Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Ślub i ciemna restauracja.

Bywalec Awatar sali128
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie Ślub i ciemna restauracja.

Witam!!

Jestem ciagle początkujący i ucze sie,ale znajomi poprosili mnie,żebym oprócz profesionalnego fotografa robił im zdjęcia na ich ślubie...Musze przyznac,ze mam małą tremę.....

Wiec tak narazie dysponuje 350D+obiektywem KIT,wiem,że ten obiektyw to no comments...ale cóż...na razie nie ma funduszy....

Najpierw będę focił w Urzedzie Stanu Cywilnego ok.17,dosc jasno,a następnie wszystko przeniesie się do restauracji,w której jest dość ciemno,jest punktowe oswietlenie,ciemna tapeta,ogólnie kolorystyka pomieszczenia to brazy,czarne itp...

I teraz pytanie do Was jako do znawców tematu,a mianowicie jakie ustawienia wprowadzic??

Z góry wielkie dzieki,Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

a lampę masz?? bo przy tym ciemnym obiektywie to kiepsko będzie bez lampy.
    A ustawienia bez lampy, o ile dasz radę (choć wątpię): ISO jak najwyższe (ale ostrożnie powyżej 800 odradzam), czas im mniej tym lepiej (choć zależy od ekspresji ruchu i zamierzeń fotografa) np. 80, przysłona na minimum - ale nie zapomnij mimo wszystko o GO!
    I tak szczerze, jak nie masz jeszcze lampy, to leć ją dokupić, bo może być bardzo kiepściutko.
    Foto Epoka

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ja napiszę tak: nie bój się używać lampy oraz wysokich ISO. Praktyka i kontrola czyni mistrza.

Uzależniony

Domyślnie

jesteś w dobrej sytuacji, jak kilka nie wyjdzie to Ci głowa nie spadnie,wysokie iso i jeśli robisz w jpg to wyłącz wyostrzanie w aparacie, wyostrzysz sobie na kompie a wcześniej możesz coś odszumić i poprawić. Część zrób na "P" a cześć na własnych ustawienich ( czasy z ręki 1/40 - 1/80) i zobaczysz co i jak wychodzi, kombinuj ustawieniami a potem wyciągaj wnioski
    Heniek

Domyślnie

Często używaj FEL, z doświadczenia, dobrze się sprawdza pomiar na podłogę o ile nie jest biała albo czarna

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Ja bym proponował zaopatrzyć sie w 50mm f/1.8, za 300 mozna kupic, ewentualnie sprzedac kita i zamienic, jaśniutki i mozna bez lampy focic, jak nie jest strasznie ciemno, ostatnio coraz rzadziej go zdejmuje. Beda fotki lepsze niz na kicie z lampa.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    Ja bym proponował zaopatrzyć sie w 50mm f/1.8, za 300 mozna kupic, ewentualnie sprzedac kita i zamienic, jaśniutki i mozna bez lampy focic, jak nie jest strasznie ciemno, ostatnio coraz rzadziej go zdejmuje. Beda fotki lepsze niz na kicie z lampa.
    IMHo zły pomysł! 50-tka będzie zbyt wąska Sprawdziłaby się jako uzupełnienie kita, ale nie zamiast niego.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał Awatar orzeh
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    IMHo zły pomysł! 50-tka będzie zbyt wąska Sprawdziłaby się jako uzupełnienie kita, ale nie zamiast niego.
    zgadzam się. na własnym ślubie bawiłem się takim właśnie zestawem (350,kit,50ka) i gdyby była lampa, byłoby OK!
    tak więc kup/pożycz lampe.
    pozdrawiam
    orzeh

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Właśnie. Za wąska.
    W związku z moim wątkiem związanym z sigmą 17-35 bo czuję, że skończy się zwrotem tej sigmy, co możecie polecić z szerokim kątem do kościoła i sali?

Interesuje mnie coś szybkiego, jasnego i szerokiego
    najlepiej do 2k

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

fakt ze nie jest za szeroka, ale chcialem zaznaczyc ze bedac drugim fotografew nie musimy uchwycic wszystkich chwil, lepiej zrobic pare fajnych fotek niz duzo mniej fajnych, przynajmniej w tym wypadku

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów