Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Fotografia podwodna

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    No ja przepraszam, ale zgodzic sie nie moge. Nie ma tyle kolorow, woda pod temoklina zimna ze szkliwo na zebach peka, ale przeplyn sie kolego na tych 25-30 metrach wzdluz scianki na Hanczy, to jeszcze zmienisz zdanie
    Albo pojdz na jakies nocne, gdzie pol metrowe i dluzsze szczupaki ganiaja sie za taka iloscia ryb, ze i w morzu czerwonym trudno uswiadczyc :P
    No może trochę przesadziłem :wink:
    Wczytuję się w www.nurkomania.pl - faktycznie jest opisanych parę polskich nurkowisk. Jeśli będzie okazja to czemu nie.

Zachecam do zrobienia AOWD w PL:
    - nie bedziesz mial przerwy w nurkowaniu, nie zapomnisz polowy rzeczy ;-)
    - zobaczysz ze w polskich jeziorach tez potrafi byc slicznie,
    - potem w tych cieplych wodach bedziesz sie mogl skupic na nurkowaniu a nie robieniu cwiczen,
    - z moich i nie tylko moich obserwacji wynika, ze z poziomem szkolenia w bazach nad morzem czerwonym to roznie bywa :-(

Aa, bo chyba nie pisałem wcześniej - ja robiłem kurs na Korfu czyli Morze Jońskie.
    W zasadzie nie miałem wyboru - taki można by rzec prezent od losu ;-)
    Z Egiptem nie miałem póki co nic do czynienia.
    Jestem na etapie analizowania cen kursów AOWD w PL. Być może postanowię go zrobić faktycznie w PL jeszcze przed następnym latem.
    Poza tym, nie dysponuję w chwili obecnej nawet własnym porządnym sprzętem ABC
    W planach oczywiście mam zakup własnego.

Nie chce oceniac Twojego poziomu wyszkolenia, moze trafiles dobrze, ale tam czesto sa szkoleni ludzie, ktorzy ot troche przypadkiem, postanowili sobie rozszerzyc wyjazd do egiptu o podwodna przygode. Przypadkowi ludzie, ktorzy czesto drugi raz juz nie zanurkuja, albo zrobia to po latach. Ludzie, ktorym z zalozenia zawsze bedzie towarzyszyl dive master lub instruktor, wiec i przykladac sie nie ma po co :-( Ludzie, ktorych trzeba jak najszybciej wyszkolic, bo nastepni czekaja w kolejce.
    Nie wiem czy mi wypada oceniać, ale byłem zadowolony z kursu.
    Byliśmy grupą 4 osobową - ja, moja panna, siorka i koleżanka panny.
    Mieliśmy dwóch instruktorów. Ja i panna zaliczyliśmy 6 nurkowań w ciągu 5 dni i tylko my podchodziliśmy do egzaminu. Ogólnie wyszło 1 nurkowanie w basenie i 5 na morzu. Koleżanka zrezygnowała z nurkowania już po pierwszym zejściu - niby bóle głowy, bla bla bla. Siorka mimo, że zaliczyła 4 zejścia pod wodę to nie podchodziła do egzaminu bo - nie chciała wykonywać ćwiczeń (strach) i pod wodą wolała być z instruktorem za rękę (strach po raz kolejny). Niby śmieszne - ale kto nie próbował niech się lepiej nie śmieje na początek. Niby też ją głowa bolała i uszy, ale teraz chyba żałuje, że nie postarała się o to - bo ostatnie nurkowanie (schodziła wtedy na 15 metrów) bardzo jej się podobało i czuła się już pewniej.
    Co poza tym? No ćwiczyliśmy wylewanie wody z maski, zdejmowanie maski, zdejmowanie balastu, zdejmowanie jacketu, oddychanie z dodatkowego drugiego stopnia; swojego; z partnera, oddychanie na 'pół gwizdka' w razie zamarznięcia automatu itd. Doczytam jeszcze na polskich stronach jakie ćwiczenia obejmują cały kurs na OWD - wtedy się dowiem czy coś pominęliśmy.
    Czy to w PL wygląda lepiej tego nie wiem - nie mam porównania. Na pewno można więcej zrozumieć z samej książki do OWD bo my korzystaliśmy z wersji angielskiej i wiadomo - nie wszystko w 100% było zrozumiałe. Trza było se pomagać słownikiem i dłużej kombinować. Aktualnie szukam wersji polskiej tej książki żeby to sobie jeszcze raz poczytać. Ktoś wie gdzie to można dostać poniżej 130zł?

Nurkowalem kiedys przez tydzien w morzu czerwonym w mieszanej grupie z polakami i takimi troche przypadkowymi nurkami wlasnie wyszkolonymi na miejscu. No sorki, ale poziom wyszkolenia polakow byl o niebo lepszy, takze tych, ktorzy byli swiezo po OWD.
    Owszem, zabierali się z nami też różni OWD/AOWD na łódź; z Australii, Szwajcarii itd.
    Dodatkowo był jeden instruktor zawsze wtedy i oni sobie nurkowali osobno.
    Fajnie kurde było - Colin z Australii się naopowiadał bo znurkował trochę samą Australię, Tajlandię, Fiji, Egipt, Indonezję. Z tego co opowiadał to wypas.

A przed specjalizacja foto zrob specjalizacje doskonalej plywalnosci. Bardziej sie przyda do robienia zdjec, niz tlumaczenie w stylu PADI, co to jest przyslona, czas i lampa - bo jakichs cudow sie nie spodziewaj po tym kursie :-) Po za tym ide o zaklad, ze zdjecia umiesz robic, i to nie gorzej niz instruktor, ktory by Cie fotografi podwodnej uczyl.
    Oczywiście masz rację. Doskonalenie pływalności przede wszystkim. Z tym foceniem też masz rację - wystarczy poczytać trochę na temat właściwości pod wodą i zamiast tego na kursie wybrać np. nurkowanie na wrakach, niż słuchać wywodzenie się na temat przysłony itd.

Pozdrawiam!

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    W planach oczywiście mam zakup własnego.
    To wdepnales ;-) Ta zabawa potrafi byc droga :-(
    W kwestii zakupow polecam rozwazenie nastepujacej sekwencji:
    - ABC
    - komputer - dla bezpieczenstwa i ze bez tego to ciezko, oraz ze jest to element, ktorego sie nie powinno pozyczac (w sensie ze ustrojstwo liczy Ci odsycenie gazami wiele godzin po wyjsciu z wody. Uzycie komputera, ktory komus liczyl, moze sie skonczyc, hmmm, nieciekawie)
    - pianka, bo to higiena i nie ma to jak nasikac we wlasna :P
    - dalej juz wedlug upodoban

Nie wiem czy mi wypada oceniać, ale byłem zadowolony z kursu.[...]
    W PL to wyglada generlanie tak, ze jest 4-5 zajec godzinnych na basenie, gdzie sie wszystko cwiczy, potem 4 nurkowania w jakims jeziorze. W jeziorku cwiczy sie wiekszosc rzeczy jeszcze raz plus takie, ktorych nie mozna przecwiczyc na plytkiej wodzie basenowej. (Np. awaryjne wynurzenie vel CEZA). Do tego iles tam godzin wykladow.

Ktoś wie gdzie to można dostać poniżej 130zł?
    Jesli jestes z Wawy lub okolic moge pozyczyc :-)
    Zglos sie na priv.
    Takoz moge polecic jakichs instruktorow.

Owszem, zabierali się z nami też różni OWD/AOWD na łódź; z Australii, Szwajcarii itd.
    Dodatkowo był jeden instruktor zawsze wtedy i oni sobie nurkowali osobno.
    Fajnie kurde było - Colin z Australii się naopowiadał bo znurkował trochę samą Australię, Tajlandię, Fiji, Egipt, Indonezję. Z tego co opowiadał to wypas.
    Jesli Ci sie to podoba, to wkrec sie w jakies lokalne srodowisko nurkowe. Dowiesz sie gdzie, kiedy, z kim, jaki sprzet etc. Beda tez jezdzic na jakies lokalne akweny. Sprzet na weekend mozna pozyczyc.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

To wdepnales ;-) Ta zabawa potrafi byc droga :-(
    Hehe, tak jakby focenie nie było :P

W kwestii zakupow polecam rozwazenie nastepujacej sekwencji:
    - ABC
    - komputer - dla bezpieczenstwa i ze bez tego to ciezko, oraz ze jest to element, ktorego sie nie powinno pozyczac (w sensie ze ustrojstwo liczy Ci odsycenie gazami wiele godzin po wyjsciu z wody. Uzycie komputera, ktory komus liczyl, moze sie skonczyc, hmmm, nieciekawie)
    - pianka, bo to higiena i nie ma to jak nasikac we wlasna :P
    - dalej juz wedlug upodoban
    ABC to oczywiste. Tyle, że muszę jeszcze doczytać co wybrać (jakie firmy - dobra stosunek jakość/cena) i gdzie to kupić, żeby dobrze doradzili i znali się na rzeczy. Zastanawiam się czy do wyposażenia ABC lepiej płetwy kaloszowe czy od razu paskowe.
    W kwestii komputera to na razie jestem ciemny jeśli chodzi o korzystanie z tego i koszty
    Z pianką to również oczywiste. Co prawda te z których korzystaliśmy były czyste tj. nie śmierdziały itd. Szczerze, to zastanawiałem się nad sikaniem, starałem się jednak zawsze przed założeniem pianki załatwić potrzebę.
    W czasie nurkowania tak wyszło, że nie miałem potrzeby. Jednak po wyjściu
    jakaś taka straszna blokada była - wydawało się mieć na końcu wentyla, jednak nie można było zacząć ;-) W ogóle to będąc w piance zaleca się nie spożywać za dużo arbuza

W PL to wyglada generlanie tak, ze jest 4-5 zajec godzinnych na basenie, gdzie sie wszystko cwiczy, potem 4 nurkowania w jakims jeziorze. W jeziorku cwiczy sie wiekszosc rzeczy jeszcze raz plus takie, ktorych nie mozna przecwiczyc na plytkiej wodzie basenowej. (Np. awaryjne wynurzenie vel CEZA). Do tego iles tam godzin wykladow.
    Awaryjne wynurzanie na wypadek braku powietrza też ćwiczyliśmy.
    Osobiście to czuję potrzebę poćwiczenia sobie jeszcze tych rzeczy.
    W sensie zdejmowania maski etc. Inaczej to robić na spokojnie i skupiając się, a inaczej pewnie jak zagrożenie przyjdzie nagle.

Chcę dodatkowo kupić książkę: 'Nurkowanie bez strachu'. Czytałeś? Polecasz?

Jesli jestes z Wawy lub okolic moge pozyczyc :-)
    Zglos sie na priv.
    Takoz moge polecic jakichs instruktorow.

Jesli Ci sie to podoba, to wkrec sie w jakies lokalne srodowisko nurkowe. Dowiesz sie gdzie, kiedy, z kim, jaki sprzet etc. Beda tez jezdzic na jakies lokalne akweny. Sprzet na weekend mozna pozyczyc.
    Tak jestem. Kierunkowy w profilu ;-)
    OK, w razie czego będę się odzywał. Książkę jednak wolę kupić własną dla mnie i panny na razem. W sumie to muszę się przyznać, że jestem z niej dumy. Dała radę mimo, że wszyscy ją wypiali jak mówiła, że jedzie nurkować; bo do tej pory nawet nie umiała pływać.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

ABC to oczywiste.
    Tyle, że muszę jeszcze doczytać co wybrać (jakie firmy - dobra stosunek jakość/cena) i gdzie to kupić, żeby dobrze doradzili i znali się na rzeczy.
    To jak sie wkrecisz w jakies srodowisko nurkowe, to Ci doradza, podpowiedza.
    Generlanie sensowne ABC (maska/fajka/buty/pletwy) to jakies 300PLN. W PL centra nurkowe/szkoleniowe czesto tego nie maja na wyposazeniu, i kaza przed kursem se kupic.

Zastanawiam się czy do wyposażenia ABC lepiej płetwy kaloszowe czy od razu paskowe.
    Paskowe z butami. W zimnych wodach bez butow sie nie da, a w cieplych zawsze lepiej stanac na koralowca/jezowca w paskowych z butami ;-)
    Kaloszowe sa OK, jesli zamierzasz wylacznie snorklowac w cieplych wodach.

