czytam i czytam wypowiedzi na forum i juz jestem głupitak mam namieszane, bo i 30D i 40D mi sie podoba. Jak kupię 40D to chyba strasznej głupoty nie zrobię?
40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
---------------------
Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.