Pokaż wyniki od 1 do 10 z 219

Wątek: Wyniki wyborów + dyskusje polityczne

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Taaaa: http://wiadomosci.onet.pl/1627507,12..._pis,item.html

Szczerze mówiąc coraz bardziej wierze, że w USA poprzez duże dawki środków konserwujących w hamburgerach wypierają ludziom umysły, ale nie wiedziałem, że aż w takim stopniu
    Niestety tzw. "stara emigracja" w Stanach ma dosyć wyidealizowany obraz tego co się dzieje w Polsce... mam wrażenie, że duża część z nich, z całym szacunkiem, w dalszym ciągu myśli, że za 1$ można w Polsce tydzień przeżyć...
    5d MkII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesio'73 Zobacz posta
    Niestety tzw. "stara emigracja" w Stanach ma dosyć wyidealizowany obraz tego co się dzieje w Polsce... mam wrażenie, że duża część z nich, z całym szacunkiem, w dalszym ciągu myśli, że za 1$ można w Polsce tydzień przeżyć...
    Nie wiem skąd czerpiesz wiedze o "starej emigracji" w Stanch, ale zapewniam Cię ze jesteś w błedzie. Mamy XXI wiek, i każdy kto chce posiąść wiedze o sytuacji w Polsce może to robić na bieżąco - tak jak każdy kto mieszka w Polsce, a jeżeli nawet są tacy co nie znają wartości dolara to zapewniam ze już dawno stracili prawa wyborcze.
    W sobote obsługiwałem "fotograficznie" kilka punktów wyborczych w aglomeracji chicagowskiej i z moich obserwacji wynika ze 90% glosujących to ludzie w przedziale wiekowym 30-50( te pozostałe 10% to raczej ludzie młodsi). Jest to glównie emigracja "posolidarniściowa " i młodsza.Natomiast przed wyborami jedna z polsko - języcznych stacji radiowych zrobiała ankietę gdzie zapytano głosujacych miedzy innymi o wykształcenie, i tak:65% dzwoniących podało wyższe, 30% średnie.
    Ja mam swoją teorie dlaczego amerykańska polonia jest tak bardzo prawicowa, ale nie chcę dolewać przysłowiowej oliwy do ognia i rozpętywać kolejnej wojenki na tym forum.
    Pozdrawiam szystkich zwycięzców i zwyciężonych

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerzy M Zobacz posta
    Nie wiem skąd czerpiesz wiedze o "starej emigracji" w Stanch, ale zapewniam Cię ze jesteś w błedzie. Mamy XXI wiek, i każdy kto chce posiąść wiedze o sytuacji w Polsce może to robić na bieżąco - tak jak każdy kto mieszka w Polsce, a jeżeli nawet są tacy co nie znają wartości dolara to zapewniam ze już dawno stracili prawa wyborcze.
    ...
    To było dla mnie jedyne logiczne wytłumaczenie poparcia dla PIS ...
    Jeśli jest tak jak piszesz (a z pewnością wiesz lepiej bo ja w USA nawet nie byłem) to już całkiem nie rozumiem

Skoro nie chcesz na forum to może na PW mi opisz tą teorię... tak z ciekawości
    5d MkII

Bywalec Awatar monisiek
    Miasto
    chicago

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesio'73 Zobacz posta
    80% polonii w chicago glosowalo za pis, nie wspominajac o lamiacych cisze wyborcza dziadkach, agitujacych do ostatniej chwili na rzecz pis(nawet w lokalu komisji wyborczej). przeciez im nikt mandatu nie da za takie lamanie prawa :/

ogolnie orgaznizacja wyborow przynajmniej w chicago byla do kitu. zapchane skrzynki mejlowe, nie dzialajace nr faxow w konsulacie - wiele osob nie moglo zaglosowac.
    Ostatnio edytowane przez monisiek ; 22-10-2007 o 15:15

Uprawnienia umieszczania postów