Strona 106 z 254 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156206 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Bywalec

Domyślnie

nie przeszłam rejestracji, było 5 nieprzyjętych i 5 przyjętych
    co ciekawe, na różnych stockach te same zdjęcia mam to zaszumione, to przefiltrowane, to znowu coś innego, z rzadka zdarza się, żeby zdjęcia miały zbieżne opinie na każdym stocku, to jest naprawdę irytujące
    niemniej nie jest tak, że nie zauważam błędów, owszem zauważam, a to mam prześwietlone, a to znowu niestarannie wyizolowuję obiekt itp. itd.
    natomiast nie rozumiem zupełnie "polityki" cholernych ARTEFAKTóW, ciągle ktoś gdzieś je widzi, ja nie widzę, może podeślecie mi jakiś konkretny artykuł na temat artefaktów, co to są i dlaczego ja ich nie widzę?
    mam jeszcze zapytanie:
    jak wam idzie na istockpfoto, bo mi marnie, bieda, nic nie kupili do tej pory a odrzucają mi całe serie fotek, jest to tym bardziej "bolesne" że tam jest ten ograniczony limit przesyłów na 168 godzin czy cóś

iedługo minie miesiąc i będę ponownie próbować na shutter
    obecnie miewam takie 'naloty' DL na moje portfolia, raz nic, na drugi dzieć 1 DL, aż potem 3, aby na koniec ktos kupił 4 na jednym stocku, tak różnie jest
    canon 400D+50mm /f1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoaloja Zobacz posta
    nie przeszłam rejestracji, było 5 nieprzyjętych i 5 przyjętych
    Na SS chyba musisz miec min 4/10 dobrych ... chyba, ze sie cos zmienilo ...

Bywalec

Domyślnie

7 dobrych na 10
    canon 400D+50mm /f1.8

Domyślnie

No tak mi sie wydawalo zawsze, potem mnie ktos chyba w blad wprawdzil i zylem w niesmiadomosci, albo byl tam gdzies mylacy komunikat :-P Sorry.
    Ostatnio edytowane przez rachwal ; 25-09-2007 o 15:04

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rachwal Zobacz posta
    No tak mi sie wydawalo zawsze, potem mnie ktos chyba w blad wprawdzil i zylem w niesmiadomosci, albo byl tam gdzies mylacy komunikat :-P Sorry.
    mają jak byk napisane że musi przejść conajmniej 7 z 10.

@fotoaloja - też mam czasem taki problem, choć ostatnio coraz rzadziej - edytuj fotki w formacie tiff, a dopiero na sam koniec zapisuj w jpg. Jeśli wyedytujesz w jpg, zapiszesz potem ten sam proces ponowisz to na bank będzie to przyczyną zwiększenia artefaktów.

odnośnie odrzuceń to pare razy miałem 'pixel discoloration viewing at full size' nie mam pojęcia jak się tego pozbyć? można taką fotkę przywrócić do 'normalnego' stanu?
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 25-09-2007 o 15:26
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec

Domyślnie

eśli wyedytujesz w jpg, zapiszesz potem ten sam proces ponowisz to na bank będzie to przyczyną zwiększenia artefaktów.
    no coś Ty, takich rzeczy nie robię, aż tak początkująca nie jestem
    zawsze zapisuję w tifie
    sądzę, że to jednak kwestia mojego słabego aparatu, przypominam wszem, że na razie pracuję na kompaktowym aparacie, może to jest ten kłopot?
    canon 400D+50mm /f1.8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoaloja Zobacz posta
    no coś Ty, takich rzeczy nie robię, aż tak początkująca nie jestem
    zawsze zapisuję w tifie
    sądzę, że to jednak kwestia mojego słabego aparatu, przypominam wszem, że na razie pracuję na kompaktowym aparacie, może to jest ten kłopot?
    ja na lustrzance i sam NIE WIDZE artefaktów, a oni od czasu do czasu potrafią gdzieś odnaleźć...

Domyślnie

fotolaja to moze byc problem wlasnie jakosciowy zdjecia z aparatu kompaktowego... ktory to badz co badz wiecej tych psikusow sprawia niz lustrzanka... ale puki co moje zdjecia za artefakty odrzucane nie sa zdazylo sie chyba raz czy dwa u mnie jest zawsze ten sam problem... stocki nie sa zainteresowane tym rodzajem zdjec ktory wysylam... wkurzajace sa czasem bo fajne zdjecia z punktu fotografi sa odrzucane ale puki co ide dalej w ta strone nie wrzucam typowo stockowych zdjec... tym sie zajme jak bede mial wiecej czasu zeby je zrobic :P licze raczej na kupowanie licencji do zdjec niz na downloady tak na poczatek a za jakis czas zaczne wysylac zdjecia typowo stockowe...

Domyślnie

Artefakty powstaja podczas kompresji zdjecia wiec juz sam kompakt moze zapisywac na karcie stratny material - dlatego nalezy robic w RAW jesli jest taka mozliwosc a pozniej zapisywac do JPG w wysokiej jakosci. Powstaja zazwyczaj na jednolitych pod wzgledem koloru powierzchniach oraz przy otrych krawedziach, tutaj wszystko kawa na lawe:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Compression_artifact

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    fotolaja to moze byc problem wlasnie jakosciowy zdjecia z aparatu kompaktowego... ktory to badz co badz wiecej tych psikusow sprawia niz lustrzanka... ale puki co moje zdjecia za artefakty odrzucane nie sa zdazylo sie chyba raz czy dwa u mnie jest zawsze ten sam problem... stocki nie sa zainteresowane tym rodzajem zdjec ktory wysylam... wkurzajace sa czasem bo fajne zdjecia z punktu fotografi sa odrzucane ale puki co ide dalej w ta strone nie wrzucam typowo stockowych zdjec... tym sie zajme jak bede mial wiecej czasu zeby je zrobic :P licze raczej na kupowanie licencji do zdjec niz na downloady tak na poczatek a za jakis czas zaczne wysylac zdjecia typowo stockowe...
    ja wczoraj puściłem kolejną serię rejestracyjną... oni chyba jakoś się uparli na mnie, bo fotki które poprzechodziły na dreamstime, istock są odrzucane. co śmieszniejsze w 3ch przypadkach jako powód odrzucenia podali '7 of 10 photos must be approved' czy jakoś tak.

ble!

Strona 106 z 254 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156206 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów