Sigma 30mm/1.4 opinie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paulx
    Bywalec
    • 2007
    • 204

mialem ten sam dylemat i wybralem canona-po jednym stwierdzeniu "jesli juz znajdziesz dobra,ostra wersje sigmy,to nie mysl ze to juz po klopotach.......".Canon 28 1.8 jest super,polecam!!!
    CANON

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

A jakie to mają być kłopoty? Gwarancja na nie nie pomoże?

W zależności od tego kto testuje, to wychodzi że sigma na środku (brzegi nie grają dużej roli przy fotach przy których widzę zastosowanie dla tego szkła) jest lepsza od Canona. Canon przegrywa odblaskami. Normalnie nie wiem... :/
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Paulx
        Bywalec
        • 2007
        • 204

przy fotkach,przy ktorych widze zastosowanie tego szkla(canon)nie stwierdzam odblaskow,jak wspomnialem wybralem canona i jest super!!!jak chcesz to bierz sigme i daj znac jak sie bedzie sprawowac przy f 1.4+350d,bo af to bedzie loteria....
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        ps
        a jak mieszkasz obok serwisu sigmy to polecam :-)
        Ostatnio edytowany przez Paulx; 12148. Powód: Automerged Doublepost
        CANON

Komentarz

• trampek
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1546

Najlepsze szklo jakie miałem w porównaniu z 35L w ostrości nie widzę różnicy - ani na środku ani na bokach sprzedałem TYLKO dlatego ze mam zamiar kupić 5d lub jego następcę.moich sampli na CB mozna troche znalesc... z 30d glownie.
          R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• towersivy
            Uzależniony
            • 2005
            • 992

Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz wpis
            sigma ma zalete jest uzywalna na 1,4 nie tak jak np 50 1,4 canona , lepsza jest 35 1,4 tylko jezli nie zalezy ci na 1,4 kup 28 1,8
            Powiem szczerze że mógłbym z tobą po polemizować :wink: moje doświadczenia (zdjęcia) z 50/1.4 mówią mi coś innego

Pzdr.

Komentarz

• Paulx
              Bywalec
              • 2007
              • 204

Zamieszczone przez trampek Zobacz wpis
              Najlepsze szklo jakie miałem w porównaniu z 35L w ostrości nie widzę różnicy - ani na środku ani na bokach sprzedałem TYLKO dlatego ze mam zamiar kupić 5d lub jego następcę.moich sampli na CB mozna troche znalesc... z 30d glownie.
              moze to jeszcze ktos potwierdzic??
              CANON

Komentarz

• MartineZ.oom
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 41

Ja też się dołączę z pytaniami: Gdzie kupiłeś? Wybierałeś spośród kilku szkieł czy to był jeden strzał w dziesiątkę?
                Czy

Komentarz

• trampek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1546

Zamieszczone przez MartineZ.oom Zobacz wpis
                  Ja też się dołączę z pytaniami: Gdzie kupiłeś? Wybierałeś spośród kilku szkieł czy to był jeden strzał w dziesiątkę?
                  udalo mi sie. kupowalem w ciemno przez net. 1-sza sztuka. Szklo teraz cieszy Borkomara...
                  R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• borkomar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1083

udalo mi sie. kupowalem w ciemno przez net. 1-sza sztuka. Szklo teraz cieszy Borkomara...
                    zdrufffko

ps: Nie miałem kiedy co prawda porządnie nim pofocić ale robi bardzo pozytywne wrażenie.
                    5D +

Komentarz

• a13
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 107

Zamieszczone przez MartineZ.oom Zobacz wpis
                      ja też od dłuższego czasu chcę kupić ten obiektyw.

Byłem w 3 sklepach w różnych miejscowościach, wszystkie 4 obiektywy nie ostrzyły poprawnie. Najśmieszniej było w Warszawie w głównej centrali sigmy podobnie jak gdzie indziej posiadali 1 sztukę, byłem tam dwukrotnie.
                      A bezsensem jest zakup i wysyłanie razem z aparatem do Gdańska do "darmowej"
                      kalibracji.
                      Ale jeszcze poszukam i kupię ostatecznie Canona 1.4
                      Marek

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Zamieszczone przez a13 Zobacz wpis
                        Ale jeszcze poszukam i kupię ostatecznie Canona 1.4
                        Gdyby mnie było stać na 35 1.4 to bym się nie zastanawiał. 28 1.8 już mi się nie podoba
                        Cholera, po raz pierwszy przychodzi mi kupować niepewne szkło.

EDIT:
                        Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z wrocławskim foto-rajem pod względem ew. zwrotu szkła po próbach? W sumie stwierdzenie lub nie nieostrosci to sprawa dość subiektywna. Może wezmę ze sobą faktury i pokażę, że już u nich sobie trochę pokupowałem
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Paulx
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 204

Zamieszczone przez piast9 Zobacz wpis
                          Gdyby mnie było stać na 35 1.4 to bym się nie zastanawiał. 28 1.8 już mi się nie podoba
                          Cholera, po raz pierwszy przychodzi mi kupować niepewne szkło.

EDIT:
                          Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z wrocławskim foto-rajem pod względem ew. zwrotu szkła po próbach? W sumie stwierdzenie lub nie nieostrosci to sprawa dość subiektywna. Może wezmę ze sobą faktury i pokażę, że już u nich sobie trochę pokupowałem
                          a co Ci sie w tym 28 1.8 nie podoba?jesli mozna spytac?tez chcialem sigme,ale szukania i jezdzenia x razy po sklepach + nerwy = 35 1.4L.Mam od kilku dni 28 1.8 i jestem b.zadowolony-POLECAM

pozdrowienia
                          CANON

Komentarz

• dj_zibi
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 541

Paulx nie moge napisac od Ciebie na PW. możesz przeslac mi jakies sample z tego canona na mojego maila? djzibi100@o2.pl
                            Moja strona

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Zamieszczone przez Paulx Zobacz wpis
                              a co Ci sie w tym 28 1.8 nie podoba?
                              Za wyższą cenę uzyskuję obiektyw ciemniejszy, wg. photozone gorszy pod względem rozdizelczości w centrum i z dużą CA. W zasadzie jedyne co zyskuję to możliwe, że mniejszy rozrzut jakościowy. FullFrame'owość nie ma dla mnie znaczenia.

Komentarz

• Paulx
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 204

to sa moje poczatki z ef 28 1.8 iso 1600 i f 1.8 po lekkim odszumieniu,sadze ze jest ok,ale krytyke zostawiam Wam
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz wpis
                                Paulx nie moge napisac od Ciebie na PW. możesz przeslac mi jakies sample z tego canona na mojego maila? djzibi100@o2.pl
                                zerknij na tego linka
                                Ostatnio edytowany przez Paulx; 12148. Powód: Automerged Doublepost
                                CANON

Komentarz

Pracuję...
                                X