W kwestii komputera to na razie jestem ciemny jeśli chodzi o korzystanie z tego i koszty
    Koszt ~1000PLN w tej chwili za to czego potrzebujesz. Korzystanie jest znacznie prostsze niz tabelek nurkowych ;-) A wszystkiego za Ciebie takie ustrojstwo pilnuje. Piszczy jak musisz sie wynurzyc, piszczy jak sie wynurzasz za szybko etc.

Z pianką to również oczywiste. Co prawda te z których korzystaliśmy były czyste tj. nie śmierdziały itd. Szczerze, to zastanawiałem się nad sikaniem, starałem się jednak zawsze przed założeniem pianki załatwić potrzebę.
    Nurkowie dziela sie na tych co sikaja w pianki i tych co sie do tego nie przyznaja :P

Chcę dodatkowo kupić książkę: 'Nurkowanie bez strachu'. Czytałeś? Polecasz?
    Nie znam.

W sumie to muszę się przyznać, że jestem z niej dumy. Dała radę mimo, że wszyscy ją wypiali jak mówiła, że jedzie nurkować; bo do tej pory nawet nie umiała pływać.
    :-)
    A moja dla odmiany chodzila na zajecia bezdechowe. Przeplynela na jednym oddechu 3 baseny, a na siedzaco wstzymala oddech na 3 minuty ;-)

Jakbys cos jeszcze chcial wiedziec, to pisz na priv, bo nas zaraz pogonia za total oftop'a ;-)

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a co myślicie o tym zestawie na samym dole http://www.camerasunderwater.co.uk/d...e/ecoshot.html ? czy do snurkowania na rafie do 2-3m będzie ok ?

Dopiero zaczyna Awatar vasco
    Miasto
    londynowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez (ł)owca Zobacz posta
    a co myślicie o tym zestawie na samym dole http://www.camerasunderwater.co.uk/d...e/ecoshot.html ? czy do snurkowania na rafie do 2-3m będzie ok ?
    Do snurkowania bedzie ok, jedynie obiektyw 42mm pod woda bedzie dzialal jak jakies 60mm a ja lubie szeroko
    Pozdrawiam!

Daniel

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Czy ktoś może wie gdzie można kupić coś lepszego niż to :

http://www.fotografiapodwodna.pl/zak...raty_foto.html

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Czy ktoś może wie gdzie można kupić coś lepszego niż to :

http://www.fotografiapodwodna.pl/zak...raty_foto.html
    Znalazłem ciekawy model Olympusa :

http://www2.olympus.pl/consumer/29_d...0_sw_18625.htm

Jurek45
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich,jestem nowy i zielony,nie bardzo wiem jak wysylac wiadomosci,jak cos zrobie zle to przepraszam.Szukam kogos zaawansowanego w fotografi podwodnej.Uzywalem aparatu Sealife DC600,z lampa Sealife SL960,przystosowany calkowicie do fotografi podwodnej,robil zdjecia dobre,a niektore super,no ale kolega pozyczyl na chwile{pod woda}wypuscil z raczki i aparat poplynal do Wenezueli,wiecej zesmy go nie widzieli.Uzywam teraz Canona G9,z obudowa Canon i Lampa Sealife SL961,nastawiam program P,ISO 100,balans bieli na chmurki,pojedynczy blysk lampy wewnetrznej no i zdjecia wychodza dobre ale nie do konca.Jesli ktos wie wiecej na ten temat to prosze o podpowiedzi.Jurek 45

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Znalazłem ciekawy model Olympusa :

http://www2.olympus.pl/consumer/29_d...0_sw_18625.htm

o do sprzętu klasy mju to do fotografowania amatorskiego polecam, jest to świetna zabawka do 2m, na basen do fotografowania pociech!

(łączenie wpisu)
    Widzę, że kilka osób dopytuje się o fachowe porady. Osobiście polecam jedną osobę, która jak mało kto w Polsce zna się na fotografowaniu podwodnym bo sama nurkuje i fotografuje od lat. Poza tym robi profesjonalne szkolenia basenowe z wykładami praktycznymi! Jeżeli komuś mówi nazwisko Marcin Trzciński to super
    jego strona to: http://mtrzcinski.pl/
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów