Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: jedna L czy 4 stałki

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    i to jest również podstawowe pytanie do autora wątku?

Bo jeśli do pracy zawodowej to pojawia się kolejne pytanie: do studia czy w teren?
    bo IMHO w studiu to preferowane będą stałki, natomiast w terenie zapewne zoom (ale to tylko opinia amatora :-))

Natomiast jeśli chodzi o fotografowanie dla przyjemności, to proponuję takie rozwiązanie:
    - stałki 28/1,8 ; 50/1,4 ; 85/1,8 (lub 100/2)
    - zoom 24-85/3,5-4,5 (lub Tamron 28-75/2,8 )

Za te ca. 4000zł mamy w tej wersji wszystko: "nieoprocentowane raty", jakość i światło w stałkach, a do tego uniwersalny, lekki zoom na spacer (który to zoom spokojnie dla amatora daje radę, nie waży kilograma i ludzi nie straszy :-))
    wcześniej wspominałem że mało czasu mam, bo praca zawodowa związana z czymś ZUPEŁNIE innym niestety.
    amatorsko, dla zabawy, frajdy, przyjemności, zadowolenia i kupy innych fajnych stanów

robie fotki w plenerze oraz w domowym ministudio, mam duzą ścianę :-D

no własnie bo jeśli planuje kupować zoom a póżniej stałki w ratach nieoprocentowanych dokupować to w sumie 24-105L nawet by był rozsądniejszy, ze względu na zakres, ISa, oraz mniejszą cenę, a wg tego co wyszukałem to forum jest podzielone i spora cześć neguje lepszość 24-70L, winiety nie ma bo ma 25mm a nie 24mm na szerokim końcu, nie ma ISa, i można kupkę trafić z ostrością (choć ja bym z body kupował więc kazał bym sprawdzić) za to ma 2,8 i fajną małą GO do portretów na szybko.

dzięki

kaminski
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slouON Zobacz posta
    wcześniej wspominałem że mało czasu mam, bo praca zawodowa związana z czymś ZUPEŁNIE innym niestety.
    amatorsko, dla zabawy, frajdy, przyjemności, zadowolenia i kupy innych fajnych stanów

robie fotki w plenerze oraz w domowym ministudio, mam duzą ścianę :-D

no własnie bo jeśli planuje kupować zoom a póżniej stałki w ratach nieoprocentowanych dokupować to w sumie 24-105L nawet by był rozsądniejszy, ze względu na zakres, ISa, oraz mniejszą cenę, a wg tego co wyszukałem to forum jest podzielone i spora cześć neguje lepszość 24-70L, winiety nie ma bo ma 25mm a nie 24mm na szerokim końcu, nie ma ISa, i można kupkę trafić z ostrością (choć ja bym z body kupował więc kazał bym sprawdzić) za to ma 2,8 i fajną małą GO do portretów na szybko.

dzięki
    Jeśli kolega potrzebuje do fotografii "ogólnej" i potretów to ja bym proponował 24-70 f/2.8 i 85 f/1.8 (chyba sam taki zestaw zakupie ) bo przecież jeśli chodzi o zdjecia pejzarzy/przyrody itp to robi się je najczęsciej na f/8 lub wyżej a tu już chyba nie ma takiej różnicy w jakości pomiędzy stałką a zoomem 24-70L - a do portretów stałka 85mm lub więcej jest raczej niezastąpiona. Co do 24-105L też się nad nim zastanawiałem bo jest fajny lekki ma dłuższy koniec i IS ale nie ma światła 2.8

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaminski Zobacz posta
    Jeśli kolega potrzebuje do fotografii "ogólnej" i potretów to ja bym proponował 24-70 f/2.8 i 85 f/1.8 (chyba sam taki zestaw zakupie ) bo przecież jeśli chodzi o zdjecia pejzarzy/przyrody itp to robi się je najczęsciej na f/8 lub wyżej a tu już chyba nie ma takiej różnicy w jakości pomiędzy stałką a zoomem 24-70L - a do portretów stałka 85mm lub więcej jest raczej niezastąpiona. Co do 24-105L też się nad nim zastanawiałem bo jest fajny lekki ma dłuższy koniec i IS ale nie ma światła 2.8
    sam się zamotałeś :-)
    bo skoro używa sie f/8 i więcej to po co Ci ogromny i ciężki zoom z f/2,8
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 30-11-2007 o 14:09
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    sam się zamotałeś :-)
    bo skoro używa sie f/8 i więcej to po co Ci ogromny i ciężki zoom z f/2,8
    Szach,mat
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 30-11-2007 o 23:29 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów