Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: Fotografia ślubna - workflow i obróbka zdjęć

Domyślnie

Pomijając ilości
    Inne patenty na obróbkę dużej ilości zdjęć ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gjozwiak Zobacz posta
    Pomijając ilości
    Inne patenty na obróbkę dużej ilości zdjęć ?
    Proste: myslec w trakcie, 500-600 zdjec to juz potrzebny mega zapas. Isc na jakosc a nie ilosc. 15-20 _dobrych_ zdjec z przygotowan oddac, to wyczerpuje temat. Plener to 30 -40 dobrych ujec, reportaz nie wiecej niz 150 zdjec...

Robic RAW jesli powaznie traktujecie klientow. Mozna pozniej wiele korekt zrobic od WB do ekspozycji...
    Wgrac z karty przez szybki czytnik do kompa, odpalic np. RAWshotera ktory blyskawicznie zindeksuje RAWy do bufora. Wywalic knoty i zostawic 200 najlepszego materialu. Obrabiac sukcesywnie na tym etapie. Proste

I najwazniejsze czekac, myslec, oceniac, pracowac z glowa a nie tasmowo.
    Robienie 1200 ujec z wesela to amatorszczyzna.

Roger
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pomijając sposoby konwersji z RAW-u na jpg (bo RAW to dla mnie oczywistość) to w PS-ie mam lub robię tzw. "akcje" i tym traktuję jakąś część obróbki zdjęcia. Niektóre operacje można robić wsadowo uśredniając ich parametry. Trzeba tylko wyselekcjonować zdjęcia do poszczególnych operacji (np. kościół lub salę weselną) gdzie robimy w podobnych warunkach.
    Dotyczy to także konwersji z RAW-u na jpg-i, gdzie pewne partie materiału możemy poczęstować tym samym balansem bieli, kontrastem czy nasyceniem kolorów.
    Ja zawsze śluby robię RAW plus najlepszy jpg. Jak zdjęcie nie jest pierwszej wagi i nic nie mam zamiaru w nim mocno przerabiać a dobrze wyszło prosto z aparatu to taki plik młodym wystarczy (często są to zdjęcia z zabawy weselnej, tutaj nie ma co przeginać z obróbką).
    Karty pamięci zawsze warto kupić w dużej ilości, bez sensu jest na tym oszczędzać. Jeżeli się na tym zarabia to trzeba w ten sport zainwestować.
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

500 - 600 zdjeć (czyt ujęć) po 2 zdjęcia na każde ujęcie = 1000 -1200 :-)
    No mieliśmy już nie wracać do ilości.... ok

Dzięki a program - lightroom - kurcze strasznie muli u mnie !
    Picasa się rzeczywiści nie nadaje do wstępnej obróbki segregacji - były takie głosy ?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Picasa do obróbki na tym poziomie?
    No proszę Cię...
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

Picasa do segregacji i wstępnej obróbki (jest po prostu szybki) - przecież to że jest darmowy nie dyskwalifikuje go jako przeglądarki czy prostego edytora
    Wyprostowanie zdjęcia PS8 czy Picasa - da rózne efekty ?

Co do Rawów to przecież oprogramowanie aparatu robi przecież konwersję do jpg
    Są jakieś przesłanki żeby twierdzić że w nieskomplikowanych warunkach oświetleniowych RAWshoter zrobi to lepiej niż soft Canona 30D ?

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Pomijając sposoby konwersji z RAW-u na jpg (bo RAW to dla mnie oczywistość) to w PS-ie mam lub robię tzw. "akcje" i tym traktuję jakąś część obróbki zdjęcia.
    Moze wzorem Janusza (chyba w lekcji o ostrzeniu), ktos chcialby sie podzielic swoimi akcjami?

Jesli nie traktujecie tego, jako swojej tajemnicy, to ja np. chetnie porownalbym narzedzia i parametry Waszej obrobki z moja.

(Osobiscie z akcji praktycznie nie korzystam (aczkolowiek czuje, ze w najblizszym czasie moze sie to zmienic), wiec ja nie mam sie czym podzielic. Chyba, ze kogos interesuja moje dzialania reczne w PSie, to w razie czego służę odpowiedzia)
    Ostatnio edytowane przez eternus ; 13-08-2007 o 15:44
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Lightroom albo Aperture. Takie ilosci to tylko kombajnem :-)

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gjozwiak Zobacz posta

Co do Rawów to przecież oprogramowanie aparatu robi przecież konwersję do jpg
    Są jakieś przesłanki żeby twierdzić że w nieskomplikowanych warunkach oświetleniowych RAWshoter zrobi to lepiej niż soft Canona 30D ?
    Są ogromne przesłanki by robić konwersję czymś dobrym. Ja akurat RawShootera nie polecam. Odkąd mam Capture One to w końcu zdjęcia naturalnie wyglądają.
    Firmowy soft Canona nie jest zły, ale jednak jest troszkę ograniczony. Dobry konwerter ma duży wpływ na jakość zdjęć.
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

ja segreguje w DPP a obrabiam ACR 4.1 troche to pracochlonne ale IMHO warto dla efektow

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów