Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: szybkość przegrywania zdjęć z aparatu na komputer

Coś już napisał

Domyślnie szybkość przegrywania zdjęć z aparatu na komputer

witam
    Mam canona 10D
    W trakcie robienia zdjęć mam podłączony aparat do komputera kablem USB.
    Używam programu RemoteCapture by po zrobionym zdjęciu od razu widzieć je na dużym monitorze.
    Jak robię zdjęcia w jpg to w miarę szybko się przegrywają na dysk w komputerze
    Jak robię w RAW trochę za długo...

I moje pytanie:
    Czy da się jakoś przyspieszyć to przegrywanie zdjęć? (np. przez zmianę kabla, karty, czy może całego aparatu na lepszy model... )

za wskazówki dzięki

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Kabel bywa b. istotny. Odradzam stosowanie wszelkiej maści przedłużaczy USB - transfer za ich sprawą zwykle koszmarnie leci na ryj.
    Druga sprawa - czy kabel podpięty jest do właściwego gniazda?
    Nie wiem jak jest teraz, ale mój cud techniki (high-class 4,5 roku temu) ma tylko 2 porty (i to te z tyłu) działające z USB 2.0 - reszta jest wolniejsza.
    Trzecia sprawa - może jakiś posiadacz 10D się wypowie - Po przesiadce z 300D na 350D transfer po kablu wzrósł niesłychanie. Może 10D nie daje rady?
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Coś już napisał

Domyślnie

jeden plik RAW mi przegrywa 45s, to strasznie długo...

kable zmieniałem i to na takie porządne, wszystkie porty USB wypróbowałem, robiłem też zdjęcia bez karty pamięci, i zawsze ta sama prędkość przesyłu...

W instrukcji canona 10D pisze że złącze w aparacie to USB 1.1, w komputerze też mam tylko USB 1.1
    Gdzieś przeczytałem że maksymalny transfer przez USB 1.1 to 1,5MB/s i to by w zupełności wystarczało ale do tej prędkości jeszcze daleko...

chyba po prostu 10D nie daje rady...:/

Domyślnie

mysle ze tu tez gra rolę wewnętrzny bufor pamięci - jaki on szybki jest - jeśłi szybki seria zdjęc jest dłuzsza i szybsza wolniejszy to odwrotnie czyli robiąc jedno zdjęcie na wolniejszym buforze on sobie je w tym buforze zapisuje i potem przesyła na komputer ew. karte i zależnie od niego (kabla i portu też) jest prędkość przesyłu danych...
    pogadaj z kimś z twojej okolicy aby podłaczyć inne body (szybsze) i zobaczysz czy są różńice
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Domyślnie

Proponuję zakup czytnika USB dla kart CF. Najprostszy kosztuje ok 27zł i zdecydowanie przyśpieszy transfer.
    R5mk2 | RF 24-70 f/2.8L | RF 70-200 f/2.8L | RF 100-500 f/4.5-7.1L | RF 1.4x | 580EX-II
    www.epwa.pl IG IG

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Również polecam czytnik CF, nawet na USB1.1 będzie widać różnicę. Ewentualnie możesz dorzucić parę groszy i dokupić kontroler USB2.0 do kompa.

Jeśli pytasz o zmianę aparatu na lepszy model, to niewątpliwie warto
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał

Domyślnie

ale żeby skorzystać z czytnika karty CF trzeba tą kartę najpierw wyjąć z aparatu... ;]

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Witam probowalem to na moim 400D i zdjecia JPG przesyłają sie ok 1-2sek a nawet szybciej... średnia waga takiego zdjęcia to (3-5mb) RAW zajmuje ok 10MB więc bedzie sie przesyłał ok 4-5sek maksymalnie... chociaz tego nie testowalem... z tego co wiem to 400d uzywa usb w wersji 1.1 dlatego transfery sa tak niskie. Zmień body a napewno bedzie szybciej tylko pytanie czy warto
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Domyślnie

Mam 10D i używam tylko i wyłącznie czytnika CF. Zdecydowanie poprawia komfort pracy i można ściągnąć zdjęcia prawie na każdym komputerze. Używając body musisz mieć zainstalowany VIA lub Twain driver...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja się podepne pod pytanie

Używam programu RemoteCapture by po zrobionym zdjęciu od razu widzieć je na dużym monitorze.
    Skąd można ten program pobrać, gdyż nie otrzymałem w pudełko z aparatem żadnej płyty. Ściągnąłem DSLR RemotePro ale jak podłączam pod USB aparat do komputera to na LCD się pojawi "busy" i nie mogę zrobić zdjęcia. A taka możliwość, że robie zdjęcie i widzę je na monitorze bardzo by mi się przydała.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów