Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 118

Wątek: 40D vs D200??

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    (....) Świat w miejscu nie stoi, inni też robią postępy i dobrze jest mieć tego świadomość.
    Jeżeli tego jest niektórym za mało to niech poczytają wrażenia ludzi, którzy przesiedli się na nowe korpusy Nikona (także z tego forum) i opisują swoje wrażenia przy pracy związanej z fotoreporterką. W końcu są zadowoleni z efektów. Niektórzy są wręcz zachwyceni, a to w końcu jest najważniejsze.
    No właśnie czytam to i owo i tych zadowolonych z nowego Af-a w Nikonach jakby nie przybyło. Wręcz zaczyna być co raz więcej głosów, że Nikon pod pewnymi względami zrobił krok w tył. Mój znajomy np. twierdzi, że w jego D200 AF z 70-200 VR jest szybszy niż w D300 (też sobie ostatnio kupił). Na dodatek narzeka, że jakieś gałki mu tam poprzemieniali czy coś i nie jest już taki miód jak w staruszku . Także nie wiem czy to wszytko jest takie idealne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat:Napisał MARANTZ
    Co do działania tych krzyżowych to zawodowcy i tak używają najczęściej szkieł o f/2.8
    Ale moim zdaniem to nie zawodowcy robią rynek i na D300 i na 40D. Tylko (zaawansowani) amatorzy. Bo to amator potrzebuje dobrej jakości a nie zawodowiec (generalizuję oczywiście).
    Ciemny lud - klient - wszystko kupi.
    Bardzo niewiele publikacji wymaga dobrej jakości - ale ilu jest na świecie fotografów NG?

No i jak zwrócił uwagę Kuba są "zawodowe" obiektywy ciemniejsze niż 2.8, używam takich kilku. Co więcej GO w ciemnej 500 4.0 jest chyba mniejsza niż w jasnej 16-35 2.8
    Nie wiedziałem, że crossy działają w D300 tylko do 2.8.
    Dla mnie to duża wada.

Pozdrawiam
    PM

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
    (...)
    Dla mnie to duża wada.

Pozdrawiam
    PM
    No właśnie wartałoby to zweryfikować, bo aż się wierzyć nie chce.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Być może dla Ciebie świat zawodowców zaczyna się i kończy na fotografach przyrody, ale to z całą pewnością nie jest prawda.
    Mnie najbliższa jest profesja fotoreportera. Tych z pewnością jest więcej niż fotografów przyrody. Gdybyś nie wiedział czego tacy ludzie najczęściej używają to podpowiem. W Canonie jest to klasyka w stylu 16-35/2.8 L i 70-200/2.8 L. Do tego można dodać 24-70/2.8 L i 300/2.8 L. Jest też jeszcze wyśmienity, cudowny i wspaniały 400/2.8 L o którym nie wspomniałeś bo źle by to wyglądało
    kompletnie mnie nie interesuje co ci jest najbliższe. Odnosisz się tu od samego początku do mojej wypowiedzi na temat 40D i D300 która od początku do końca dotyczy - na prośbę pmc - fotografii ptaków. Koniec wywodu i przeinaczania znaczeń. Nie analizuję tych puszek inaczej niż pod względem moich osobistych wymagań i jak napisałem od razu niczego nie udowadniam.

P.S> 400/2.8 podpina się zazwyczaj pod telekonwerter. To daje F4 lub F5.6. Gdybyś nie wiedział.

Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
    No i jak zwrócił uwagę Kuba są "zawodowe" obiektywy ciemniejsze niż 2.8, używam takich kilku.
    Dobrze się spotkac na forum z opinią praktyka.
    Dla mnie to duża wada.

Pozdrawiam
    PM
    oczywiście poza centralnym. To nic nowego - w 1D poza centralnym krzyżowe działają do bodajże F4, dalej są liniowe. Centralny jest krzyżowy do F5.6 a do F8 liniowy. 40D tutaj przekroczył jakąś ważną granicę.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 25-12-2007 o 22:45 Powód: Automerged Doublepost
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No właśnie wartałoby to zweryfikować, bo aż się wierzyć nie chce.
    do f5,6 dzialaja crossy w d300

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    do f5,6 dzialaja crossy w d300
    spierał się nie będę, jeśli tak faktycznie jest to różnica polega na tym, że 40D posiada podwójnie krzyżowy centralny.

Sprawa jest jednak ciekawa, bo kiedy D300 zostało pokazane światu pojawił się następujący opis samego Nikona:

New 51-point autofocus system features 15 cross-type sensors that maximize the potential of lenses with apertures as small as f/5.6

I teraz pytanie, może do Jacka, czy owe "that" dotyczy AF czy dotyczy czujników krzyżowych w zakresie do F5.6? Czuję tu dziwne marketingowe niedomówienie
    Ja nie wiem i nie podejmuję sie zgadywać, ponieważ jednak seria 1 Canona ma krzyżowe w ilości 18 czułe do F4, zakładam - choć oczywiście mogę się mylić, że D300 ma podobnie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    Nie przeczę, że tak jest ale na dpreview jest niestety sporo błędów i nieścisłości dlatego to nie jest zbyt wiarygodne źródło takich informacji. Nie ma jakichś szczegółowych opisów nikonów a'la "white papers" u Canona?
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie przeczę, że tak jest ale na dpreview jest niestety sporo błędów i nieścisłości dlatego to nie jest zbyt wiarygodne źródło takich informacji. Nie ma jakichś szczegółowych opisów nikonów a'la "white papers" u Canona?
    nie mam pojecia, wole canona
    nikon jesli chodzi o marketing to idzie droga sony, ciezko znalezc fakty

Początki nałogu

Domyślnie

Ciekawe, ze wszyscy sie myla w kwestii czulosci krzyzowych opunktow AF, lacznie z dpreview instrukcja obslugi tylko nie koledzy Kubamanem i Kolekcjonerem.
    Panowie lubie sie posmiac ale bez przesady.
    Porownanie 40D do D300 z wielu powodow nie ma sensu. Nikon to aparat pod kazdym wzgledem sprawniejszy ( do jakosci obrazu nie do konca potrafie sie jeszcze odniesc), nie zmienia tego zadne dyskusje i "dobre checi" prostowania realiow. Nawet TVN nie jest w stanie udowodnic wyzszosci 40D nad D300, a potrafia wiele. Cechy tego modelu Canona nie predystynuja go do uzytku zawodowego a Nikona owszem.
    Zeby nie bylo, ze jestem "zoltym terrorysta", jestem starym Canonierem.
    W tej chwili ( niestety) Canon nie ma w tym segmencie powaznej oferty.
    A szkoda.
    czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów