Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Wątek: Fotografia ślubna - workflow i obróbka zdjęć

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mój post wykasowałem, bo nie jestem profi, ale autor wątku do niego się odnosi. Więc napiszę jeszcze raz ;-)

Robię tylko RAW: zdjęcia dzieci, imprezy, spacery itp ;-)

Potem flow wygląda tak:
    - zgranie na dysk
    - C1 - selekcja + ustawienie parametrów konwersji
    - RAW -> TIFF
    - ImageMagick oskryptowany robi kolejne rzeczy + resize + wyostrzanie + ew. zmiana profilu (tifficc.exe) - różne skrypty pod różne potrzeby (dla web, różne dla różnych wielkości odbitek)

Jeśli dane foto wymaga większej ilości zabiegów - TIFF obskakuję w PSE4 (bo na taki było mnie stać :-) ). I już.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

500-600 zdjec to MAX (ZDJEC wykonanych, czyli duble juz wliczone) z calodziennego czy nawet calodobowego reportazu. Nawet z calego dnia pokazow lotniczych w Goraszcze przynioslem jakies 1000 zdjec a to wydawalo mi sie ogromnie duzo i co chwile bylo "seria, seria" - w reportazu slubnym czy imprezowym az tyle serii nigdy bym nie robil.

Ogarniecie mniej wiecej tej ilosci (wszystko RAWy):
    1) Czytnik CF + Total Commander + ctr+b = zgranie do folderu ; czas : kilkanascie minut

2) Podwojny lub potrojny sort za pomoca breezebrowsera, w przypadku zdjec slubnych najpierw wybieram swoja paczke "debest" , potem odrzuty daje dziewczynie do przejrzenia i ona, kobiecym okiem, wybiera swoja paczke debest, potem daje jej swoja paczke debest do przejrzenia i ona z moich odrzuca, kobiecym okiem (np niekorygowalne mankamenty stroju/urody a niezauwazalne dla meskiego punktu widzenia ), kolejna paczke. Z ok 600 zdjec powstala by kompilacja zapewne ok 200, max 250 zdjec.
    Czas: 1 dzien

3) Obrobka wybrancow za pomoca Adobe Bridge+ACR+Photoshop
    Czas: 2-3 dni

3a) w przypadku ujec w powtarzajacych sie warunkach, gdy zorientuje sie ze klikam co chwila podobne funkcje/ustawienia, robie sobie szybka akcje

3b) osobno zapis do TIFF bez konwersji profilu (dla siebie, w razie koniecznosci dalszej/dodatkowej obrobki) , osobno zapis do duzego JPG do odbitek (o ilew danym momencie trzeba, zawsze moge to zrobic pozniej z TIFFa), osobno zapis do malego JPG do przegladania/prezentacji/www

4) zapis na DVD od razu jesli dla kogos, dla siebie co jakis czas backup wybranych RAWow wraz z XMP i TIFFow na drugi HDD i DVD.

Pojemnosci: karty = 18GB , HDD = 2x320GB + 1x320GB backupowy.

Domyślnie

O i to mi się podoba konkretnie i na temat - b. dziękuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Są ogromne przesłanki by robić konwersję czymś dobrym. Ja akurat RawShootera nie polecam. Odkąd mam Capture One to w końcu zdjęcia naturalnie wyglądają.
    Firmowy soft Canona nie jest zły, ale jednak jest troszkę ograniczony. Dobry konwerter ma duży wpływ na jakość zdjęć.
    rawshuter jedynie do przegladania RAW i wywalania tych do bani. W porownaniu z takim C1Pro rawshoter to demon predkosci. Dopiero po czystce obrobka w czyms innym

roger
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797

Bywalec

Domyślnie

A ja segreguję w RawShooterze (bardzo szybko otwiera RAWy), a potem otwieram te pliki w ACR 3.

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

lightroom na początku bardzo mi odpowiadał
    teraz jest dla mnie za wolny i za bardzo muli kompa po za tym kolory mi wychodzą jakieś dziwne w nim (szczególnie skóra), zdjęcia muszę dodatkowo wyostrzać. w Rawshooterze nie mam tego problemu, ale jakościowo najlepszy C1 tylko ja nie umiem z niego korzystać. po prostu cały jego interfejs jest inny
    I am FX

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

wyrzucam RAWy od razu z karty w RSE
    obróbka w DPP i do TIFF
    koncowa, w PS dużo z wykorzystaniem akcji
    łącznie robię ponad 800 na wszystko, przygot, błogosł, kościół,ŻYCZENIA, impreza,plener,
    wybieram z tego ok 200 i daje młodym stykówki coby wybrali ok 50(i tu poipełniam błąd bo zawsze biorą wiecej-lecz przynajmniej nikt do mnie nie ma pretensji że nie wybrałem zdjęcia z dalekim wujkiem który rzucił 2k $ )

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Nie zajmuję się fotografią zawodowo, więc nie spieszy mi się.
    Dlatego jak mam do obrobienia dużą ilość zdjęć - np. 600 RAW-ów z dwutygodniowych wakacji, to po przerzuceniu ich z karty (lub fotobanku) do jednego katalogu, selekcjonuję je przez parę dni, tzn. codziennie do nich zaglądam w RSE i taguję, i koszuję, i znowu taguję, i znowu koszuję, i odkoszowuję...

RawShooter nadaje się do tego doskonale, szybko otwiera RAW-y, pozwala obejrzeć 100% cropy, ocenić ostrość, wychwycić poruszenia i bardzo ładnie posegregować zdjęcia za pomocą tagów.

Po tych zabiegach mam jakąś setkę zdjęć "1" - best of the best do przeniesienia na papier, setkę "2" - szkoda wyrzucić bo ładne, parędziesiąt "3" - takie bardziej osobiste do oglądania w ścisłym gronie rodzinnym.
    Pozostałe 300-350, to kilka, kilkanaście skopanych technicznie (poruszenia, ostrość w polu itp.), odsortowane duble i zwyczajnie nudne kadry.
    Te, bezlitośnie wędrują do kosza.

Dopiero wtedy rozdzielam je w RSE do różnych podkatalogów, odpalam Capture One LE i kolejno wywołuję do JPG. Często korzystam z kopiowania ustawień, ale i tak nad każdym zdjęciem pochylę się, żeby w razie potrzeby drapnąć coś suwaczkiem.

PS. Myślę, że 150-200 zdjęć ze ślubu i wesela to maksymalna dawka, możliwa do przełknięcia.
    No dobra, trochę pojechałem pod publiczkę . Tak naprawdę dla mnie setka wystarczy. Chyba, że ktoś upiera się na sportretowaniu wszystkich gości

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    codziennie do nich zaglądam w RSE i taguję
    a możesz mi powiedzieć jak tagujesz w RSE? bo jakoś mój tego nie ma tzn chyba, że przez tagowanie rozumiesz oznaczanie 1,2 lub 3
    I am FX

Domyślnie

Podsumowując:
    Kompromis między dobrą wydajnością i przyzwoitą jakością:
    RawShooter - segregacja
    C1 - konwersja
    PS - szczegółowe poprawki

ps. wracając do ilości ja także daje młodym 60 fotek reportażowych
    30 z pleneru

ale przerobić trzeba kilkaset - jednak to zajmuje mnóstwo czasu

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów