Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
idzie o to że czasem jest dokładnie nie na przemian ... nie widzisz tego??
heja, spokojnie, pozwolę sobie się nieco wtrącić ;-)

wg mnie całe zamieszanie bierze się z oszczędności, jakie microsoft zrobił kilkanaście lat temu - zauważ, że windows nie zapisuje dokładnie sekund, robi to na skróty, np. nie ma sekund nieparzystych.

dodatkowo każdy plik ma 3 różne daty (utworzenia, odczytu i modyfikacji), których znaczenie jest - łagodnie mówiąc - dość niejasne i często mieszane.

i teraz - jeżeli czasy są zbliżone, albo identyczne, to sortowanie windows może nawalać i będzie nawalać (kolejność tzw. unsorted).

być może nikon jest wolniejszy od 5D i odstęp zapisu plików NEF i JPG jest większy niż CR2 i JPG, co pozwala windzie już "zauważyć" różnicę. być może karta w nikonie była wyczyszczona (sformatowana) i pliki są tam naturalnie ułożone w dobrej kolejności (nawet, gdy winda czyta unsorted to będzie dobrze). być może nikon zapisuje właściwe daty (utworzenia, odczytu i modyfikacji), a canon nie. nigdy nie będzie pewności...

dlatego wg mnie jedyne wyjście to albo nie robić JPG, albo zastosować software, który ci zamieni nazwy plików na zgodne z datą i godziną i stosować tylko sortowanie po nazwach plików.

jedna uwaga: zawsze przed foceniem trzeba pamiętać o zsynchronizowaniu zegarków we wszystkich aparatach. kiedyś musiałem tak zgrać fotki z kilku aparatów, w których połowa miała jeszcze czas zimowy, a połowa już letni - masakra

swoją drogą temat ciekawy i powoli mnie też dotyka: jak zgrywać zdjęcia z różnych aparatów (a nawet systemów) tak aby układały się we właściwej kolejności w katalogu sortując tylko po nazwach??

przy okazji: zdecydowanie bardziej wolę 5-cyfrowe numery w nazwach plików: