Strona 114 z 332 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124164214 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 131 do 1 140 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Może nie we wszystkich i może nie aż do takiego stopnia, bo gdyby było, jak piszesz, to zauważył bym to zjawisko w swoim aparacie.
    we wszystkich. Oczywiście w róznym stopniu, ale jednak to musi występowac niestety
    a jaki masz aparat?
    podlinkuje ci odpowiednie miejsce na dpreview, w częsci przetestowanych body jest to pokazane na wykresie.
    jeszcze co do sampli - wazne oczywiście sa te warunki w których wykonywano zdjęcia. Do porównań powinieneś miec swoje body i zestawić zdjęcia. Wtedy by się okazało co te body są warte.
    PS. jak się weźmie do ręki body z innego systemu to nic nie wychodzi. Ja spie... sample z pokazów 1D i 1Ds MK3 - podlinkowywałem tu i na nikonie (też mnie opieprzyli - i słusznie)

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

co najprawdopodobniej sprowadza sie do rozmywania szczegolow przez te body pod pretekstem obnizania szumow.
    utrata szczegółw na wysokich też zawsze wystepuje, ale ze wszelkich porównań własnie w D3 jest najmniejsza ze wszystkich body (właczając w to 5D)
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-12-2007 o 13:50 Powód: Automerged Doublepost
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    utrata szczegółw na wysokich też zawsze wystepuje, ale ze wszelkich porównań własnie w D3 jest najmniejsza ze wszystkich body (właczając w to 5D)
    Jacku - dzisiaj środa, zdaje się, że sam to sprawdzisz ;-) bo ja się nie do końca zgadzam - 5d trzyma szczególy nie gorzej. plusem d3 jest to, że trzymając szczególy nie generuje zbyt duzej sraczki. i to jest wielki plus

Domyślnie

dziś ide na road show pomacać 200/2VR
    test może jutro.
    ale szczerze to mi się odechciewa go robić, bo wiem czego się spodziewać. To zresztą już pisałeś. Różnice będą aptekarskie.

co do wysokich ISO - no własnie. Jak w 5D się pozbędziesz sraczki (jak to ślicznie okresliłeś :smile: ) to utracisz szczegóły. A D3 je ma i nie ma szumów.
    Tzn minimalna utrata szczegółu i szum na wysokich iso - też zawsze jest (i ponownie dopiszę, że we wszystkich body :smile: ).
    Nie wiem czemu nagle akustyk i bakulik kwestionują najsilniejszą stronę D3, nie mając porównaczo nic lepszego. Jak chce się dołożyc D3 to można - za ISO 100.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

we wszystkich. Oczywiście w róznym stopniu, ale jednak to musi występowac niestety
    nie mam przykladu z D2X, ktory byl ekstremalny ale moze tak: http://www.dcresource.com/reviews/canon/eos_30d-review/
    http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d200-review/
    za zdjeciami nocnymi sa przyklady ujec na roznych czulosciach.
    mysle, ze widac ta roznice, o ktorej bakulik i ja mowimy
    ewentualnie jeszcze mozna zerknac tu:
    http://www.dcresource.com/reviews/so...r_a700-review/

wydaje mi sie, ze kiedys na dcresource byly tez przyklady D2X
    ale adres http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d2x-review/
    wyglada na, nie wiem, wyczyszczony zostane oskarzony
    o wietrzenie spisku, ale caly czas mi w glowie kolacze, ze to tam
    widzialem przyklady D2X gdzie tonalnosc ISO 100 a ISO 800
    to byla zupelnie inna bajka. nawet o tym byla dyskusja z czornym
    tu na CB

dosc stronnicze ujecie tematu. owszem, jakby zrobic wykres jakiejs miary szczegolowosci dla D3 i dla 5D to ten pierwszy bylby wyraznie wolniej
    rosnacy. tyle, ze jesli juz chcemy w pelni ujac zagadnienie, to warto
    zadac rowniez pytanie o punkt poczatkowy. albo srodkowy/koncowy -
    - w zaleznosci od potrzeb fotografa
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

a jaki masz aparat?
    EOS 30D

podlinkuje ci odpowiednie miejsce na dpreview, w częsci przetestowanych body jest to pokazane na wykresie.
    Wykresy mogę sam znaleźć (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/page21.asp) - raptem 0,4EV mniej przy ISO1600 w porównaniu do ISO100. Ale to nie wykres jest efektem mojej pracy, tylko zdjęcie. A na zdjęciach (swoich) widzę, że jest ok. Uważam, że w tej sytuacji 30D poradziłby sobie lepiej, niż D3. Powiesz "inne ISO". Tak, ale zauważ, że 6400 jest wartością skalibrowaną w D3, czyli wzmocnienie realizowane jest na matrycy (jak przy 1600 w 30D). Poza tym D3 ma większą matrycę i większe piksele. No i nowszą technologicznie o kilka lat.

jeszcze co do sampli - wazne oczywiście sa te warunki w których wykonywano zdjęcia. Do porównań powinieneś miec swoje body i zestawić zdjęcia. Wtedy by się okazało co te body są warte.
    Byli na miejscu ludzie z EOSami, może sa na forum, odezwą się i coś wrzucą.

PS. jak się weźmie do ręki body z innego systemu to nic nie wychodzi.
    Czasem wychodzi, trzeba mieć tylko chwilę na zaprzyjaźnienie się ze sprzętem.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

no to się jednak zgadzamy w większości. Spadek rozpiętości tonalnej, zmniejszenie liczyby szczegółów, wzrost szumów ze wzrostem ISO. To chyba nie odkryliśmy ameryki :grin:
    Tak jest we wszyskich body - jak pisałem, ale oczywiście, że w różnym stopniu to "przyrasta" ze wzrostem ISO. Porównując zdjęcia zrobione w równych warunkach dla róznych body okaało by się, że D3 ma najlepsze wysokie ISO. To nic dziwnego, ma stosunkowo duże piksele poukładane na FF i jest to nowa konstrukcja.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Uważam, że w tej sytuacji 30D poradziłby sobie lepiej, niż D3. Powiesz "inne ISO".
    no wybacz, ale to dość istotny szczegół. Na końcu skali czułości zmiana o 2 EV to niebo a ziemia jesli chodzi o otrzymane wyniki.

Czasem wychodzi, trzeba mieć tylko chwilę na zaprzyjaźnienie się ze sprzętem.
    miałem je tylko dla siebie około 5 godzin. To mało, ale i tak wiele więcej czasu niz 10 min na Road show.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-12-2007 o 14:23 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no to się jednak zgadzamy w większości. Spadek rozpiętości tonalnej, zmniejszenie liczyby szczegółów, wzrost szumów ze wzrostem ISO. To chyba nie odkryliśmy ameryki :grin:
    nie no, oczywiscie. tylko ze my tutaj lojalni czerwonym barwom probujemy pominac milczeniem to co D3 robi na wysokich czulosciach, za to wytykajac mu blade kolory (w porownaniu z nizszymi czulosciami) i jeszcze dokladajac za niskie ISO. rownoczesnie chwalac wlasny ogonek i pokazujac jak to nasze jedyne i sluszne puszki trzymaja rowny kontrast i kolor w calym zakresie ISO (w pelni pomijajac fakt, ze konczy sie duzo wczesniej niz w D3).

a poniewaz w kupie sila to nasza jedyna sluszna racja zapewne w koncu zwyciezy

czyli w sumie nic nowego
    www albo tez flickr

Domyślnie

Aparat miałem w ręku przez 10 minut.
    ja też miałem go 10 minut - co nie zmienia faktu ze to co pokazałeś to nędza nie odzwierciedlająca nawet 10% tego co ta puszka potrafi. Jeżeli wcześniej nie miałeś do czynienia z Nikonami to tym bardziej nie powinieneś to nic pokazywać bo wystarczy, że ktoś kto miał ten korpus w ręce oddał go z jakimiś popie****** ustawieniami a ty grzecznie "testowałeś" dalej nie mając pojęcia że właśnie udup*** swoje "testy"
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Dopiero zaczyna

Domyślnie

bakulik,

koncertowo schrzanione zdjecia.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale ten "test" pokazuje jedno niezbicie, że nawet najlepszą puchą da się zrobić piękne knoty .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 114 z 332 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124164214 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów