Pokaż wyniki od 1 do 10 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

mjastrzebski/// za pewne 5D ma lepsze odwzorowanie barw lepsze przejścia tonalne i wiele innych aspektów wpływających na jakość fotografii inaczej nie kosztowałby tyle ... Jednak 40D jest wydaje mi się rozwiązaniem lepszym dla amatora takiego jak ja wybór 40D jest bardziej elastycznym ...5D to wyższa a zarazem droższa półka która wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla bardzo ukierunkowanego fotografa 40D to w pewnym sensie bardzo dobry aparat do wszystkiego za mniejsze pieniądze który oferuje w pewnych sytuacja lepsze osiągi i komfort pracy niż 5D ... dla mnie ten watek jest o tyle wartościowy że ja właśnie jestem amatorem robię zdjęcia w bardzo różnych sytuacja i specyfika 40D daje mi więcej niż bym potrzebował kwestia tylko tego czy będę w stanie to wszystko wykorzystać o czym tu piszecie ...podsumowując do wydania ok 9000zł na wszystko ...co wybrać ? chyba jasne że nie Nikona Wybór padł na 40D ...

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez privilege Zobacz posta
    mjastrzebski/// za pewne 5D ma lepsze odwzorowanie barw lepsze przejścia tonalne i wiele innych aspektów wpływających na jakość fotografii inaczej nie kosztowałby tyle ... Jednak 40D jest wydaje mi się rozwiązaniem lepszym dla amatora takiego jak ja ....
    ... i to jest zdrowe podejście - canik - ucz się

chyba jasne że nie Nikona Wybór padł na 40D ...
    ... po tym, jak pojawił się D300 już takie jasne nie jest (jeśli nie masz jeszcze żadnej szklarni)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta

... po tym, jak pojawił się D300 już takie jasne nie jest (jeśli nie masz jeszcze żadnej szklarni)
    D300 wydaje mi się że jest za drogi a po za tym to go nie ma oraz nie wiem czemu ale uległem mani USM i jakoś wydaje mi się że nic jej nie dogania na dzień dzisiejszy
    fotografuję zazwyczaj swojego synka więc prędkość ostrzenia jest priorytetowa

piotrgr napisał No nie wiem między 400D a 40D to jest ok 2k zł różnicy a za taką kwotę to całkiem sporo nowych szkieł do wyboru

prawie 2000 zł różnicy jednak osobiście nie biorę pod uwagę zakupu aparatu o obudowie gorszej niż mój pierwszy cyfrowy kompakt C7070 nie cofam się raczej w rozwoju a 400D to jeśli chodzi o użyte materiały to dwa kroki w tył
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Fajnie. Z Twojej wypowiedzi wynikaja Twoje potrzeby. Nie probujesz nikomu na sile swojego zdania narzucac.
    Ale mam dla Ciebie rade. Jesli nie brales do reki nigdy 5D, to nie bierze, nie zagladaj w ten wizjer, nie rob tym zdjec itd.
    Bo moze sie zdazyc, ze wezmiesz, i nie bedziesz chcial oddac.
    A jesli nie jestes tak ewidentnie slepy jak Canik, to jak zobaczysz co wylazi z tej matrycy, to nawet dla Ciebie amatora, wszystkie te bajery z 40D, moga raptem stracic znaczenie ;-)
    Najwazniejsze, zebys wybral swiadomie, a nie w skutek podjarania sie kolorowym folderem.

Marcin
    Przyznam że chyba z tej rady skorzystam i nie będę zaglądał w wizjer 5D chce fotografować kompakt już mi nie wystarcza cóż mogę zrobić kupić 5D i wydać całą kasę czy za wiele mniej kupić 40D + Canon 70-200 mm f/4.0L EF IS USM +Canon 50 mm f/1.4 EF USM lub Canon 50 mm f/1.8 EF II ...Przez dwa lata zapoznać się ze swoja pierwsza cyfrowa lustrzanką a następnie kupić następcę 5D kiedy jego cena stanieje wtedy będę maił doskonały komplet aparat do reporterki ekstremalnej (pomijając uszczelnienia) oraz za dwa lata drugie mam nadzieje doskonałe body FF ....Ps.może to głupio zabrzmi ale z 5D czułbym dyskomfort ..wolę więcej potrafić niż trzymać w ręku więcej niż potrafię Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez privilege ; 28-09-2007 o 12:05 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ODZIO Zobacz posta
    canik ja wolę 5D bo jest.... droższy :-)
    no i słusznie. Lepsze jest droższe. Nie wiem czemu canik sadzi, że w canonie są idioci nie wiedzący co jest lepsze i nie wiedza jak pozycjonowac puszkę. A może popatrzy jak na forum dpreview posegregowano body? 5D jest w grupie razem z jedynkami.
    gdyby z kolei pzyjąć pokrętną canikowska filozofię, że to co sprzedaje sie lepiej jest lepsze to zapewne lepszy zbyt jest na 400D. To lepsze body i wygrywa z 40D nie wspominając o jedynkach.

uległem mani USM i jakoś wydaje mi się że nic jej nie dogania na dzień dzisiejszy
    fotografuję zazwyczaj swojego synka więc prędkość ostrzenia jest priorytetowa
    no i dawno nie sprawdzałeś jak to wygląda na dziś. Owszem USM miał olbrzymią przewagę nad "śrubokrętami" nikona. Tylko, że teraz większość szkieł ma odpowiednik canonowskiego silnika w obiektywie, w nikonie to AF-S. Róznice w prędkości USM i AF-S są w większości pomijalne. W reszcie, w niektórych szkłach może wypaść lepiej AF-S, w niektórych USM.
    Nikon zaś ma chyba przewagę w każdym body (z tej samej półki) jeśli chodzi o szybkość działania układu AF gdy jest bardzo mało światła. Bo silnik to nie wszystko, wazne jest też sterowanie nim, a nikony są "czulsze".
    Stereotyp o lepszej szybkości AF u canona zakorzenił sie mocno (przez lata tak było, w początkach systemu AF), tylko, że jest juz nieaktualny, a w niższych modelach body AF w canonie jest wyraźnie wolniejszy w ciemnościach. W wyższch modelech - nie dostrzegam różnic.
    Inny plus nikona - AF jest dokładniejszy. Mniej jest problemów z FF/BF przy szkłach innych producentów.

Sorry za OT, ale dyskusja z canikiem jest nudna, facet jest niereformowalny albo sobie celowo z nas wszystkich robi jaja.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-09-2007 o 15:42
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca
    ....Tylko, że teraz większość szkieł ma odpowiednik canonowskiego silnika w obiektywie, w nikonie to AF-S. ...
    Oj, nie jest aż tak różowo. W zoomach faktycznie N się poprawia, ale w stałkach N to z AF-S bieda.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Oj, nie jest aż tak różowo. W zoomach faktycznie N się poprawia, ale w stałkach N to z AF-S bieda.
    od 105 macro w górę (tele) wszystko ma AF-S (z nowej generacji, oczywiście dalej na rynku są szkła poprzednich generacji)
    brak AF-S w 85, 50 i szerokich kątach - mowa o stałkach. Przeastrzanie w szerokich kątach i tak trwa mgnienie oka, 85/1.4 ostrzy błyskawicznie (ma IF). Nikon ma 3 wolne obiektywy - 50/1.8, 50/1.4 i 85/1.8 - i nie maja one zamienników, bo zoomy oferuja jasność 2,8. To na te chwilę pięta achillesowa w systemie. Sądzę, że jesli będa modyfikowane stałki to te będa w pierwszej kolejności. Z tym, że ciągle wypuszczają jakies nowe zoomy, a ze stałkami - niestety gorzej (nie liczę tych 400, 500, 600 mm bo mało kto tego używa), ostatni popularny zmodyfikowany obiektyw to był micro 105/2.8 VR.
    PS - obiektywy 50 mm okazały sie po cropie nie najfajniejsze jesli chodzi o użyteczność tej ogniskowej. Nikon dopiero teraz ma FF i prewnie zrobi na nowo standardy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-09-2007 o 16:07
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Jednak 40D jest wydaje mi się rozwiązaniem lepszym dla amatora takiego jak ja wybór 40D jest bardziej elastycznym ...5D to wyższa a zarazem droższa półka która wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla bardzo ukierunkowanego fotografa 40D to w pewnym sensie bardzo dobry aparat do wszystkiego za mniejsze pieniądze który oferuje w pewnych sytuacja lepsze osiągi i komfort pracy niż 5D ... dla mnie ten watek jest o tyle wartościowy że ja właśnie jestem amatorem robię zdjęcia w bardzo różnych sytuacja i specyfika 40D daje mi więcej niż bym potrzebował kwestia tylko tego czy będę w stanie to wszystko wykorzystać o czym tu piszecie ...podsumowując do wydania ok 9000zł na wszystko ...co wybrać ? chyba jasne że nie Nikona Wybór padł na 40D ...
    Fajnie. Z Twojej wypowiedzi wynikaja Twoje potrzeby. Nie probujesz nikomu na sile swojego zdania narzucac.
    Ale mam dla Ciebie rade. Jesli nie brales do reki nigdy 5D, to nie bierze, nie zagladaj w ten wizjer, nie rob tym zdjec itd.
    A jesli nie jestes tak ewidentnie slepy jak Canik, to jak zobaczysz co wylazi z tej matrycy, to nawet dla Ciebie amatora, wszystkie te bajery z 40D, moga raptem stracic znaczenie ;-)
    Najwazniejsze, zebys wybral swiadomie, a nie w skutek podjarania sie kolorowym folderem.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Podpisuje się po tym obiema rękami.. jakbym skądś to znał, nie miałem zamiaru zmieniać puszki - i na forumowym spotkaniu w Sandomierzu moja żona dostała do reki na chwilę 5D od Janmara - i już było jasne że trzeba kupić drugi aparat .. i gdyby nie wyszło 40D (albo wyszlo bez 6,5fps) to już bym miał 5D.. tylko kupno 40D to było zwycięstwo "rozumu" nad "sercem" bo ostatnio robię sport i ptaki (czyli 6,5 fps + crop + AF) ale jakby nie to to bez namysłu kupilibyśmy 5D - a jakby był juz następca to pewnie jego następce .. i to było właśnie to o czym piszecie dla mnie aktualnie lepiej pasował 40D a innym może pasować 5D

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów