Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 126

Wątek: Jaki film kupić??

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Inne materiały są lepsze. Jeśli całość zrobisz analogowo będzie ładnie, ale skanowanie tego jest dalece uciążliwe, przeciętny labowy skan portretu na reali wygląda fatalnie.
    Czyli gdybym dał film do "przeciętnego labu" to lepiej robić na np. Superii?

Odbitki najlepiej zrobić w labie który wykona je analogowo - w tym względzie polecam usługi Tomasza1972.
    Napewno robi je analogowo? Nic o tym nie napisał (chyba, że mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem ).
    system EOS

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    Czyli gdybym dał film do "przeciętnego labu" to lepiej robić na np. Superii?
    Zwykła superia skanuje się tak samo trudno (Reala to też Superia). Potrzebny jest do niej porządny skaner, typowo do negatywów i zazwyczaj korekta koloru przy skanowaniu. Ja nie polecam, choć wiem że jest trochę ludzi którzy skanują ten materiał.
    Napewno robi je analogowo? Nic o tym nie napisał (chyba, że mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem ).
    Nie pisał ale z kliszy robi analogowo, jakość bardzo dobra.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

, przeciętny labowy skan portretu na reali wygląda fatalnie.
    Ano wlasnie wedlug mnie jest odwrotnie skanowanie Reali domowo czy to nawet na nikonie 4000ED jest uciazliwe - zawsze jest problem z kolorem skory i jego wysycenia.
    Nie sposob uzyskac taki efekt jak skan z labu z Fuji Frontiera.
    Nawet meczac sie w PS nie dojdzie sie to takiego efektu wysycenia skory. A wierz mi poswiecilem na to duzo czasu - rozne pluginy i softy. Ten skaner i soft bardzo dobrze jest zestrojony do reali.
    Inne materialy jak Superie 100 czy XTRe na domowym nawet BenQ uzyskam podobnie a nawet lepiej. Ale reala to problem wielu skanerzystow.

Jeszcze nie dawalem odbitek do Tomasza moze sprobuje. Zawsze robie pakiety po 60-70szt. 21x15 a cena 0,99 zl jest zachecajaca.

Początki nałogu

Domyślnie

>>broń Boże żadnej amtorskiej Superii z ziarnem jak groch

No niestety to prawda o czym sie kiedys przekonalem.
    Podobno 800-ka to jest film do kompaktowych zoomow, ktore
    przy ciemnych obiektywach nie radza sobie na mniejszych ISO.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ano wlasnie wedlug mnie jest odwrotnie skanowanie Reali domowo czy to nawet na nikonie 4000ED jest uciazliwe - zawsze jest problem z kolorem skory i jego wysycenia...
    Próbowałem w labach i efekty mi się nie podobały, tzn moje landszafty wychodziły bardzo fajnie (soczysty niebieski, fajne, mocne czerwienie) ale ludzkie twarze na zdjęciach z tych samych rolek wyglądały fatalnie. Oczywiście nie twierdzę że nie masz racji, przez ciekawość zaniose jakąś realę do labu gdzie mają Frontierę.
    Udało mi sie natomiast uzyskać na domowym CanoScanie8600F skan zbliżony wyglądem do analogowych odbitek z reali.

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    broń Boże żadnej amtorskiej Superii z ziarnem jak groch
    No niestety to prawda o czym sie kiedys przekonalem...
    Na odbitkach Superia wygląda ładnie, na skanach, nawet z ISO 200, niestety wyłazi straszne ziarno. Mnie jak dotąd nie udało się go zniwelować.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na odbitkach Superia wygląda ładnie, na skanach, nawet z ISO 200, niestety wyłazi straszne ziarno. Mnie jak dotąd nie udało się go zniwelować.
    O tym ziarnie to się sam przekonałem. Ale myślałem, że to wina labu :-P .
    A odbitki, rzeczywiście ładne. Mam nadzieję, że Reala będzie lepsza. Sam muszę się o tym przekonać - nie ma to jak subiektywna ocena .
    system EOS

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ktoś robił kiedyś na Kodak ProFoto 100? Podobno ma trochę podbity żółty kolor. Jak to wychodzi w praktyce? Film jest tani... ale to jeszcze nic nie znaczy .
    system EOS

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ktoś robił kiedyś na Kodak ProFoto 100? Podobno ma trochę podbity żółty kolor. Jak to wychodzi w praktyce? Film jest tani... ale to jeszcze nic nie znaczy .
    Ja robiłem. Gorąco polecam, bardzo fajny materiał, neutralny z ładnym nasyceniem kolorów i dobrze się skanuje.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

No ja też robiłem, zasadniczo jest do portretów w południowym słońcu i dlatego ma taką żółtą dominantę. Trzeba uważać na niebo bo trochę szarawe może wyjść na zdjęciu, ale inne kolory bardzo fajnie wychodzą. Ja tam polecam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Inne materiały są lepsze. Jeśli całość zrobisz analogowo będzie ładnie, ale skanowanie tego jest dalece uciążliwe, przeciętny labowy skan portretu na reali wygląda fatalnie.
    Ostatnio trochę skanuję na LS30 i z Realą idzie mi właśnie najlepiej, ale to nie są portrety, tylko raczej stare zdjęcia z wakacji. Co prawda nie ma tam Portry, ale amatorskie kodaki i agfy, superie, a także fuji NPS/NPC i NPH, skanują się gorzej, a przynajmniej mi idzie to gorzej.

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów