Strona 7 z 33 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 330

Wątek: Praca jako fotoreporter

Domyślnie

tak mysle, gdzie jest granica, czy w momencie, kiedy od kilku miesiecy nie ma na jedzenie, nie mowiac o splacie kredytu za sprzet (jezu, o jakim kredycie mowie, do tego trzeba miec zdolnosc kredytowa, a skad zdolnosc, tfu, paskudne, uwlaczajace slowo), czy duzo, duzo dalej...

mam wrazenie, ze jesli nikt nie bedzie stawial granic, to z drugiej strony nikomu nie bedzie zalezalo na tym, zeby placic, bo po co wydawac, jak mozna sobie kupic kolejna wille z basenem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Zemun Zobacz posta
    Nie musisz. Wystarczy mi to, co sam doświadczam od ponad roku w jednym z czołowych dzienników w Polsce...

Należałoby pamiętać o jednym, - Co innego jest robić zdjęcia na zlecenie gazety jak jest się jej pracownikiem lub współpracownikiem a co innego jak działa sie jako freelancer.

Chyba nie przeczytałeś poprzednich postów lub źle je zinterpretowałeś. My nie rozmawiamy o freelancerach ale o stałej pracy jako fotoreporter w danym dzienniku, a to całkowicie zmienia obraz rzeczy.

jeszcze raz, znam kilku fotoedytorow, z ktorymi rozmawialem o stawkach, bo troche temu myslalem o pracy na stale jako o jednej z opcji, odpadlo, bo przepada zycie prywatne
    rozmawiam tez z innymi fotografami
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 02-10-2007 o 20:04 Powód: Automerged Doublepost
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński Zobacz posta
    jeszcze raz, znam kilku fotoedytorow, z ktorymi rozmawialem o stawkach, bo troche temu myslalem o pracy na stale jako o jednej z opcji, odpadlo, bo przepada zycie prywatne
    rozmawiam tez z innymi fotografami
    No widzisz, Ty swoje zdanie wyrobiłeś z rozmów a my swoje z doświadczenia...
    Ostatnio edytowane przez Zemun ; 02-10-2007 o 20:15

Domyślnie

no, rzeczywiście, science fiction tu przedstawiłem
    z rozmów ze znajomymi, którzy tam pracują i ze sprzedawania do gazet, o co było pierwsze pytanie, o ile pamiętam..
    poza tym zwróćmy uwagę na drobną sprawę, między miastami mogą być kolosalne różnice w stawkach

nie rozumiem, czy nie możesz uwierzyć, że ludzie gdzieś zarabiają normalne pieniądze za tą samą pracę? skąd te ataki?
    nie jestem jedynym, który napisał tutaj o dużo wyższych stawkach niż 5-7zł

to jeszcze pytanie, jak płacą freelancerom w Katowicach? może to też da jakieś porównanie...
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 02-10-2007 o 20:23
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

nie rozumiem, czy nie możesz uwierzyć, że ludzie gdzieś zarabiają normalne pieniądze za tą samą pracę? skąd te ataki?
    Ataki? O jakich atakach mówisz? Czy aktualnie, każde przeciwstawienie się głoszonej tezie, jest uważane za atak?

to jeszcze pytanie, jak płacą freelancerom w Katowicach? może to też da jakieś porównanie...
    Nie wiem jak płacą freelencerom, bo tak nie działam. A zasłyszanych, niesprawdzonych opinii nie będę cytował. ; )
    Ostatnio edytowane przez Zemun ; 02-10-2007 o 20:38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zemun Zobacz posta
    Ataki? O jakich atakach mówisz? Czy aktualnie, każde przeciwstawienie się głoszonej tezie, jest uważane za atak?

Nie wiem jak płacą freelencerom, bo tak nie działam. A zasłyszanych, niesprawdzonych opinii nie będę cytował. ; )
    moze masz specyficzny sposób komunikowania tych sprawdzonych, a nie zasłyszanych, opinii :rolleyes:
    czytam słowa, reszty mogę się domyślać

jak się już bawimy w gierki słowne - napisałeś chwilę wcześniej, że inaczej płacą freelancerom niż pracującym na stałe, skąd ta "sprawdzona" informacja, skoro nie pracujesz jako freelancer? :rolleyes:
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 02-10-2007 o 20:52

Zablokowany

Domyślnie

No choćby z tego powodu, że etatowy nie może wołać extra stawki za extra zdjęcia. Premię może dadzą, ale super stawki nie zawołasz. Freelancer zawoła. Bo co ma do stracenia? Etatowcom i kontraktowcom płaci się ,,z rodzielnika'' - dlatego dorabiają masowo pod pseudonimami.... jako freelancerzy ha ha. To dość oczywiste.

Domyślnie

to ładne :grin:

freelancer może mieć do stracenia tyle, że go już więcej nie będą publikować, albo będą to robić rzadziej, bo stwierdzą, że przesadził, ale to tylko tyle
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 02-10-2007 o 21:03

Zablokowany

Domyślnie

Oj szukasz dziury w całym. Luzak woła stawkę - płacą jeśli chcą fotę (bo nie mają swojej i agencyjnej, albo free ma dużo lepsze) i zapłacą znów jak będą w potrzebie.

Domyślnie

albo oleją, bo stwierdzą, że po co mieć lepsze, jak można mieć gorsze ale tańsze.. takie niestety jest ciągle myślenie w wielu miejscach
    ale powoli sie to zmienia, więc czas rozchmurzyć buzie :-D

Zablokowany

Domyślnie

i tym optymistycznym akcentem zakończmy nasz ,,spór'' pozdrawiam

Strona 7 z 33 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów