Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
To ja chyba jestem tym rodzynkiem bo jakos ciezko mi przyjac to co napisales.
Masz oczywiście do tego prawo. ;-)

Na poczatek sprawa jakosci. Faktycznie obecne monitory crt to w 99% uzywki.
Poprawka. Obecnie oferowane monitory CRT to 100% używane i to nie mało.

Zalezy to bowiem od czasu pracy monitora, warunkow w jakich pracowal transportu itd.
Choćby nie wiem jak mało używany, to kilka lat pracy zostawia swoje znamię na kineskopie. Są oczywiście rodzynki w lepszym stanie niż większość, ale jak sama nazwa wskazuje są to rzadkie przypadki. Moje doświadczenie wskazuje, że nawet bardzo rzadkie. Większość ludzi szukających taniego monitora, nakarmionych optymistyczną wizją, po prostu kupuje złom.

Na tej zasadzie kupione dzisiaj Eizo za kupe kasy powinno sie wywalac po 3 latach bo sa "stareńkie"
Dobrej klasy LCD ma trwałość wielokrotnie większą niż kineskop. Nawet do 15 lat pracy 16 godzin dzienne. I w czasie pracy nie pływa tak w parametrach. Już dziś, doświadczalnie można wykazać, że po dobry monitor po 40 tys godzin (około 7 lat) nadal się kalibruje niemal idealnie z jasnością 120cd/m^2. I nie ma przy tym typowych objawów zużycia kineskopu jak utrata jasności, wysoka czerń, błędy zbieżności, liniowosci itd.

Jakosciowo monitory crt nawet te uzywane sa duzo lepsze od wiekszosci LCD na rynku.
Biorąc rynek LCD w ujęciu ilościowym, większość monitorów, w tym LCD, reprezentuje słaby średni poziom jakości. Jednakże nowe słabe LCD do czegoś się jednak nadają, zużyte CRT nie.

Ale pokaz mi monitor LCD za 150-300 zl dorownujacy jakoscia uzywanym 22" monitorom crt (bo za tyle mniej wiecej mozna sobie cos obecnie wybrac).
Sam doskonale wiesz, że nie ma takich w ogóle. Poziom startowy monitorów to kilkaset zł. Jednakowoż zdaje się, że cały czas uparcie zapominasz o fakcie, że statystyczny nabywca kineskopowego nieboszczyka będzie zadowolony przez 50-100 godzin pracy. Później znów stanie przed dylematem. To życie, nie moje fantazje.

Jednak wiekszosc osob nie stac na taki wydatek i dla nich duzy crt za 200 zl to idealne rozwiazanie laczace niska cene z mozliwosciami i odwzorowaniem kolorow na poziomie monitorw LCD za duzo grubsza kase.
Powtarzam, nawet jeśli Ty masz szczęście trafić na przyzwoitą okazję, nie dowodzi, że reszta też może. Okazja ma to do siebie, że nie występuje masowo.

A swoją drogą, nawet jako-taki CRT jest daleki od "idealnego rozwiązania łączącego zalety ceny i jakości". Ostatnie technicznie sprawne, choć już nie nowe, monitory CRT w 2005 roku były sprzedawane po ok 2 tys zł. Obecne oferty za mniej niż 10% tej kwoty nie są takie przez przypadek.