Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Pomoc...nie łatwa decyzja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    poczucie humoru ma urlop? :-)

Ponadto nie rozumiesz przenośni, więc napiszę wprost - szumy to nie jest żadne kryterium wyboru pomiędzy tymi aparatami - w obu są na odpowiednio niskim poziomie.

Dobrze ci tu wcześniej koledzy radzą - idz gdzieś do sklepu i przede wszystkim weź oba te aparaty kolejno do ręki. Bo sie potem może okazać, że będziesz potrzebował rzeźbić takie coś:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12699.html

Oprócz różnic ergonomicznych (gabaryty, tylne kółko, górny wyswietlacz) istotnym parametrem wydaje mi się też prędkość zdjęć seryjnych, powiększenie wizjera czy spot i na te rzeczy zwróć uwagę.
    Re: JiNN. gwozdzt, niestety (?) ma rację. Zmieniłem ostatnio 350D na 40D (350służyła mi 2 lata), więc chyba byłem w sytuacji podobnej do Twojej. Na szumy zwracałem uwagę głównie wtedy, gdy przeglądałem na CanonBoard... Na co dzień istotna jest przede wszystkim ergonomia.
    Co do powszechnie krytykowanego uchwytu 350D (przyłączam się !!): kup gripa (nie robi zdjęć, więc może być używany) albo pasek na dłoń ("Hand Strap") - mam obie rzeczy i komfort trzymania 350d był b. dobry (jeżeli miałbym wybrać jedną z nich: HandStrap zdecydowanie).

I jeszcze jedno: nie sugeruj się, że "xxD będzie automatycznie lepsze niż xxxD". Ja, osobiście, po doświadczeniach focenia na ulicy 350D z gripem i szerokimi obiektywami (Tokina 12-24, Canon 10-22, oba z osłoną p.słoneczną) poważnie myślę o kupieniu (do fotografii ulicznej !) jakiegoś zaawansowanego kompaktu (Powershot g9 ?) - straszenie ludzi armatą ("ale jestem profesjonalista... 2 kilogramy w dłoni...") już mnie nie bawi...

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Witam hmm po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wnisoq,iż:

skoro patrząc na ceny jak spadaja na łeb na szyję poczekam troszke czasu i decyzja padła na 40 D.

Bynajmniej nie bede miał pozniej jakiegokolwiek zawodu czy też mysli typu,że ten jest taki, a tamten taki, ten ma to dobre ale tamten jest taki czy ma coś innego co brakuje.

Dziekuję wszystkim za wypowiedzi

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    Witam hmm po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wnisoq,iż:

skoro patrząc na ceny jak spadaja na łeb na szyję poczekam troszke czasu i decyzja padła na 40 D.

Bynajmniej nie bede miał pozniej jakiegokolwiek zawodu czy też mysli typu,że ten jest taki, a tamten taki, ten ma to dobre ale tamten jest taki czy ma coś innego co brakuje.

Dziekuję wszystkim za wypowiedzi
    no wiesz - idac tym tropem, to jak poczekasz jeszcze chwile, ceny spadna, to kupic 5d, a pozniej jeszcze marka :P
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Chuckyy nie,nie wiem,ze to tak wyglada ale obrałem punkt docelowy 40D+obiektyw KiT+Sigma 70-300 APO MACRO to tyle jak na poczatek zakupów.A i pozniej oczywiscie dokupie jakies lepsze szkiełko.Ale od czegoś trzeba zacząc wiec zamiast zbierać na inne body ( gdy juz bede jedno posiadał) wolałbym zainwestować w obiektywy.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Zycze powodzenia w oszczedzaniu Jak jestes wielkim pasjonatem to szybko uzbierasz bo powiesz np "nowa kurtke kupie za rok, a teraz przyda sie tele"
    P.S. Ciekawe ile % ludzi z CB akurat odklada na jakis sprzet
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

JiNN, to twoja decyzja ale osobiscie majc do wyboru 400d i lepsze szklo a z drugiej strony 40d z kitem i sigma (dobra w zakresie 70-200 i srednim af) wybralbym opcje nr. 1.. zreszta sam zaczynalem od 350d, dokupywalem szkla i dopiero teraz przesiadlem sie na 40d.. ale niewazne - decyzje podjales - niech Ci 40'tka dobrze sluzy :smile:

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    P.S. Ciekawe ile % ludzi z CB akurat odklada na jakis sprzet
    jesli chodzi o posiadaczy dslr - mysle ze wszyscy "gonia kroliczka" ;-)

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

ja bym do 40 d nie czekał... te obiektywy które wymieniasz z 40 nie będą lepiej współpracować niż z 30D
    na pewno nie bierz 400D ja mam 350d i pierwszym zakupem po body był grip, a i tak niewygodnie się go w "poziommie" trzyma.
    Bierz 30d, wygodniejszy o wieele (miałem okazję nim robić zdjęcia)
    a 40D no cóż
    różni się tylko paroma szczegółami, które na początek i tak nie dadzą ci większej satysfakcji z robienia zdjęć...

pozdrawiam
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Ok ja wszystko rozumiem ale sytuacja wyglad tak:

Czy wezme 30 czy 40 to i tak na starcie obiektywy takie jakie w/w. (brak funduszy na poczatq aby w cos konkretniejszego sie zaopatrzyc). dlatego biorąc pod uwage fakt,iż nie wiem kiedy zdecydowałbym sie na wymiane body - prędzej sie zdecyduje na kupno inno obiektywu. Zarówno 30 jak i 40 to dobre modele-jednakże odczekając troszke czasu mozna kupic 40D i z czasem zaopatrywać sie w obiektywy bez mysli o tym,ze przydałaby sie wymiana body.

Tak na marginesie - bruckner jak sam napisałes "nie będą lepiej współpracować" ale jak juz zakupię inny obiektyw z wyższej półki to co? myslę,ze w 40 D bedzie sprawował sie lepiej niz w 30-stce i nie bedzie mysli..kurde czemu nie poczekałem i nie wziałem 40D...
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 22-11-2007 o 15:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    :

Tak na marginesie - bruckner jak sam napisałes "nie będą lepiej współpracować" ale jak juz zakupię inny obiektyw z wyższej półki to co? myslę,ze w 40 D bedzie sprawował sie lepiej niz w 30-stce i nie bedzie mysli..kurde czemu nie poczekałem i nie wziałem 40D...
    tak i można tak czekać aż do 90D wtedy to napewno nie trzeba będzie wymieniać na inny
    a tak apropos tematu głownego:
    to moim pierwszym aparatem cyfrowym był 30D i robię nim do teraz
    jestem bardzo zadowolony
    a ceny poszły tak w dół że teraz to za cene 400D można go kupić
    myślę że nawet dla laika 30D na początek to dobry wybór
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

pgfoto nie kwestionuje tego co piszesz ani innych wypowiedzi.

Tylko znam siebie i pewni inni też tak mają,ze po zakupie pewnym zastanawiali by sie co by było gdybym kupił...zamiast...

wiem,ze decydując sie na 40D zwiekszam koszty lecz czy człowiek zadowolony bez rzadnych kompleksów ani negatywnych mysli nie jest człowiekiem szczęsliwym? Nie patrze na innych - chociaż biore ich zdanie pod uwage - w koncu wybór nalezy tylko i wyłącznie do mnie.

A ja wolę ( bynajmniej takie jest moje zdanie ) poczekać miesiąc dłuzej do next "pay day" i wziąsc 40 zamiast pozniej wymieniac 30 na 40D...takie moje spostrzeżenie.(zamiast wymiany Body-mogłbym miec inny obiektyw)
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 22-11-2007 o 15:57

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów